tylne hamulce, rozmiar klockow

O mustangu i o nas

Moderatorzy: Hans, Hans

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rzabsky
Forumowicz
Silnik: V6 4.0
Kolor: Mineral Grey

tylne hamulce, rozmiar klockow

Post autor: rzabsky » 2012-07-09, 21:25

Cześć wszystkim.

Mam pytanko do posiadaczy wersji v6 2005-09. Zauwazylem , ze u mnie tarcze z tylu wycierane sa przez klocki nie na calej powierzchni. W efekcie wyglada to brzydko bo na obwodzie tarzczy jest zardzewialy pierścień. Nie wiem, czy mam standardowe klocki dlatego pytam czy Wy tez tak macie? Z przodu klocek hamulcowy trze praktycznie do samego brzegu tarczy, wiec tarcza jest cala blyszczaca, a z tylu mam taki chamski rudy nalot na obwodzie tarczy (ale z przodu mam hamulce z v8 wiec to co innego)

Jak to u was wyglada?

Awatar użytkownika
adasko74
Forumowicz
Model: GT
Silnik: V8 4.6
Kolor: sonic blue

Re: tylne hamulce, rozmiar klockow

Post autor: adasko74 » 2012-07-09, 21:39

rzabsky pisze:Cześć wszystkim.

Mam pytanko do posiadaczy wersji v6 2005-09. Zauwazylem , ze u mnie tarcze z tylu wycierane sa przez klocki nie na calej powierzchni. W efekcie wyglada to brzydko bo na obwodzie tarzczy jest zardzewialy pierścień. Nie wiem, czy mam standardowe klocki dlatego pytam czy Wy tez tak macie? Z przodu klocek hamulcowy trze praktycznie do samego brzegu tarczy, wiec tarcza jest cala blyszczaca, a z tylu mam taki chamski rudy nalot na obwodzie tarczy (ale z przodu mam hamulce z v8 wiec to co innego)

Jak to u was wyglada?

ja mam podobnie,tarcze ebc i na rancie sliczna rdza...wiec to norma :P

Awatar użytkownika
AluStar
Forumowicz
Model: GT500
Silnik: inny V8
Kontakt:

Post autor: AluStar » 2012-07-09, 21:59

rzabsky pisze:Cześć wszystkim.

Jak to u was wyglada?

jest coraz wiecej klientow ktorym przeszkadza zardzewialy nalot na tarczach. Coraz wiecej chce miec tarcze i ladne i efektywne.
Rozwiazaneim dla Ciebie i opisanych tu klientow jest model.

Obrazek

On nie zardzewieje na rancie - wytrze sie tam gdzie klocek trze ale rant zostanie czarny .

Awatar użytkownika
Magic
Forumowicz
Model: RTR 2012
Silnik: V6 3.7
Kolor: BLACK
Stajnia: Stajnia Dolny Śląsk
Kontakt:

Post autor: Magic » 2012-07-09, 22:59

Teraz coraz więcej firm ma w ofercie wersje dodatkowo pomalowane specjalną farbą np. moje ate już są tak pomalowane srebrzanka i jak na razie super się spisują po umyciu auta na drugi dzień już widać rdzę na tarczy gdzie klocek trze a reszta jest idealnie srebrna... można zawsze se pomalować tarcze farbą do zacisków na trochę starczy ;)

Obrazek

Awatar użytkownika
rzabsky
Forumowicz

Post autor: rzabsky » 2012-07-09, 23:09

Dzieki za odpowiedzi. Czyli to norma. Jednak uwazam, ze malowanie czy czarne tarcze to polsrodek. Przeszedlem sie po parkingu i wiekszosc aut ma tarcze cale wytarte - bez rdzawego rantu. Po prostu klocek jest tak dobrany, ze trze po calej powierzchni tarczy. I to we focusach, fabiach octawiach itp.... az wstyd ze w mustangu taki badziew ....
Rozwiazaniem jest chyba wymiana hamulcow... :-( bo z przodu mam ok.

Thx za rady.

Moze sobie pomaluje na czerwono tarczę.... bedzie czerwony pierścień :-)

A tak apropos - co sadzicie o malowaniu zaciskow na kolorowo, zolty, czerwony etc. Uwazacie ze to wies?

Awatar użytkownika
pavlito
Stowarzyszenie MKP
Model: GT 05 premium manual
Silnik: V8 4.6
Kolor: Sonic Blue

Post autor: pavlito » 2012-07-10, 19:22

Jesli zacisk z czasem robi się szaro-plamisty, a jarzmo rdzawe, to pomalowanie ich jest chyba dobrym pomysłem. Przeszkadzają Ci rdzawe tarcze to i zaciski zaczną. Jedyny problem to zrobić to trwale - dobrze wyczyścić i równo pomalować.

Ja się za to zabrałem w zeszły weekend w mx-5 Jani. Wyszło ładnie i na razie przetrwało Karchera. Zobaczymy na jak długo...

Poza tym nikt nie każe malować na kolory racing. Są też czarne, srebrne, różowe hello kitty...

Awatar użytkownika
rzabsky
Forumowicz

Post autor: rzabsky » 2012-07-10, 21:39

pavlito pisze: różowe hello kitty...
przekonałeś mnie.... :) jaki to RAL ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Garaż”