Dlaczego Mustang, przecież są inne Muscle Cary?

O mustangu i o nas

Moderatorzy: Hans, Hans

Awatar użytkownika
TPS
Forumowicz
Model: 2024 GT
Silnik: V8 5.0
Kolor: Taki jak u Zygzaka McQueena
Kontakt:

Dlaczego Mustang, przecież są inne Muscle Cary?

Post autor: TPS » 2014-12-11, 18:23

Grzecznie się przywitałem, więc pozwólcie że zadam Wam ważne dla mnie pytanie.

Moim marzeniem jest posiadanie bulgoczącej V8ki. Wolny ssak, ponieważ tylko takie zasilanie uznaję. Przymierzam się zatem do zakupu V8 made in USA, co ze względu na klimat aut amerykańskich jest oczywistą oczywistością. BMW V8 mnie nie kręci. Do sedna - to w jakim kraju żyjemy dla każdego jest oczywiste. Ta oczywista rzeczywistość wpływa na nasze wybory. Gdybym mieszkał w USA to w moim garażu stałyby Ford Raptor, Dodge Challenger, replika AC Cobra i może coś europejskiego.

Zanim zawitałem na to forum, gdzie trafiłem wcześniej na forumowicza, który otworzył mi oczy na pewne rzeczy (Pan Karol z Bełchatowa - pozdrawiam :papa: ), szukałem for, gdzie znajdę informację o innych Amerykanach. Albo słabo szukałem, albo poza forum Jeepa, PickUp i V10 nie znalazłem zbyt dużo o autach made in USA.

Jestem tutaj poniekąd z przymusu, rozsądku, jakiegoś już dokonywanego wyboru. A wybór mój dotyczy kwestii takiej - czy iśc za głosem serca i kupić Challengera w wersji R/T a potem doświadczyć wszelkich bolączek, że to auto da mi w kość pod względem serwisu w Polsce. Czy też iśc na jakiś kompromis, kupić Mustanga, cieszyć się V8 i mieć mniej kłopotów. Camaro, Corvette, itp mnie nie kręcą, chociaż pewnie jakby co do czego doszło, to kto wie.

Moje doświadczenia z Mustangiem FR 500 (tor) są takie, że to auto fajnie jedzie, ale tylko do zakrętu, potem niestety trzeba mocno kręcić kierownicą żeby zaczął skręcać. Nie mówię tu o podsterowności jako takiej, tylko o charakterze pracy kierownicą. W Corvette C6R ani w Caddy CTS -V tego nie czułem. Miałem wrażenie, że to jakiś wóz drabiniasty, z promieniem skrętu TIRa. Pod względem charakterystyki jazdy bardzo pasuje mi Caddy, ale to już totalna exotyka jak na Polskę.

Za Mustangiem przemawia poręczność na wąskich polskich drogach, parkingach, przejazdach. No i lepszy dostęp do części.
Za Dodgem przemawia wulgarny wygląd zbója, który jest ociężały ale jest jak Pudzian. Budzi respekt, choć każdy myśli, co myśli.

Co Wami kierowało, że zdecydowaliście się na posiadanie Mustanga? Serce? Przypadek, rozsądek? Kompromis?

Będzie mi bardzo miło poznać Wasze opinie. Moją już znacie.

Tom

"Nigdy nie jest zbyt późno na szczęśliwe dzieciństwo"

Awatar użytkownika
mdziak
Rodzynki Stowarzyszenie MKP
Model: 2011 Premium
Silnik: V6 3.7
Kolor: Performance White

Re: Dlaczego Mustang, przecież są inne Muscle Cary?

Post autor: mdziak » 2014-12-11, 19:35

serce :serce: Mustang i długo, dlugo nic....

Obrazek

Alexander25
Forumowicz
Model: 302HO 1994 rok
Kolor: sapphire blue
Kontakt:

Post autor: Alexander25 » 2014-12-11, 22:33

Chyba więcej ludzi niż ja uważa że i mustang i camaro i inne auta tego typu są fajne. Ja miałem taki plan by obok odszykowanego mustanga stalo camaro z28 5.7 z 1994 no ale wyszło jak wyszło.

302 HOooooo

Awatar użytkownika
Treys
Forumowicz
Model: Mustang
Silnik: V6 4.0
Kolor: Black Metalic

Post autor: Treys » 2014-12-11, 22:47

Tom nie wiem dlaczego ale czy to grywałem w jakieś gry samochodowe a był mustang to zawsze przykuwał oko , a gdy spotykałem je na żywo nawet dech... a zawsze sobie powtarzałem i mówiłem kiedyś będziesz mój ;)

inne amerykańce są także ok , najbardziej kiedyś chciałbym mieć solidnie zadbanego camaro ss z 67 / Elenke oraz Challangera :D

"Run my horse run"Obrazek

Awatar użytkownika
Midnite Tom
Forumowicz
Model: 94 GT
Kolor: czarny

Post autor: Midnite Tom » 2014-12-11, 23:01

Takie wozy jak mustang, camaro, challenger są po to by spełniać marzenia.
Jeśli masz kasę kup to co sobie wymarzyłeś - po prostu.
Alexander25 pisze:Chyba więcej ludzi niż ja uważa że i mustang i camaro i inne auta tego typu są fajne. Ja miałem taki plan by obok odszykowanego mustanga stalo camaro z28 5.7 z 1994 no ale wyszło jak wyszło.
F-body sprzed liftingu są zajebiste, ale SN95 też mają zajebistości pod dostatkiem ;) i mają bagażnik :D

Lopez
Forumowicz
Model: 2007 Coupe
Kolor: Biel/Czerń

Post autor: Lopez » 2014-12-12, 10:26

Są samochody,auta, pojazdy i jest - MUSTANG !!! - to zupełnie inna rzeczywistość ;-)

Macc
Forumowicz
Model: Były V6 i GT S 197
Silnik: V8 4.6
Kolor: Namiętny

Post autor: Macc » 2014-12-12, 12:51

Kolego TPS, poczekaj, coś pojawi się na forum - było parę aut :cool:

XerofaN
Forumowicz
Model: Pony
Kolor: Tungsten Gray

Post autor: XerofaN » 2014-12-12, 15:17

bo jest najladniejszy.

Awatar użytkownika
ARTUR GT
Stowarzyszenie MKP
Model: MUSTANG GT 2005

Post autor: ARTUR GT » 2014-12-12, 16:32

To jest tzw dzieło sztuki :)

ARTUR GT

Awatar użytkownika
romanus1970
Forumowicz
Model: GT V gen.
Kolor: grabber orange
Stajnia: Stajnia Łódzka

Post autor: romanus1970 » 2014-12-12, 16:41

jeśli można mówić o rozsądku przy zakupie takowych aut to mustang wypada najrozsądniej
ja kupowałem sercem :serce: i ze względu na nie kończącą się legendę :ok:
a po zakupie pierwsze zloty-super klimaty ,wspaniali ludzie i prężnie działający klub i forum :hurra: :super:

romanus1970(pozdrawiam) ---- tel.503 978 210

Alexander25
Forumowicz
Model: 302HO 1994 rok
Kolor: sapphire blue
Kontakt:

Post autor: Alexander25 » 2014-12-12, 22:51

Midnite Tom pisze:Takie wozy jak mustang, camaro, challenger są po to by spełniać marzenia.
Jeśli masz kasę kup to co sobie wymarzyłeś - po prostu.
Alexander25 pisze:Chyba więcej ludzi niż ja uważa że i mustang i camaro i inne auta tego typu są fajne. Ja miałem taki plan by obok odszykowanego mustanga stalo camaro z28 5.7 z 1994 no ale wyszło jak wyszło.
F-body sprzed liftingu są zajebiste, ale SN95 też mają zajebistości pod dostatkiem ;) i mają bagażnik :D
Na chwilę obecną jestem zajęty pracą oraz ciąganiem po sądach partaczy, który zniszczyli mi auto. Jak się to wszystko skończy to się zajmę kompletowaniem zestawu o którym pisałem:)

302 HOooooo

Awatar użytkownika
speedster
Forumowicz
Model: 93' Mustang LX 5.0
Kolor: Titanium Frost

Post autor: speedster » 2014-12-13, 00:56

A mnie zaraził dziadek, odkąd pamiętam... gdzieś tam w okolicach 2000 roku kiedy rodzina woziła się Oplem Asconą 1.4,Omegą 2.0 czy Uno a ja miałem 7 lat, dziadek przyjeżdzał takim samochodem.Wjeżdzając na działkę zostawiał 2 koleiny wytarganej trawy.Efekty dzwiękowe jak i skutki przejazdu jak po przemarszu czołgu :D
Zawsze intrygowały mnie te wielkie wydechy biegnące przez cały tylni zwis, gabaryty samochodu, skóra w środku-jednym słowem odmienność mustanga.Pamietam jak podobały mi się klamerki pasów...w foxie sa wyjątkowe czy emblemat konika na desce.
Jednym słowem dziecięca fascynacja przetrwała na tyle długo, żeby gdzieś tam zrodziła się chora myśl "drogie, niepraktyczne, głośne, nieekonomiczne- no jednym słowem zajebiste, same plusy, muszę je mieć" Camaro z tamtych lat ma pewnie dużo lepsze wnętrze, pontiac tak samo ale ja kocham foxowe proste tylne światła, pudełkowaty kształt i linię hb.Jest wyjątkowy, na pewno nie każdemu się podoba, who cares ja mam to czego zawsze chciałem. A Twoje pytanie TPS brzmi trochę jak 'którego dostawczaka wybrać" a ja za nic nie wiem jak tu się wytłumaczyć.Nie było w tej decyzji grama rozsądku porównywania do konkurentów, po prostu ten samochód trafił w moje serce- "tak wyszło" :)

Awatar użytkownika
Dezo
Forumowicz
Model: BULLITT
Kolor: HG
Kontakt:

Post autor: Dezo » 2014-12-13, 08:05

Tom, jak widzisz to nie jest kwestia wyboru... To: plakat z "prospektu" na ścianie pokoju, resorak z Matchbox kupiony w Pewexie za 90 centów, amerykańskie filmy w TVP i później na video, legenda i sen o wolności (tej amerykańskiej i tej polskiej), symbol wolności i niezależności, dźwięk pracy silnika i efekty wydechu słyszane ciągle w głowie.
Obecne posiadanie Mustanga to jedynie spełnienie dawnych pragnień będących sumą tych wszystkich zdarzeń w naszym życiu. Piękne. :)

Samotny Wilk

Awatar użytkownika
swiadeka
Stowarzyszenie MKP
Model: GT Turbo
Kolor: bordowy i białe pasy

Post autor: swiadeka » 2014-12-13, 09:16

Dobrze piszesz Dezo. Wolność, niezależność, odmienność, wyzwanie i coś co wisi na ścianie mamy w realu pod domem. I te ciągłe kukanie przez okno w kuchni. Ot po prostu mustang :)

Arek

Awatar użytkownika
bart
Stowarzyszenie MKP
Model: GT
Kolor: windveil blue

Post autor: bart » 2014-12-13, 10:18

Panocki ale jeszcze trzeba dodac - klimaty i ludzie na zlotach, jakos mi sie wydaje ze chyba tak dobrze to moze sie klub VW bawic bo jest ogromny.

http://www.facebook.com/memoriginpolska" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.facebook.com/balticuspolska" onclick="window.open(this.href);return false;

ODPOWIEDZ

Wróć do „Garaż”