Problem z zapaleniem

O mustangu i o nas

Moderatorzy: Hans, Hans

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jaco
Forumowicz
Model: Cobra 01
Silnik: V8 4.6
Kolor: Czarny

Problem z zapaleniem

Post autor: jaco » 2018-01-14, 23:38

Cześć,
nie lubię takich sytuacji, ponieważ problem nie jest łatwo reprodukowalny. Na ile udało mi się ustalić, najczęściej wygląda to tak, że:
- zapalam na dotyk;
- rozgrzewam silnik;
- gaszę na rozgrzanym;
- jeśli próbuję zapalić
--w ciągu 5 minut - na dotyck;
--wciągu 5-10 minut - zapali prawie na dotyk;
--po około 10 minutach - nie zapala. Kręci, ale nie startuje;
--po około 30 minutach - pali na dotyk;
W tym przedziale około 10-30 minut odpięcie aku nic nie zmienia. SCT pokazuje zero błędów. Wielokrotna zabawa auto-alarmem nic nie zmienia.
Mam WOTBox - montuje się go przecinając kabel od zapłonu. Kiedy (w przedziale 10-30 min) wypnę WOTBox (czyli kabel zapłonu jest 'przecięty') obajwy są dokładnie identyczne - kręci i nic ponadto. Teraz kabel zapłonowy mam spięty na stałe (wyjąłem WOTBox, żeby wyeliminować podejrzanego).

Powyższy problem nasila się od ponad roku - wtedy zdarzało się, że raz na 5-10 prób nie zapalał na dotyk. Trzeba było odkręcić kluczyk i przekręcić jeszcze raz. Przy drugiej próbie startował. Problem nasilał się zimą, latem praktycznie nie występował.
Wygląda mi na to, że coś jest czułe na temperaturę i wilgotność.
Od kiedy kupiłem auto (chyba 3 lata temu), tylko jeśli temperatura zewnętrzna wynosiła około 5 stopni i jednocześnie było mokro, to wyskakiwał błąd ABS. W innych temperaturach, czy bez deszczu już nie. Choć nie sądzę, żeby to miało coś wspólnego.

Pacjent to Cobra '01. Świece, pompa paliwa, wtryski, separator oleju na obu na obu pokrywach, alternator, większe koło pasowe - wszystko nowe. Cewki wymienione, ale dłuższy czas temu. Aku świeci na zielono. Doszedł kompresor z dużą chłodnicą, powiększona chłodnica silnika, longtube w taśmach termicznych.
Jak pisałem, problem występował w znacznie mniejszym natężeniu jeszcze przed tymi modyfikacjami.

Jakieś pomysły, gdzie szukać?

Remember, There Is Life Beyond Grip

ramzes793
Młodszy Forumowicz
Model: boss
Silnik: V6 3.7
Kolor: czarny

Re: Problem z zapaleniem

Post autor: ramzes793 » 2018-02-25, 21:26

sprawdź czujnik położenia wału...

Awatar użytkownika
jaco
Forumowicz

Post autor: jaco » 2018-02-26, 17:27

Właśnie przyszedł parę dni temu. W sobotę sprawdzę. Nowy filtr paliwa jeszcze płynie

Awatar użytkownika
jaco
Forumowicz

Post autor: jaco » 2018-05-22, 16:18

Czujnik położenia wału pomógł trochę, filtr paliwa pomógł dużo.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Garaż”