Spełnienie marzenia - kupno Mustanga V generacji.

O mustangu i o nas

Moderatorzy: Hans, Hans

ODPOWIEDZ
Ar_ek
Młodszy Forumowicz
Model: GT
Silnik: V8 4.6
Kolor: silver
Stajnia: Stajnia Bydgoszcz

Re: Spełnienie marzenia - kupno Mustanga V generacji.

Post autor: Ar_ek » 2021-07-18, 17:40

Mustang5G pisze:
2021-07-16, 23:31
Ar_ek pisze:
2021-07-16, 10:33
Wylicytowałem GT 2008 w lutym (repossesion, clear - bezwypadkowy), przypłynął w czerwcu i cóż okazało się, że most do remontu. Droga rzecz ale to jest ryzyko - kupujesz na podstawie kilku zdjęć i opisu że np. Run&Drive . Lepiej chyba założyć, że te 10-20% trzeba będzie dołożyć po przypłynięciu samochodu. Firma sprowadzająca nie zagwarantuje Ci, że weźmie ryzyko na siebie...
A nie próbowałeś w Polsce poszukać? Czy po prostu nie było nic ciekawego? I ile taki GT Cię finalnie wyniósł(pomijając już dodatkowe koszty z mostem)?

Z dyskusji wynika, że jednak nie za bardzo opłaca się sprowadzanie auta z USA, szczególnie jeśli chodzi o modele, którymi jestem zainteresowany. Zdecydowanie odpada kupienie sprawnego samochodu w USA i ściągnięcie, to się kompletnie nie kalkuluje. Jedyna opłacalna opcja to sprowadzenie rozbitego, ale we własnym zakresie - tylko tu znowu dochodzi masa formalności, no i trzeba się znać tak jak Michał, który naprawia sobie wszystko sam. Przez firmę finalnie cena wyjdzie taka sama albo i wyższa jak kupienie na naszym rodzimym rynku. Gwarancji że auto będzie na tip-top też nie ma żadnej, a jeszcze trzeba czekać co najmniej kilka miesięcy. Chyba, że naprawdę trafi się jakąś perełkę w niskiej cenie, ale to jak los na loterii.

Sprawdziłem sobie też osiągi tych modeli, tak pi razy drzwi oczywiście w teorii. Dodam, że nie kupuje Mustanga po to, żeby się ścigać, bo uważam że to auto ma inne przeznaczenie, ale poczuć przy starcie trochę mocy i zrywu...czemu nie. ;)

Tak to wygląda w teorii:
4.0 V6 2005-2009 = 7sek do 100
4.6 V8 GT 2005-2009 = 5sek do 100
3.7 V6 2013-2014 = 5.5sek do 100

Dodam, że rodziców Stilo 1.9JTD 120KM ma niecałe 10sek i dla mnie jest to całkiem zrywne auto. :D

Spalanie natomiast w 4.0V6 i w 3.7V6 jest niby niemal takie same, w GT trzeba doliczyć średnio te 3l więcej. Choć te dane o średnim 15l/100 w GT to też raczej nieco zaniżone. Kurde, czym więcej wiem, tym paradoksalnie mam większe wątpliwości.

Michał akurat masz model, który mi się nie podoba najbardziej ze wszystkich, czyli 2010-2012 i w sumie w ogóle go nigdy nie brałem pod uwagę. :D Choć jak dobrze pamiętam to masz zmienione tylne lampy, a to właśnie one w seryjnym modelu mnie po prostu odrzucały zawsze.
Biorąc pod uwagę, że w EU nie było Mustangów 05-09 to wszystkie są ściągane zza wielkiej wody - zastanów się dlaczego kupno w Polsce ma być tańsze niż ściągnięcie ze Stanów? Ktoś zapłacił więcej, wyszykował i sprzedaje taniej?
Póki co za swojego dałem 50k i jeszcze na tip-top wydam ze 2-3 ale mam pewność co było robione. W podobnej cenie mogę sprzedać (teoretycznie bo zabawka jest dla mnie :D )

Awatar użytkownika
Michał P.
Forumowicz
Model: Mustang V GT/CS
Silnik: V8 5.0
Kolor: Czerwony
Stajnia: Stajnia Górny Śląsk

Post autor: Michał P. » 2021-07-19, 11:02

Tak, do swojego ostatnio zamontowałem lampy od Morimoto ala S550, które zmieniają tył auta o 180 stopni. Osobiście dla mnie idealne połączenie to zderzak 11-12, lampy 13-14 (lub te moje ala S550) i przód od 11-12 :D ale oczywiście wszystko kwestia gustu.

Ostatnio ktoś wrzucić na grupę za 40k Mustanga z czystym tytułem, gdzie takie auto to w moim mniemaniu jedna wielka mina bo:
1. żeby auto wyszło sprzedającego 40k zł to fajnie jakby on zarobił te 2-3 tyś zł, czyli auto musiałoby wyjść 37 tyś zł,
2. jeżeli punkt 1. to prawda to auto musiało kosztować (odliczając koszta transportu, podatki etc) jakieś 5000 $,
3. za 5000$ 11-12r. 3.7l premium to można kupić ale rozbitka, a nie clean title, który w stanach ma wartość około 10k$,
4. jeżeli ktoś wystawił takie auto na licytacji na np coparcie to w moim mniemaniu coś z autem jest nie tak, bo skoro na takim USA "otomoto" może dostać za auto 10k$ to czemu wystawia je na międzynarodowe auckje i sprzedaje za 5k$ ?
5. jeżeli wszystkie powyższe punkty to prawda to mamy doczynienia z pięknie opakowaną miną przeciwpiechotną.

Kolejny przykład to licytacja z przed paru dni, którą chciałem wygrać (12r. 5.0 manual, brązowa skóra, wymarzony biały kolor, przebieg dobry), cena była atrakcyjna na aukcji więc sprawdzam papiery na carfaxie okazało się, że ma wpis, że auto zostało wykupione od właściciela przez producenta czyt. auto miało jakąś na tyle dużą wadę, której się nie opłacało lub nie dało się naprawić, że auto zostało odkupione i po jakimś czasie wróciło na rynek i zmieniało właściciela co mniej więcej 8 miesięcy i tak było ich łącznie 4-5 osób. Niby nic dziwnego (duża ilość właścicieli) bo auto jednak nie jest typowym pasatem do jeżdżenia po bułki więc ktoś się mógł pobawić, znudzić i sprzedać ale wpis "MANUFACTURER BUYBACK OR LEMON REPORTED " załatwił sprawę i jeżeli ktoś tego nie sprawdził lub olał to życzę mu powodzenia w użytkowaniu auta.

Z licytacjami to jest loteria, można wygrać, a można wtopić moim zdaniem, ostatnimi czasy ceny poszło sporo do góry, plus $ też wyżej chodzi więc ciężki temat. Dla mnie jest to o tyle dobra opcja, że w planie jest kupno 5.0, przełożenie niektórych elementów z V6->V8 (lampy, hamulce, stabilizatory etc), resztę części sprzedać (alu wał, kolektor dolotowy, przepustnica) i mojego V6 w prawie fabryce (zostawiam np zawieszenie Koni i sprężyny obniżające) w rozsądnej atrakcyjnej cenie, bo 2 mustangi na podwórku to już tłok :D Ale czy się uda ? Zobaczymy :)

Mustang 3.7l - 2012 Black Beauty 2017 - 2021
Mustang 5.0 l - GT/CS 2012 2021 -

Mustang5G
Młodszy Forumowicz
Model: Brak

Post autor: Mustang5G » 2021-07-19, 18:47

Póki co za swojego dałem 50k i jeszcze na tip-top wydam ze 2-3 ale mam pewność co było robione. W podobnej cenie mogę sprzedać (teoretycznie bo zabawka jest dla mnie :D )

GT z 2008r za 50tyś zrobiony na tip top to całkiem uczciwa cena wydaje mi się. Nieco tańsze są na otomoto, ale czy są na tip top? :D

Tak, do swojego ostatnio zamontowałem lampy od Morimoto ala S550, które zmieniają tył auta o 180 stopni. Osobiście dla mnie idealne połączenie to zderzak 11-12, lampy 13-14 (lub te moje ala S550) i przód od 11-12 :D ale oczywiście wszystko kwestia gustu.

No właśnie jakby 10-12 miał lampy tylne jak 13-14 to by było idealnie, bo te roczniki można nabyć już za około 40tyś. No, ale z klasycznymi lampami nie ma szans po prostu, dla mnie te lampy sprawiają wrażenie jakby ten Mustang był niedorozwinięty :zdegustowany: :niepewny:

W ogóle to się tak zastanawiam, czy jak ja nigdy nie jeździłem napędem na tył to czy może na pierwszy raz faktycznie nie wystarczy mi skromne 4.0 V5 i 210KM? :D

Spodobał mi się ten model:
https://www.otomoto.pl/oferta/ford-must ... DYUPS.html

Wygląda ładnie i zadbanie, sprawdziłem też historie po numerze VIN i nie zanotowano ani żadnego wypadku, ani kradzieży, itp. Przeglądy przechodził okej, od 2015r w Polsce, w tym czasie kilku właścicieli było. Cena przystępna, a pewnie by się dało jeszcze coś zbić. Tylko kurde ten rocznik...żeby to chociaż był 2007/2008. Jakoś boje się tego 2005 :/

Awatar użytkownika
Michał P.
Forumowicz

Post autor: Michał P. » 2021-07-20, 08:21

Wiesz co, tak samo myślałem o swoim 3.7l 305 koni, że to mi wystarczy, teraz szukam 5.0 bo jednak ciut tej mocy się przydaje ale przede wszystkim połączenie dźwieku V8 i większej mocy.

Co do lamp to można je zawsze zamontować, do 2011-12 można zamontować lampy z 13-14, wiesz do Mustangów jest MASA części aftermarketowych i mimo, że auto klepane masowo można zrobić sztukę inną od reszty. Także jeżeli ogólnie Ci się 2011-12 podoba wizualnie (poza lampami tył) to nie skreślaj tego auta, zawsze możesz je zmienić, coś do auta dodać odjąć. Przecież nie musisz kupić auta i tylko wymieniać wycieraczki i czyścić dywaniki ;)

Ogólnie czytając to widzę, że jesteś totalnie zagubiony :D nie masz zdecydowanego rocznika czy silnika chociaż czy wyposażenia. Według mnie 4.0 jest ok, jeżeli totalnie nie zależy Ci na osiągach bo to jest 200 koni i to dość leniwych. W manualu jeszcze to jakoś da się ożywić ale automat to jeszcze bardziej uśpi, jeżeli chcesz pojeździć powoli, bez jakiejś dynamicznej jazdy/wyprzedzania do 4.0 ok. Jeżeli jednak lubisz mieć ciut zapasu mocy to idź w 3.7 / 4.6. Jeżeli będziesz myślał nad 3.7 , a 4.6 to już kwestia czy wolisz brzmienie ale gorsze wnętrze (bez rzeczy typu bluethoot, radio lepsze etc) czyli 4.6 V8 czy lepsze wnętrze z lepszymi materiałami no i oczywiście młodsze to idź w 3.7 aaaalbo zrób mix czyli rocznik 2010, czyli "stary silnik" w nowszej budzie bo buda jest 2011-2012 ale silnik 4.6l V8.

Mustang5G
Młodszy Forumowicz

Post autor: Mustang5G » 2021-07-21, 10:03

Michał P. pisze:
2021-07-20, 08:21
Wiesz co, tak samo myślałem o swoim 3.7l 305 koni, że to mi wystarczy, teraz szukam 5.0 bo jednak ciut tej mocy się przydaje ale przede wszystkim połączenie dźwieku V8 i większej mocy.
A czy to był Twój pierwszy samochód z napędem na tył i czy wcześniej jeździłeś czymś mocniejszym? Bo wiesz, mój najmocniejszy samochód jakim jeździłem to stilo 1.9jtd 120KM z napędem na przód. :D :D On ma niby 10sek do setki, a Mustang 4.0 V6 7sek, więc nie wiem czy to nie byłby dla mnie wystarczający przeskok na ten moment. :D GT może mną pozamiatać. :rotfl:

Michał P. pisze:
2021-07-20, 08:21
Ogólnie czytając to widzę, że jesteś totalnie zagubiony :D nie masz zdecydowanego rocznika czy silnika chociaż czy wyposażenia. Według mnie 4.0 jest ok, jeżeli totalnie nie zależy Ci na osiągach bo to jest 200 koni i to dość leniwych. W manualu jeszcze to jakoś da się ożywić ale automat to jeszcze bardziej uśpi, jeżeli chcesz pojeździć powoli, bez jakiejś dynamicznej jazdy/wyprzedzania do 4.0 ok. Jeżeli jednak lubisz mieć ciut zapasu mocy to idź w 3.7 / 4.6. Jeżeli będziesz myślał nad 3.7 , a 4.6 to już kwestia czy wolisz brzmienie ale gorsze wnętrze (bez rzeczy typu bluethoot, radio lepsze etc) czyli 4.6 V8 czy lepsze wnętrze z lepszymi materiałami no i oczywiście młodsze to idź w 3.7 aaaalbo zrób mix czyli rocznik 2010, czyli "stary silnik" w nowszej budzie bo buda jest 2011-2012 ale silnik 4.6l V8.
Powiem tak - jestem jednocześnie zdecydowany i zagubiony. Zdecydowany, bo na 100% chce V generację, a zagubiony bo wciąż nie wiem czy 4.0 V6, 4.6 V8 GT czy 3.7 V6 polift. Co już się przychylę danemu modelowi to nagle pojawiają się kolejne wątpliwości. Albo co znajdę jakiś model to czegoś brakuje. A tu np rocznik i kolor mi pasuje, to znowu cena przesadzona, w innym przypadku super cena, fajny kolor, ale nie ten rocznik, itp, itd. Najlepiej to jakbym z każdego modelu coś wziął i wtedy byłoby idealnie. :D

Na pewno wolałbym manuala niż automat. Chciałbym też, żeby był jak najmłodszy, albo chociaż po prostu zadbany(czasami 2006 jest w lepszym stanie niż 2009). Fajnie by było też, żeby mi się podobał wizualnie, czyli np odpowiedni kolor(choć w niedalekim czasie od zakupu planuje go i tak przemalować na swój wzór), chciałbym też większe koła, np 18-19, a nie 15 - wiadomo można to wymienić samemu zaraz po zakupie, ale gdyby był już z takimi to też fajnie. Mnie się Mustang podoba po prostu wizualnie, podoba mi się nawet jego nazwa( :D ), zależy mi też żeby fajnie brzmiał - wiem że V6 to nigdy nie będzie V8, ale sporo można poprawić - widziałem V6 brzmiące tak, że ktoś kto nie ma dobrego ucha miałby problem odróżnić.

Myślę, że bardzo dużo pomogłoby mi, gdybym przejechał się i jednym i drugim i trzecim modelem, zobaczył jak one prezentują się od środka, jak się zachowują w trakcie jazdy, jak brzmią, czy faktycznie ten 4.0 V6 to taki muł, że miałby problem ze stilo, etc.

Nie jestem też specem od motoryzacji, ale np wydaje mi się, że ten model z 2009r:
https://www.otomoto.pl/oferta/ford-must ... abb8ed2677
wizualnie prezentuje się gorzej od tego modelu z 2005r, który wrzucałem w poprzednim poście. Jest 4 lata młodszy, tylko 2tyś droższy, ale wygląda tak nijako po prostu. Dlatego tak dużo wątpliwości mam, są bardzo duże rozbieżności cenowe, czy wizualne, a tak naprawdę i tak do końca nie wiem co trafię. A wtopić na dzień dobry 35-40tyś dla takiego przeciętnego człowieka jak ja to też byłaby lekka tragedia, więc obchodzę się z tym wszystkim bardzo ostrożnie i skrupulatnie. :D ;)

Awatar użytkownika
Michał P.
Forumowicz

Post autor: Michał P. » 2021-07-21, 11:54

Mustang to był mój 3 samochód , 1-Nissan Micra 96r 1.0l :D 2-Citroen C4 coupe 1.6l :D no i trzeci był Mustang . Według mnie 4.0 odpada, walka między 4.6 ,a 3.7l , jeżeli to ma być auto na codzień to ja polecam 3.7 ze względu na wnętrze i wyposażenie. Jak chcesz to możemy się spotkać, w godzinach do 16:00 jestem w pracy w Sosnowcu (mogę wyskoczyć), a po pracy to Zabrze. Przejedziesz się, pokaże Ci parę rzeczy, co na co wpływa plus minusy, może to Ci coś da.

Też byłbym za manualem, szukam tego 5.0 i sporo jest automatów niższych cenach i myślałem czy by jednak nie zrezygnować z manualnej skrzyni ale ostatnio przejechałem się z skrzynią automatyczną i nigdy w życiu :D Jednak manual to to czego szukam.

I tego sprzedawce raczej omijaj szerokim łukiem :) Tarnowskie góry to niezbyt dobre miejsce na zakupy.

MaciekK
Forumowicz
Model: 2015
Kolor: Czarny
Kontakt:

Post autor: MaciekK » 2021-07-21, 14:50

dajcie spokój
w mustanga można pakować prawie bez końca.
ciągle jest coś.
a jak już wpakujesz mnóstwo kasy w swoje V6 dochodzisz do wniosku że jednak chcesz V8.
ja już przez to przechodziłem dwa razy :)

https://www.instagram.com/darkknightv6/" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
actchris
Młodszy Forumowicz

Post autor: actchris » 2021-07-21, 15:26

Mustang5G pisze:
2021-07-21, 10:03
Nie jestem też specem od motoryzacji, ale np wydaje mi się, że ten model z 2009r:
https://www.otomoto.pl/oferta/ford-must ... abb8ed2677
wizualnie prezentuje się gorzej od tego modelu z 2005r, który wrzucałem w poprzednim poście. Jest 4 lata młodszy, tylko 2tyś droższy, ale wygląda tak nijako po prostu. Dlatego tak dużo wątpliwości mam, są bardzo duże rozbieżności cenowe, czy wizualne, a tak naprawdę i tak do końca nie wiem co trafię. A wtopić na dzień dobry 35-40tyś dla takiego przeciętnego człowieka jak ja to też byłaby lekka tragedia, więc obchodzę się z tym wszystkim bardzo ostrożnie i skrupulatnie. :D ;)
Cofnięty licznik do tego miała wjazd w kufer (USA)
2018 - Mil: 157734

Do tego cały nowy lakier, w USA miała fajny ciemny niebieski + biały pasek na dole od koła do koła z napisem MUSTANG

Mustang5G
Młodszy Forumowicz

Post autor: Mustang5G » 2021-07-21, 19:04

Michał P. pisze:
2021-07-21, 11:54
Jak chcesz to możemy się spotkać, w godzinach do 16:00 jestem w pracy w Sosnowcu (mogę wyskoczyć), a po pracy to Zabrze. Przejedziesz się, pokaże Ci parę rzeczy, co na co wpływa plus minusy, może to Ci coś da.
W tym tygodniu czy ogólnie cały czas tak pracujesz?
I tego sprzedawce raczej omijaj szerokim łukiem :) Tarnowskie góry to niezbyt dobre miejsce na zakupy.
No właśnie czytałem tutaj na forum, że raczej sobie odpuścić tego sprzedawce. Niby ceny ma względnie fajne, ale te auta na zdjęciach wyglądają niezbyt dobrze, więc pewnie na żywo jest jeszcze gorzej.

actchris pisze:
2021-07-21, 11:54
Cofnięty licznik do tego miała wjazd w kufer (USA)
2018 - Mil: 157734

Do tego cały nowy lakier, w USA miała fajny ciemny niebieski + biały pasek na dole od koła do koła z napisem MUSTANG
Też udało mi się to sprawdzić i właśnie przez moment zastanawiałem się czy to w ogóle ten sam samochód, czy może gość podał VIN do innego, bo to było kompletnie inne auto, haha. :D
A nie wiem czy to prawda, ale czytałem, że jak Mustang był uderzony w tył to później przeważnie to są takie szpachle i jest to raczej nieciekawie zrobione.
Dopytam jeszcze - masz możliwość sprawdzić całą historię po VINie, czy tylko tak jak ja pobieżnie darmowo? Chodzi mi o : 1ZVFT80N055143176

Awatar użytkownika
Michał P.
Forumowicz

Post autor: Michał P. » 2021-07-21, 21:07

Normalnie tak pracuje więc jak coś to napisz do mnie wiadomość prywatną to się zgadamy.

Co do VIN to mogę Ci to sprawdzić, zrobić wpis z carfax ale to jest coś około 15 zł.

Awatar użytkownika
actchris
Młodszy Forumowicz

Post autor: actchris » 2021-07-22, 09:46

Mustang5G pisze:
2021-07-21, 19:04
Dopytam jeszcze - masz możliwość sprawdzić całą historię po VINie, czy tylko tak jak ja pobieżnie darmowo? Chodzi mi o : 1ZVFT80N055143176
Brak informacji o szkodach, brak zdjęć, jedyne 2 wpisy z USA jakie mam:

May 15, 2008 NC / 44397 mil
July 10, 2006 NY / 12176 mil

Awatar użytkownika
Michał P.
Forumowicz

Post autor: Michał P. » 2021-07-22, 13:55

To ja pobrałem carfax bo mam jeszcze 8 strzałów a udało mi się dziś kupić auto :D

Ostatni wpis jest z 05/13/2008 z North Carolina , Motor Vehicle Dept. Charlotte, NC , trochę tak jakby auto w 2008 wyjechało z USA nie wiadomo gdzie.

,0 wpisów o wypadku etc.

przem
Młodszy Forumowicz
Model: 2016 GT PP
Kolor: Deep Impact Blue

Post autor: przem » 2021-07-22, 15:02

Pochwal się co kupiłeś. Będziesz sam naprawiał?

Awatar użytkownika
Torsen
Forumowicz
Model: GT Track Pack

Post autor: Torsen » 2021-07-22, 15:58

Daruj sobie te 4.0 V6. Dozbieraj pieniędzy i kup 4.6 w okolicach 50k. Znajomy niedawno sprzedawał swojego za 48k, sporo zrobione, zadbane auto. Widzę, że jesteś mocno niezdecydowany, niby byś chciał coś fajnego ale mocno na cenę patrzysz, tak będzie trudno. W końcu kupisz coś tanio i wtopisz.

Awatar użytkownika
Michał P.
Forumowicz

Post autor: Michał P. » 2021-07-22, 22:50

Też tak sądzę :) odpuść sobie 4.0, będziesz sobie w brodę pluł po jakimś czasie.

Ja mojego będę sprzedawał za te 2-3 miesiące jak przypłynie nowy i go ogarnę. Co do naprawy to spróbuje zrobić co będę potrafił sam a reszte do zakładu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Garaż”