Cześć wszystkim.
Mam pytanko do posiadaczy wersji v6 2005-09. Zauwazylem , ze u mnie tarcze z tylu wycierane sa przez klocki nie na calej powierzchni. W efekcie wyglada to brzydko bo na obwodzie tarzczy jest zardzewialy pierścień. Nie wiem, czy mam standardowe klocki dlatego pytam czy Wy tez tak macie? Z przodu klocek hamulcowy trze praktycznie do samego brzegu tarczy, wiec tarcza jest cala blyszczaca, a z tylu mam taki chamski rudy nalot na obwodzie tarczy (ale z przodu mam hamulce z v8 wiec to co innego)
Jak to u was wyglada?
tylne hamulce, rozmiar klockow
- adasko74
- Forumowicz
- Model: GT
- Silnik: V8 4.6
- Kolor: sonic blue
Re: tylne hamulce, rozmiar klockow
rzabsky pisze:Cześć wszystkim.
Mam pytanko do posiadaczy wersji v6 2005-09. Zauwazylem , ze u mnie tarcze z tylu wycierane sa przez klocki nie na calej powierzchni. W efekcie wyglada to brzydko bo na obwodzie tarzczy jest zardzewialy pierścień. Nie wiem, czy mam standardowe klocki dlatego pytam czy Wy tez tak macie? Z przodu klocek hamulcowy trze praktycznie do samego brzegu tarczy, wiec tarcza jest cala blyszczaca, a z tylu mam taki chamski rudy nalot na obwodzie tarczy (ale z przodu mam hamulce z v8 wiec to co innego)
Jak to u was wyglada?
ja mam podobnie,tarcze ebc i na rancie sliczna rdza...wiec to norma

rzabsky pisze:Cześć wszystkim.
Jak to u was wyglada?
jest coraz wiecej klientow ktorym przeszkadza zardzewialy nalot na tarczach. Coraz wiecej chce miec tarcze i ladne i efektywne.
Rozwiazaneim dla Ciebie i opisanych tu klientow jest model.

On nie zardzewieje na rancie - wytrze sie tam gdzie klocek trze ale rant zostanie czarny .
- Magic
- Forumowicz
- Model: RTR 2012
- Silnik: V6 3.7
- Kolor: BLACK
- Stajnia: Stajnia Dolny Śląsk
- Kontakt:
Teraz coraz więcej firm ma w ofercie wersje dodatkowo pomalowane specjalną farbą np. moje ate już są tak pomalowane srebrzanka i jak na razie super się spisują po umyciu auta na drugi dzień już widać rdzę na tarczy gdzie klocek trze a reszta jest idealnie srebrna... można zawsze se pomalować tarcze farbą do zacisków na trochę starczy 

Dzieki za odpowiedzi. Czyli to norma. Jednak uwazam, ze malowanie czy czarne tarcze to polsrodek. Przeszedlem sie po parkingu i wiekszosc aut ma tarcze cale wytarte - bez rdzawego rantu. Po prostu klocek jest tak dobrany, ze trze po calej powierzchni tarczy. I to we focusach, fabiach octawiach itp.... az wstyd ze w mustangu taki badziew ....
Rozwiazaniem jest chyba wymiana hamulcow... :-( bo z przodu mam ok.
Thx za rady.
Moze sobie pomaluje na czerwono tarczę.... bedzie czerwony pierścień :-)
A tak apropos - co sadzicie o malowaniu zaciskow na kolorowo, zolty, czerwony etc. Uwazacie ze to wies?
Rozwiazaniem jest chyba wymiana hamulcow... :-( bo z przodu mam ok.
Thx za rady.
Moze sobie pomaluje na czerwono tarczę.... bedzie czerwony pierścień :-)
A tak apropos - co sadzicie o malowaniu zaciskow na kolorowo, zolty, czerwony etc. Uwazacie ze to wies?
- pavlito
- Stowarzyszenie MKP
- Model: GT 05 premium manual
- Silnik: V8 4.6
- Kolor: Sonic Blue
Jesli zacisk z czasem robi się szaro-plamisty, a jarzmo rdzawe, to pomalowanie ich jest chyba dobrym pomysłem. Przeszkadzają Ci rdzawe tarcze to i zaciski zaczną. Jedyny problem to zrobić to trwale - dobrze wyczyścić i równo pomalować.
Ja się za to zabrałem w zeszły weekend w mx-5 Jani. Wyszło ładnie i na razie przetrwało Karchera. Zobaczymy na jak długo...
Poza tym nikt nie każe malować na kolory racing. Są też czarne, srebrne, różowe hello kitty...
Ja się za to zabrałem w zeszły weekend w mx-5 Jani. Wyszło ładnie i na razie przetrwało Karchera. Zobaczymy na jak długo...
Poza tym nikt nie każe malować na kolory racing. Są też czarne, srebrne, różowe hello kitty...
przekonałeś mnie....pavlito pisze: różowe hello kitty...