Gwarancja a Spalone Sprzęgło przebieg 3000km Mustang GT 2017

O mustangu i o nas

Moderatorzy: Hans, Hans

Matt84
Forumowicz
Model: 2013
Silnik: V6 3.7

Re: Gwarancja a Spalone Sprzęgło przebieg 3000km Mustang GT

Post autor: Matt84 » 2017-08-28, 23:56

Sprzęgło się nie zmieniło, natomiast jeżeli w egzemplarzu R&K jakiś jego element był wadliwy, słabszy, źle zmontowany, to chyba logiczne, że padł przy większym obciążeniu (przy burnoutach z line lock), a nie gdy auto stało w garażu? Chyba komuś, kto naprawia gwarancyjnie od 19 lat nie trzeba tłumaczyć, że na wadę może trafić np. 1 na 1000 użytkowników - każdemu z nas coś padło kiedyś, kiedy innym dokładnie to samo działało bez zarzutu. To nie znaczy, że robiliśmy coś źle – po prostu na nas trafiło, że Pablo czy inny Tyrone w fabryce miał akurat gorszy dzień po imprezie ;)

Ja się nie upieram przy żadnej hipotezie i biorę pod uwagę, że to mogła być wina R&K. Ale mówię, żeby zobaczyć uszkodzenia, ocenić i do tego dostosować swoje ewentualne dalsze kroki prawne a nie mądrzyć się zza klawiatury w oparciu o swoje widzi mi się. Oczywiście można w manualu przypalić sprzęgło łatwo, ale zagrzać je do kompletnego rozpadu to już chyba nie tak łatwo jak się nie jest totalną blondynką. Znając jakość przeniesienia napędu w Mustangach (problemy z MT-82, wibracje, stuki i eksplozje wałów w v6, problemy z dwumasą w manualach) prędzej obstawiałbym wadę sprzęgła, niż to, że R&K sam je usmażył. Ale na żadną możliwość swoich pieniędzy bym nie postawił i wszystkim też sugeruję sceptyczne podejście. Jak to się mówi: mędrcy mają wątpliwości. Głupcy są zawsze pewni swego ;)

A jakby mi w nowym aucie po 1,5 miesiąca żarówka padła, to bym pojechał do salonu i też zażądał wymiany w ramach gwarancji/rękojmi, bo to jakieś nieporozumienie.

Awatar użytkownika
Piasek
Młodszy Forumowicz
Model: V8

Post autor: Piasek » 2017-08-29, 07:50

Matt84 pisze:A jakby mi w nowym aucie po 1,5 miesiąca żarówka padła, to bym pojechał do salonu i też zażądał wymiany w ramach gwarancji/rękojmi, bo to jakieś nieporozumienie.
Kurde tyle rzeczy można się dowiedzieć,
a np taki FORD to jakie żarówki produkuje, że będziesz jechał do salonu jak ci się spali i reklamował? Chyba że podjeżdżasz pod fabrykę PHILIPSa, żeby Ci wymienili żarówkę bo masz nowy samochód....

Matt84
Forumowicz
Model: 2013
Silnik: V6 3.7

Post autor: Matt84 » 2017-08-29, 08:25

No, to ja się teraz dowiedziałem... Szkoda, że teraz jak już Ford mi wymienił generator gazu Takata, gdybyś napisał wcześniej to bym wiedział i jak człowiek poleciał do Azji do siedziby Takata...wracając zahaczyłbym o Denso, potem krótkie tournee gwarancyjne u Boscha, Motorcrafta, Valeo, GoodYeara (chyba wizę do US trzeba?) i wszystkie usterki pięknie bym sobie pousuwał...

Człowieku zejdź ma ziemię. Kupujesz cały produkt złożony z części wielu dostawców, ale sprzedawca jest jeden i to on odpowiada za to co producent złożył a on sprzedał. Nawet jeżeli częśc jest z definicji eksploatacyjna (opona, żarówka) to jak padnie po miesiącu czy dwóch to najpewniej była wadliwa, dealer powinien wymienić i ładnie przeprosić (co najczęściej robi). "Bumper to bumper warranty" w US, a u nas rękojmia za wady, tyle na ten temat.

Awatar użytkownika
deeboy
Forumowicz
Model: GT S550 MT
Silnik: V8 5.0
Kolor: Race Red

Post autor: deeboy » 2017-08-29, 19:07

Ja właśnie dostałem przesyłkę z nowym sprzęgłem, jak zamontuję dam Wam znać jaki się sprawuje. Myślę, że sprzęgła to za chwilę będzie popularny temat.

Fotka na grupie Mustang S550 Polska https://www.facebook.com/groups/1943541085899810/" onclick="window.open(this.href);return false;

ODPOWIEDZ

Wróć do „Garaż”