Mustang z allegro/ebay

O mustangu i o nas

Moderatorzy: Hans, Hans

Awatar użytkownika
Rezor
Forumowicz
Model: SN95 GT
Silnik: V8 5.0
Kolor: Niebieski

Re: Mustang z allegro/ebay

Post autor: Rezor » 2015-08-13, 20:45

na minus: V6, początek produkcji, automat, cena.
na plus: "z grubsza" zadbany.
Ja w moim mam jeszcze do roboty skrzynie i blacharkę i powinienem się w podobnej kwocie zmieścić, a kupiłem V8 w opłakanym stanie :)
Za niewielką dopłatą możesz mieć V6kę po lifcie i z manualem. Ostatnio jeśli pamięć mnie nie myli poszła jedna za ok 15-16k

EDIT: To nie wyznacznik bo IMO jeśli poszedł za 13k to naprawdę okazja ale tak 15-16k dałbym średnią/okazyjną za taki samochód:
viewtopic.php?f=34&t=9644" onclick="window.open(this.href);return false;

Mój mustang jest jak pies:
Ciągle się z nim bawię
Kobieta wypomina ile mam przez niego wydatków i problemów
Dzieci go lubią
Matka ma go dość bo przeorał jej podwórko
Ojciec zwie bo olał mu kostkę na podjeździe
Znajomi wciąż muszą o nim wysłuchiwać

mmax88
Młodszy Forumowicz
Model: Alfa Romeo 156 2,5V6

Post autor: mmax88 » 2015-08-13, 21:01

Eh widzisz, pomyliłem linki, a teraz coś mi w otomoto szwankuje (piszę ze smartphona) i nie mogę linka załączyć. W Krakowie jest sztuka z 2000 roku, czerwony, za 11900. O niego mi chodziło

Awatar użytkownika
Rezor
Forumowicz

Post autor: Rezor » 2015-08-13, 21:08

http://otomoto.pl/oferta/ford-mustang-ID6y8Xk1.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapewne ten. IMO ładny i wygląda ok. Zerknąłbym jeszcze pod podłogę i poprosił sprzedawcę o jakiś rejs na trasie coby overdrive wskoczył. Może ktoś z forum go zna?

Swoją drogą zadbane widze same czarne i czerwone :D niebieskie to jakieś wadliwe chyba :D

Ciągle się z nim bawię
Dzieci go lubią

mmax88
Młodszy Forumowicz

Post autor: mmax88 » 2015-08-13, 21:24

Dokładnie ten! Dziękuję Rezor! Najpewniej to jest auto bardzo dobrego znajomego mojej siostry, więc jakby co to liczę, że nie wpuści mnie w maliny...
Co to ten overdrive (wybacz głupie pytanie)?

Awatar użytkownika
Rezor
Forumowicz

Post autor: Rezor » 2015-08-13, 21:35

Pytanie nie głupie bo sam pół roku temu przewertowałem haynesa (taki manual od mustanga SN95) żeby się dowiedzieć, że OD jest to "nadbieg". w AOD-E masz 4 biegi:
"mechaniczne" 1 i 2
"elektroniczne" 3 i 4
1 i 2 przełączany jest na podstawie różnicy ciśnień w skrzyni podczas gdy przełączenie na 3ci i 4ty bieg przebiega z udziałem elektroniki. 4ty bieg jest biegiem "niezbędnym" w trasie. Jego zadaniem jest zmniejszenie zużycia paliwa i zmniejszenie obrotów silnika. Wspomniałem o tym bo sam borykam się z brakiem 3 i 4 biegu :)

Ciągle się z nim bawię
Dzieci go lubią

mmax88
Młodszy Forumowicz

Post autor: mmax88 » 2015-08-13, 21:38

Czyli 4. bieg jest tylko nadbiegiem? A to ciekawe. Czyli w mieście są tylko 3 biegi użytkowe? Jeśli chodzi o automaty to ja laik jestem...

Na co zwrócić głównie uwagę przy kupnie tych 190 mechanicznych mustangów?

Awatar użytkownika
Rezor
Forumowicz

Post autor: Rezor » 2015-08-13, 21:55

Ja mądrzejszy o te parę tysięcy złotych sprawdziłbym czy nie ma dziwnych hałasów, czy silnik dobrze wchodzi na obroty, czy sprzedawca nie "chwali się" gazując wysoko na zimnym, Blacha pod maską wygląda na zadbaną i prostą ale zerknąłbym jeszcze na plastiki (czy zderzaki nie kruszą się za bardzo pod dywaniki w bagażniku). SN95 jest mały i sprawdzanie karoserii to chwilka pod warunkiem, że się wie czego szukać. Zobacz jeszcze tylnie szyby czy uszczelki są na swoim miejscu.
Dużo idzie poznać po charakterze kierowcy. Ja niestety tak się napaliłem na swojego, że to zlałem ale zazwyczaj dobre zasady:
1. Pytać właściciela czy ładnie wchodzi na obroty - silnik zimny i gazuje -> nie oszczędzał biedaka
2. Podczas jazdy spytać o przyspieszenie - ruszy spod świateł na maksymalnych obrotach -> jak wyżej
3. Spytać o sterowność na zakrętach i trzymanie drogi - będzie szalał i gibał autem... wtedy wiemy, że auto było katowane jak niechainy York przed wakacjami...

Ciągle się z nim bawię
Dzieci go lubią

mmax88
Młodszy Forumowicz

Post autor: mmax88 » 2015-08-13, 22:03

Super, dziękuję Ci bardzo :-) postaram się w sobotę go obejrzeć

Alexander25
Forumowicz
Model: 302HO 1994 rok
Kolor: sapphire blue
Kontakt:

Post autor: Alexander25 » 2015-08-13, 22:21

Rezor pisze:na minus: V6, początek produkcji, automat, cena.
na plus: "z grubsza" zadbany.
Ja w moim mam jeszcze do roboty skrzynie i blacharkę i powinienem się w podobnej kwocie zmieścić, a kupiłem V8 w opłakanym stanie :)
Za niewielką dopłatą możesz mieć V6kę po lifcie i z manualem. Ostatnio jeśli pamięć mnie nie myli poszła jedna za ok 15-16k

EDIT: To nie wyznacznik bo IMO jeśli poszedł za 13k to naprawdę okazja ale tak 15-16k dałbym średnią/okazyjną za taki samochód:
viewtopic.php?f=34&t=9644" onclick="window.open(this.href);return false;
No tak tyle że ten żółty gdy go oglądałem był po już po jednym dzwonie i wcale nie był taki super bo wcześniej miał też kolizję przodem:)
Co się tyczy automatycznej skrzyni to 4 biegi wystarczają by to auto się zbierało:)
3.8 to trefny silnik. Uszczelki pod głowicą lubią sprawiać kłopoty. Zobacz czy w zbiorniku na płyn chłodzący nie ma syfu, czy działa wiatrak i czy załącza się idealnie tuz za połową napisu normal:D. Druga rzecz to srkzynia. ma nie przeciągać nie łupać i płynnie zmieniać biegi. Dodaj gazu jadąć aby zobaczyć czy zredukuje bieg:) Kolejna rzecz. Podłoga podłużnice i progi. Mustangi nie lubią rdzy a rdza lubi mustangi szczegołnie te co mają 20 lat:) Sorry taki mamy klimat. Dobry remont błotników tylnych progów podłogi i sanek może kosztować nawet 7k. Niestety sporo soó przy remoncie 4gen zapomina o belkach pod zderzakiem a one tez ładnie korodują przez co jak ktoś Ci wjedzie w tył może się na zbiorniku z paliwem zatrzymać:D KOlena rzecz to wlew paliwai pompa. Sprawdz czy pompa dobrze działa czy nie wyje i czy rura idąca od wlewu do zbiornika nie przepsucza paliwa:D należy sprawdzić zaciski bo też nie są najtańsze:D Można też sprawdzić na upartego przełącznik świateł przednich i konsolę z przyciskami w drzwiach kierowcy tam lubi pojawiać się problem ze stykami. Od spodu uszczelniacze wąłu bo mustangi lubią znaczyć teren:) Jeśli będzie hałasować rolka napinająca/prowadząca pasek to się nie musisz obawać dobra kosztuje już 60zł:D jak coś to mogę z Tobą podjechać w weekend go zobaczyć mam czujnik lakieru i chyba jeszcze dostęp do bazy danych aut USA:) Co się tyczy gazowania mustanga z lat 1994-1998 w automacie to trzeba mieć naprawdę zryty czerep aby palić gumę 20 letnią 150konną V6 albo usiłować palić gumę:D

Ceny za faktycznie zadbane egzemplarze to za 3.8 1994-1998 od 8 do 13k za V6 i od 15k za V8 w którym jest coś do zrobienia nawet do 35-40k po tyle chodzą naprawdę super zadbane auta jak np jeden w Trójmieście czy jeden w Warszawie. To odpowiada cenom w EU za bezwypadkowe i zadbane mustangi przy czym chyba max jaki widziałem za zadbanego V6 z 1998 to 15 czy 16k mój poszedł za 17 z tego co pamiętam rok 1998 nieco podrasowany silnik czysty carfax oryginalny lakier zero rdzy i faktyczny przebieg 94tyś mil. no i to było prawie 4 lata temu:)

Niestety przy kupnie mustanga trzeba podejść ostrożnie do tematu bo nawet tu są osoby, które zachwalają swoje auta a po zrobieniu 380km w jedną stronę okazuje się, że to totalny syf i nie ma tak naprawdę niczego do wymontowania z tego mustanga i przełożenia do swojego. Niestety to nie pierwsza taka sytuacja a co ciekawe ceny nie były promocyjne. heh kolega mechanik bał się wsiadać no porażka totalna:D

Stąd też apel do osób które chcą sprzedać swoje auta by nie pisały głupot bo jest naprawdę śmieszne gdy ktoś w poście z początku roku jeździ po handlarzach co sprzedają rozbitki a sam nie jest lepszy i wciska ciemnotę ludziom, którzy na forum MKP szukają raczej dobrych aut a nie złomu. Tyle ode mnie:)

302 HOooooo

Alexander25
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Alexander25 » 2015-08-13, 22:23

Dla tych co siębędą bulwersować błędami sorki klawiatura mi umiera postaram się post poprawić jutro na drugim kompi.

302 HOooooo

Awatar użytkownika
Rezor
Forumowicz

Post autor: Rezor » 2015-08-13, 22:30

Amen!
@Aleksander przesadziłeś trochę z tym 40k bo ja w tej cenie z tego co się orientowałem miałbym Manuala TKO600 z osprzętem, stroker forged 391CI, głowice aluminiowe od trockflow 65cc, zestaw tarcz i hamulców brembo i zawieszenie sportowe :D

Ciągle się z nim bawię
Dzieci go lubią

mmax88
Młodszy Forumowicz

Post autor: mmax88 » 2015-08-13, 22:31

Jeśli będziesz w weekend w Krakowie to bardzo chętnie skorzystam z Twojej pomocy :-)

Alexander25
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Alexander25 » 2015-08-13, 22:53

Rezor pisze:Amen!
@Aleksander przesadziłeś trochę z tym 40k bo ja w tej cenie z tego co się orientowałem miałbym Manuala TKO600 z osprzętem, stroker forged 391CI, głowice aluminiowe od trockflow 65cc, zestaw tarcz i hamulców brembo i zawieszenie sportowe :D
No tak tylko pytanie czy szpachla nie odłazi płatami i czy wóż nie był składany z 2 lub 3ech:D. Jak ktoś się bawi w druciarstwo to niech się bawi. Ceny zadbanych i bezwypadkowych aut w Eu są na tym samy poziome a powypadkowego złomu no cóż....Jak robisz mustanga dla siebie i wkładasz porządne części a nie najtańsze zamienniki to ceny renowacji także rosną. W 2 lata renowacja mustanga 4 gen kosztowała mnie ponad 40k w samych częściach(nowe wszystkie elementy zawieszenia, klimatyzacji, układu hamulcowego itd)

mmax88 pisze:Jeśli będziesz w weekend w Krakowie to bardzo chętnie skorzystam z Twojej pomocy :-)
Byłem w sobotę po mustanga gt 5.0 HO kolegi z grupy pod Krakowem . Jeśli to ten landryniasty to no cóż pewnie sporo osób go uzna za klasyka ja Ci mogę napisać szkoda czasu. Jedyne co działa to skrzynia t5 ale sprzęgło i linka już zdechły podobnie most, zawieszenie, silnik do remontu no i trzeba by uzupełnić poduszkę po strzale:D

302 HOooooo

mmax88
Młodszy Forumowicz

Post autor: mmax88 » 2015-08-13, 22:55

Chodzi o tego z linka wrzuconego przez Rezora

Awatar użytkownika
Rezor
Forumowicz

Post autor: Rezor » 2015-08-13, 23:02

Alexander25 pisze:uzupełnić poduszkę po strzale:D
Właśnie! Zapomniałem o najważniejszym. Mustangi to nie golf gdzie części kupi na bazarze... pierdoły są tu strasznie drogie... brak poduchy w kierownicy: 50 USD ale przesyłka 2x/3x tyle. Emblematy... Konik na przedni grill 200zł lekko, a i tak nie ma pewności czy przyleci cały -.-. IMO lepiej jak ma coś porządnie walnięte jak np skrzynie czy most niż bawić się w uzupełnianie brakujących przewodów, plastików i emblematów -.-

Ciągle się z nim bawię
Dzieci go lubią

ODPOWIEDZ

Wróć do „Garaż”