Przymierzam się powoli do zakupu swojego pierwszego Mustanga. Najbardziej podoba mi się V generacja roczniki 05-09, oraz polift w wersji 2013-2014. W temacie Mustangów przebieram już dłuższy czas, w zasadzie jest to jeden z powodów dla których w ogóle zrobiłem prawko

Zaznaczę na początku, że forum przejrzałem na tyle ile mogłem, przeczytałem wiele tematów i zapoznałem się z tym co mnie najbardziej interesowało. Jednak mimo wszystko minęło kilka czy nawet kilkanaście lat od wielu poruszanych tu kwestii, niektóre się przedawniły, w innych znowu z biegiem czasu zmieniło się podejście, metodyka, wiedza poszła do przodu, zarejestrowały się nowe osoby, które mogą wnieść coś więcej, itp, dlatego też pytania które zadam mogą się zwyczajnie powtórzyć, więc proszę nie mieć pretensji

Najprościej będzie na początek chyba zadać kilka podstawowych pytań w formie punktów i wraz z postępem w dyskusji nieco je rozszerzać.
1.Chyba mój największy dylemat: 4.0 v6(2005-2009), 4.6 v8 gt(2005-2009) czy może 3.7 v6(2013-2014)?
a). Wizualnie podoba mi się każdy z nich, bardziej chodzi mi o kwestie utrzymania i dostępność części. Jak to wygląda w praktyce i jak duże są różnice?
2.Szukać auta na rodzimym rynku(m.in tu na forum) czy próbować sprowadzić?
a). Kojarzycie np Autodiscover na youtube lub Fasthog? Jeśli tak, to czy warto spróbować u nich? Czy może jeśli jestem zielony w tym temacie to dać sobie spokój?
3.Czy budżet w wysokości około 50tyś(+ ewentualnie 10tyś nadwyżki) jest w ogóle wystarczający, żeby znaleźć fajny egzemplarz z wyżej wymienionych?
4.Jakie MINIMALNE zarobki powinno się mieć(lub ile miesięcznie być w stanie oszczędzić)waszym zdaniem, żeby w ogóle pakować się w kupno takiego samochodu?
5.Czy warto w ogóle przeglądać np takie oferty:
https://www.otomoto.pl/oferta/ford-must ... DV18s.html ?
Na ten moment tyle. Jako, że na forum jestem niedługo, a w temacie Mustanga jestem totalnie nakręcony to prosiłbym o wyrozumiałość