Manual vs Automat - dylemat nowicjusza.
- andi74
- Forumowicz
- Model: GT S550 GT350 Mod
- Silnik: V8 5.0
- Kolor: Szary Metalik
Re: Manual vs Automat - dylemat nowicjusza.
ja siedzie w Harleyach juz ladnych pare lat i mustang jest jedynym amerykanskim samochodem cos jak hary w motorach
a ze wlasnie jest 4 osobowy to wymyslilem sobie obok motocykli taka zabawke gdzie pomysl byl wlasnie wpakowac cala rodzine i zrobic wypad wekkendowy na jakis zlot US Carow ja zadowolony i rodzina tez bo ma wypad z ojcem a nie ojciec robi wypad sam na 2 dni motorem
a ze mam zwyczaj kupic i potestowac na wlasnej skorze co i jak to wydaje swoja opinie
a ze wlasnie jest 4 osobowy to wymyslilem sobie obok motocykli taka zabawke gdzie pomysl byl wlasnie wpakowac cala rodzine i zrobic wypad wekkendowy na jakis zlot US Carow ja zadowolony i rodzina tez bo ma wypad z ojcem a nie ojciec robi wypad sam na 2 dni motorem
a ze mam zwyczaj kupic i potestowac na wlasnej skorze co i jak to wydaje swoja opinie
- sumzor
- Młodszy Forumowicz
- Model: V8 2010
- Silnik: V8 4.6
- Kolor: Grabber Blue
Ślimak dobrze prawi! polać mu!Ślimak pisze:Kolego to po co Ci MustangPyra pisze:Wiem że to bardzo indywidualna decyzja. Jakoś na szarżowaniu mi nie zależy. Nie będę kręcić bączków, driftować, ruszać z piskiem itp. Raczej spokojna jazda. Nie wiem czy nie iść żonie na rękę jednak[...]
Edit: co do żony w V8 to ona jeździ bardzo wolno i ostrożnie, na trasie jaką by miała pokonywać to nawet 40km/h pewnie nie przekroczy.

Moja dzisiaj jechała drugi raz i powiedziała, że super jej się prowadziło i w ogóle nie miała problemów.
Na co dzień jeździ Mazdą 3. Wracała z wesela więc mogę szczegółów nie pamiętać ale samochód jak i narzeczona dotarły w idealnym stanie.
P.S jak będziesz miał Mustanga to na pewno będziesz ruszał czasem z piskiem z pod świateł. czy to manualem czy automatem.
powodzenia w zakupie!

- Pyra
- Młodszy Forumowicz
- Model: zamówiony
- Kolor: Ruby Red
@andi74
Nie mam pretensji. Broń Boże. Jestem wdzięczy za wszelkie porady.
Nie mam pretensji. Broń Boże. Jestem wdzięczy za wszelkie porady.
- Dezo
- Forumowicz
- Model: BULLITT
- Kolor: HG
- Kontakt:
Ech... przeczytałem cały ten wątek i skoro prosisz o poradę, oto moja: kup Passata właśnie, skoro dokonujesz takiego wyboru. Ostatnio widuję sporo wiadomości o nowych Mustangach leżących w rowach lub na drzewach. Ich właściciele wybrali Mustanga w cenie/zamiast Passata. Niestety.Pyra pisze:Oj tam. Podoba mi się strasznie. Zapier****ć też potrafię i lubię ale nie jest to dla mnie priorytet.
Założę się że na co dzień nikt z was nie jedzie z gazem wciśniętym do dechy.
Edit: Przecież nie kupię Passata ( bez urazy dla właścicieli ) jak mogę Mustanga.
A w międzyczasie poczytaj forum, wpadnij na zloty, spoty. Bardziej poznaj Mustanga jako samochód a nie legendę i wtedy podejmij decyzję.

A skrzynia biegów... to rzecz drugorzędna.
Pozdrawiam
Samotny Wilk
- B0kiem
- Forumowicz
- Model: S550 GT
- Kontakt:
to może być dobry argument dla żony jeśli to Wasz pierwszy mustang albo pierwsze tak mocne auto z napędem na tył bo przecież w automacie to też dziki sprzęt a nie zwykły dupowóz;)Chefofrats pisze: manual lepszą kontrolę nad samochodem - na tej podstawie wybieraj.
jestem dziewczyną, mam manualną skrzynię bo nienawidzę automatów. Niestety mam bardzo zlą opinię n/t kobiet kierowców, wiele z nich się po prostu boi jeździć, leży na kierownicy, panikuje przy opadach śniegu i zamyka oczy przy delikatnym poślizgu itd., nie ma kiedy nabrać doświadczenia bo mąż nie pożycza samochodu albo daje poprowadzić tylko jak jest po %
dla takich kobiet są różne kursy np. http://taj.torun.com.pl/szkolenia-bezpi ... la-kobiet/" onclick="window.open(this.href);return false; myślę, że lepiej zainwestować w to niż w kolejną parę butów
mustanga nie będę odradzać bo żadne inne auto (tym bardziej w manualu) w tej cenie nie da Ci takiej radości z jazdy

- veeefour
- Forumowicz
- Model: 2015 GT Fastback US
- Kolor: Race red AT
- Kontakt:
Moja zona smiga automatem i niczym innym juz nie chce a jezdi tez bez problemu manualem. Pierwsza jazda koniem byla jak najbardziej udana dla niej
Nalezy jeszecze zapytac ktorego mustanga kolega chce kupic?
O automacie w S550 moge cos napisac. Automat to ZF 6HP26 i jest to nowoczesna skrzynia w budownie, sterowaniu niczym sie nie rozniaca od
skrzyn 8 biegowych od ZF ktore mozna znalezc w autach klasy premium jak np Audi A8. Jest to prostu skrzynia tansza bo i auto "tanie".
Lopatki na kierownicy sluchaja sie dobrze - nie ma jakis problemow, moza szalec prawie tak samo jak manualem - w trybie sport +.
Skrzynia potrafi zrzucic dwa biegi na raz(czasem mam wrazenie, ze nawet i 3) i stracic bardzo ladnie trakcje mozemy jak z manualem.
Jezeli szalec po kretych drogach to tylko z lopatkami bo skonczyc sie to moze w rowie - tu akurat duzej roznicy nie ma - obiema skrzyniami
sie moza latwo rozbic. Natomiast automat wiecej bedzie wybaczal w uzytkowaniu codziennym.
Reasumujac jak juz koledzy/kolezanki pisali - to nie o wyborze skrzyni powinienes myslec bo to niczego nie zmieni. Mysl o wyborze AUTA.

Nalezy jeszecze zapytac ktorego mustanga kolega chce kupic?
O automacie w S550 moge cos napisac. Automat to ZF 6HP26 i jest to nowoczesna skrzynia w budownie, sterowaniu niczym sie nie rozniaca od
skrzyn 8 biegowych od ZF ktore mozna znalezc w autach klasy premium jak np Audi A8. Jest to prostu skrzynia tansza bo i auto "tanie".
Lopatki na kierownicy sluchaja sie dobrze - nie ma jakis problemow, moza szalec prawie tak samo jak manualem - w trybie sport +.
Skrzynia potrafi zrzucic dwa biegi na raz(czasem mam wrazenie, ze nawet i 3) i stracic bardzo ladnie trakcje mozemy jak z manualem.
Jezeli szalec po kretych drogach to tylko z lopatkami bo skonczyc sie to moze w rowie - tu akurat duzej roznicy nie ma - obiema skrzyniami
sie moza latwo rozbic. Natomiast automat wiecej bedzie wybaczal w uzytkowaniu codziennym.
Reasumujac jak juz koledzy/kolezanki pisali - to nie o wyborze skrzyni powinienes myslec bo to niczego nie zmieni. Mysl o wyborze AUTA.
- R0N1N
- Forumowicz
- Model: S197 GT
- Kolor: Sonic Blue
Dezo napisał dokładnie to co i ja planowałem napisać. Kolego Pyra, Ty nie potrzebujesz Mustanga tylko do bólu normalnego i praktycznego auta rodzinnego, np. wspomnianego przez Ciebie Passata.Dezo pisze: Ech... przeczytałem cały ten wątek i skoro prosisz o poradę, oto moja: kup Passata właśnie, skoro dokonujesz takiego wyboru.
-
- Młodszy Forumowicz
- Model: GT Premium
- Kolor: Błękitny
Trochę nie rozumiem u nas tego mówienia że tak ciężko prowadzi się te samochody. U mnie żona bez problemu jeździ i to z dzieckiem. Prowadziła nawet kiedyś dziewczyna 18 lat prawko od 2 miesięcy posiadała i jakoś nie miała problemu żeby jechać. To auto posiada pedał gazu z płynną regulacją a nie 0-1.
- andi74
- Forumowicz
a tu GT jaki narowisty
" onclick="window.open(this.href);return false;
- veeefour
- Forumowicz
- Kontakt:
A tak sie konczy nieprawidlowe uzywanie sprzegla przy wbijaniu dwojki
A rozbijanie Mustangow podczas Cars and Coffee w stanach jest juz takie codzienne, ze media juz nawet o tym nie pisza.

A rozbijanie Mustangow podczas Cars and Coffee w stanach jest juz takie codzienne, ze media juz nawet o tym nie pisza.
- andi74
- Forumowicz
i to nowy model ???
naprawde te V8 sa nie do jazdy ????
sam mam ochote kiedys kupic V8 ale jak ma byc taka jazda na prostej az strach sie bac
naprawde te V8 sa nie do jazdy ????
sam mam ochote kiedys kupic V8 ale jak ma byc taka jazda na prostej az strach sie bac
- veeefour
- Forumowicz
- Kontakt:
To nie ma znaczenie czy to Kun czy nie Kun - jak wspomnial kolega wszystko tej mocy z napedem na tyl moze wprowadzic w klopoty.
A tym filmku kierowca wyraznie chcial przyszpanowac i "strzelil ze sprzegla" na nierozgrzanych oponach...w dodatku to byl luty.
Blad kierownika - nie maszyny.
A tym filmku kierowca wyraznie chcial przyszpanowac i "strzelil ze sprzegla" na nierozgrzanych oponach...w dodatku to byl luty.
Blad kierownika - nie maszyny.
-
- Model: 2015
- Kolor: Czarny
- Stajnia: Stajnia Mazowiecka
Panowie,
Odświeżając temat, zapytam z innej beczki.
Jak z trwałością manuala w stosunku do automatu?
Oczywiście zakładam dbanie o skrzynie biegów itp., ale macie większe doświadczenie w tym temacie, dlatego pytam.
Dużo problemów technicznych z automatem? To samo z manualem?
Mam na myśli 3.7, rocznik 2015.
Odświeżając temat, zapytam z innej beczki.
Jak z trwałością manuala w stosunku do automatu?
Oczywiście zakładam dbanie o skrzynie biegów itp., ale macie większe doświadczenie w tym temacie, dlatego pytam.
Dużo problemów technicznych z automatem? To samo z manualem?
Mam na myśli 3.7, rocznik 2015.