mic987 pisze: ↑2018-10-11, 14:29
A czy on sam w sobie jest awaryjny? Narazie raczej troche wcześnie żeby to stwierdzić ale kto wie :p a widełki cenowe to tez chodziło o zakup auta nie tylko części ale dziekuje
Ja powiem tak:
na niemal 40000km przelatane w niecałe 2 lata (a i tak wóz stał z tego ok.5 miesięcy w sumie), z czego 30000 na lpg stwierdzam że najwyższe koszty poza ceną samochodu generują opony.
Tylne oryginalne wytrzymały 17000km od nowości, teraz dobijam drugi zestaw tylnych - Michelin Super Sport. W zasadzie już nadają się do wymiany, ale jeszcze może dociągną do zimy. Przód wywalić było trzeba po mniej niż 30000km. Wjechały Michelin Pilot Sport 4 dedykowane do Mustanga MY2018. Tak czy siak, opona ponad 1000 zł /szt.
Poza tym:
- awaria w okolicach tylnej piasty - zanosiło się na wymianę łożyska (kupiłem Timkena - cena ok. 600zł na alledrogo lub 800 netto w ASO). Sprawa jeszcze nie jest zamknięta ale łożyska nie wymieniałem.
- wyciek oleju z pokrywy zaworów prawa strona - powodem były niedokręcone fabrycznie śruby pokrywy zaworów - sprawdziłem lewą PRZED wyciekiem (analogiczne śruby luźne - brawo Ford). Naprawa tania, bo uszczelki posmarowałem silikonem i skręciłem z powrotem - uszczelka nowa w ASO circa 700zł

(nie pamiętam dokładnie) a w USA para na dwie głowice 29$

.
- klocki przód - po 39000 km należało już dać im zmianę. Wybrałem EBC Yellow Stuff - cena ok 900zł, w ASO 1600

.
- mała przygoda z sarną na samym początku spowodowała poznanie cen lampy przedniej, zderzaka, błotnik i jakichś pierdół - zero stresu na tle innych marek, wręcz powiedziałbym tanio

.
Moim zadaniem - nie warto kupować ani V6 ani EB. V8 w przedlifcie przyjmuje lpg bardzo dobrze, pali wtedy circa 40zł / 100km i jest przystosowane konstrukcyjnie - m.in. hydrauliczna regulacja zaworów - czego nie ma ani w V6 ani w EB.
Po hecach w Subaru z regulacją zaworów, nauczyłem się patrzeć na ten parametr, bo od dawna używam paliwa alternatywnego i nie wyobrażam sobie innej sytuacji

.
Więc, jak się dobrze rozejrzeć, to ceny gratów są bardzo przystępne (choć nie wszystko w ASO) jak na osiągi pojazdu.