Kurna sami poeci na tym forum

Jeden o sniegach pisze, drugi o mietoszeniu zon...
Pavulon z kreseczka na koncu - o hamulcach mialem napisac w innym watku, zeby nie smiecic ale skoro juz zapytales
Odpowiedz OCZYWISCIE twierdzaca - stare bebny wywalone, nowe tarcze, lozyska, zaciski i klocki zamontowne. Sprawa samego przelozenia komponentow nie jest taka trudna. Pod gorke robi sie jak musisz usunac stary zbiornik plynu, rozmnotowac zapieczone linie hamulcowe i jeszcze sie postarac tak to zrobic, zeby odzyskac stare przewody. No u mnie bez fleksy sie nie obeszlo wiec poszedlem do warsztatu, zeby mi zarobili linie pod odpowiednia dlugosc. Okazalo sie, ze koncowki sa dosc nietypowe i nie mogli znalezc odpowiednich. Zamowilem z neta ale tutaj poczta strajkuje i po prawie tygodniu nic jeszcze nie dostalem. Dodatkowo, przygladajac sie nowemu zbiornikowi z servo nie pasowal mi sposob rozwiazania popychacza (tego od pedalu do zbiornika). Po dluzszym skrobaniu sie w glowe wyszlo mi, ze nie dostalem jakiejs czesci w zestawie. No i gosc juz mi wysyla ale, ze to z USA idze tez troche potrwa.
Dlatego teraz czekam na nowe koncowki do przewodow (fittings) i na popychacz (push-rod).
W tzw. miedzyczasie, zabralem sie za wymiane uszczelki od miski skrzyni biegow bo mi mocno ciekla. Zrobilem to wczoraj z kumplem. Szlo nam calkiem niezle ale koniec mielismy godny sasiadow z tej "zaprzyjaznionej bajki". Wszystko poskrecane do kupy, zalewamy plyn do skrzyni mocno pilnujac, zeby nigdzie nie pokapac a przy okazji filtrujac plyn przez stara ponczoche

i tak sie na tym skupilismy, ze nie zauwazylismy, ze caly plyn nam wyciekl pod auto
Samochod stoi podniesiony z przodu i bez walu korbowego i plyn wyciekl nam ze skrzyni tam gdzie wchodzi wal
Taka mala lekcja majsterkowania
Wskazowka dla tych co beda to kiedys sami robic; Instrukcja podaje sile dokrecania pomiedzy 15Nm a 20Nm. Nam przy 17Nm zaczelo scinac uszczelke, wiec proponuje dokrecac stopniowo. Wszystkie sruby do 10Nm i jesli nic zlego sie nie stalo, sprobowac do 12Nm i tak dalej. Poza tym gdzies wyczytalem, ze trzeba dokrecac po krzyzu, wiec tego tez pilnowac.
![Kwadratowy :]](./images/smilies/splash.gif)