Kwestie i problemy prawne - parę pytań od zielonego

O mustangu i o nas

Moderatorzy: Hans, Hans

ODPOWIEDZ
klasyczny
Model: V6

Kwestie i problemy prawne - parę pytań od zielonego

Post autor: klasyczny » 2019-08-31, 19:46

Hej,
jako, że przymierzam się do zakupu Mustanga (interesują mnie modele 2013+), starałem się w ostatnim czasie trochę bardziej zagłębić w temat kwestii posiadania i eksploatacji w naszym kraju. Po lekturze paru opinii i artykułów, wychodzi na to, że posiadanie egzemplarzu sprowadzonego z Ameryki może być źródłem problemów. Wiem o paru kwestiach na które natknąłem się przypadkiem, i podejrzewam, że jest jeszcze trochę takich o których nie wiem. Z racji tego, że nie stać mnie na dwa samochody i Mustang którego bym kupił służyłby mi jako jedyne auto i na codzień, nie ukrywam, że ewentualne problemy z przejściem przeglądu na stacji diagnostycznej lub zatrzymanie dowodu rejestracyjnego przez policję bardzo utrudniłyby mi życie, a na to niestety nie mógłbym sobie pozwolić. Mam zatem kilka istotnych pytań.
1) Samochody sprowadzone z USA mają nieprzystosowane do prawa UE kierunkowskazy - konieczna jest zmiana migaczy na pomarańczowe. Tutaj pojawia się moje pytanie - czy sama wymiana w nieautoryzowanym warsztacie załatwia sprawę, i nikt nie ma prawa się przyczepić?
2) Kwestia lamp przednich - w mustangach sprowadzonych z ameryki oświetlenie nie jest podobno asymetryczne, dodatkowo lampy nie mają homologacji EU, co jak się dowiedziałem, może być przyczyną zatrzymania dowodu rejestracyjnego przez policję nawet, jeżeli samochód ma ważny przegląd. Problem jest tego rodzaju, że (podobno) lampy z homologacją EU w ogóle nie są w sprzedaży. Jak to wygląda w praktyce?
3) Oświetlenie przeciwmgielne - jak rozumiem w tym wypadku wystarczy domontować lampy w warsztacie i to wystarcza?
4) Tablica rozdzielcza - z tego co zrozumiałem, jeżeli auto nie ma skali w km/h, a jedynie w milach, to zachodzi obowiązek wymiany. Czy ten problem dotyczy też Mustangów z USA?
5) Tablice rejestracyjne - gdzieś przeczytałem, że niektóre stacje diagnostyczne nie chcą robić przeglądów aut z małymi tablicami. Wydaje mi się to absurdalne, ale chętnie usłyszałbym potwierdzenie moich przypuszczeń ;)

Czy poza powyższymi kwestiami jest jeszcze coś, o czym powinienem wiedzieć i ewentualnie wziąć pod uwagę? I czy samochody sprzedawane na rynku EU są pozbawione wszystkich powyższych wątpliwości i problemów?
Z góry dzięki za odpowiedzi :)

PS. Nie wiedziałem gdzie umieścić temat, jeżeli istnienie lepsze miejsce, w którym powinien wisieć, to kajam się i proszę moda o przepięcie.

Awatar użytkownika
brys
Forumowicz
Model: Premium Pony 2012
Silnik: V6 3.7
Kolor: Grabber Blue

Re: Kwestie i problemy prawne - parę pytań od zielonego

Post autor: brys » 2019-08-31, 20:07

Jazda Mustangami w wersji USA nie jest u w pełni legalna i zawsze mają prawo zatrzymać Ci dowód rejestracyjny lub odmówić podbicia przeglądu.
Przerobisz lampy na asymetryczne - nadal nie beda miały homologacji. Sam naniesienia homologację - popełnisz przestępstwo. O tych zegarach bez km/h to jeszcze nie słyszałem - dobre. Tak czy siak Mustang ma obie skale. Jako ciekawostke dodam, że ja przy ostatniej kontroli policyjnej dowiedziałem się, że mam opony z homologacja DOT, czyli niedopuszczone do ruchu u nas :D
Reasumując - jesli naprawdę NIE możesz sobie pozwolić na problemy z policja i przeglądami to nie kupuj tego samochodu. Zmień model na inny albo dołóż do S550 z salonu EU ;)

Borla ATAK + BBK Long Tubes + BBK X-pipe + SLP High Flow Cats // Most 3.73 // JLT Carbon CAI // Power Stop Z26 Extreme // Eibach Sportline // Eibach Camber Bolts // J&M Panhard Bar // Stillen Chin Spoiler // SVE 19"

Tuned by HD Customs

klasyczny

Post autor: klasyczny » 2019-08-31, 20:20

brys pisze:
2019-08-31, 20:07
Reasumując - jesli naprawdę NIE możesz sobie pozwolić na problemy z policja i przeglądami to nie kupuj tego samochodu. Zmień model na inny albo dołóż do S550 z salonu EU ;)
Hej, dzięki za odp.
Skoro lampy w autach z salonu EU posiadają homologację, to dlaczego takich samych lamp nie można wmontować do egzemplarzu USA? Różnią się wymiarami, czy o co chodzi?

slavol
Forumowicz
Model: 3.7 2012
Kolor: smerf

Post autor: slavol » 2019-08-31, 21:09

Z europejskimi homologacjami są mustangi 2015 +. Do wcześniejszych nic nie ma bo nie były oferowane w europie. Swoją drogą cywilizowane kraje dawno to unormowały tylko u nas musi cholera być "lepiej" :(

Awatar użytkownika
brys
Forumowicz
Model: Premium Pony 2012
Kolor: Grabber Blue

Post autor: brys » 2019-08-31, 22:39

Model s197, czyli ten, który Ciebie interesuje i który szedł do 2015 roku był z grubsza tylko na USA :)
Czyli wszystko chyba juz wiesz. A odnośnie 5) to z małymi tablicami chodzi o sytuacje, gdy ludzie zakładają je do samochodów przystosowanych pod tablice standardowe. Mustang na USA ma miejsce na tablice mniejszą i akurat z tego tytułu problemów byś nie miał :P

Borla ATAK + BBK Long Tubes + BBK X-pipe + SLP High Flow Cats // Most 3.73 // JLT Carbon CAI // Power Stop Z26 Extreme // Eibach Sportline // Eibach Camber Bolts // J&M Panhard Bar // Stillen Chin Spoiler // SVE 19"

Tuned by HD Customs

Matt84
Forumowicz
Model: 2013

Post autor: Matt84 » 2019-09-01, 07:59

Teoretycznie jest procedura dopuszczenia indywidualnego pojazdu bez homologacji, ale no właśnie... Teoretycznie. Długa, droga i niepewna i nie wiem, czy komuś się udało.

Natomiast znajdziecie ogłoszenia dotyczące Dodge'ów, nawet Hellcatów "z homologacją", kilku dealerów w PL takie oferuje. Oczywiście żadnej hamologacji nie ma, oni tylko dają dokument indwywidualnego dopuszczenia z Niemiec, który na zasadzie prawa unijnego powinien być respektowany w Polsce.

Jak komuś zależy proponuję się zainteresować "homologacją przez Niemcy" albo kupnem Mustanga stamtąd już z tym papierem.

Awatar użytkownika
pavlito
Stowarzyszenie MKP
Model: GT 05 premium manual
Silnik: V8 4.6
Kolor: Sonic Blue

Post autor: pavlito » 2019-09-01, 17:51

Z ryzykiem odebrania do dowodu jest tak, że chyba w największym stopniu to zależy od tego, gdzie mieszkasz albo gdzie będziesz jeździł. Są miasta w Polsce znane z gorliwych szeryfów, ale są też takie gdzie problemy zdarzają się bardzo rzadko. Na pewno przerobienie świateł znacząco zmniejsza ryzyko. W policji też pracują ludzie i spora część podchodzi zdroworozsądkowo.

Do S197 są dostępne lampy z Wielkiej Brytanii i chyba z nimi problemów nie ma. Pamiętaj jednak, że lampy to tylko jeden element. Homologacji PL nie ma nic: szyby, pasy itp. Problemu nie rozwiążesz, ale możesz zmniejszyć ryzyko.

Z drugiej strony w klubie mamy przynajmniej kilkaset S197, które bez większych incydentów jeżdżą po Polsce od ponad 10 lat.

klasyczny

Post autor: klasyczny » 2019-09-01, 22:59

pavlito pisze:
2019-09-01, 17:51
Z drugiej strony w klubie mamy przynajmniej kilkaset S197, które bez większych incydentów jeżdżą po Polsce od ponad 10 lat.
Mi gdzieś w oczy się rzuciło, nawet na tym forum, że ktoś miał właśnie z powodu braku naklejki odebrany dowód. To mógł być jednorazowy przypadek, czy znacie jakieś przypadki z autopsji lub od innych użytkowników? Chciałbym ocenić ewentualną skalę ryzyka :P

MR_Thomas
Forumowicz
Model: GT '14
Silnik: V8 5.0
Kolor: Czarno-Czarny

Post autor: MR_Thomas » 2019-09-02, 11:14

Hej widzę że jesteś z wawy mnie ostatnio zdjęli przy Powązkach, powodem kontroli nie była ciemna szyba lub rejestracja na podszybiu.....
usłyszałem " już kilka razy Cię widzieliśmy i chcemy obejrzeć z bliska" trafiłem na naprawdę normalnego człowieka i nic w tym dziwnego by nie było gdyby nie fakt że to drogówka dużą lodówą ;)

Awatar użytkownika
Michał P.
Forumowicz
Model: Mustang V GT/CS
Silnik: V8 5.0
Kolor: Czerwony
Stajnia: Stajnia Górny Śląsk

Post autor: Michał P. » 2019-09-03, 19:27

Sporo też zależy od Ciebie samego i Twojego podejścia. Miałem parę kontroli, zawsze z uśmiechem i dobrym słowem do panów policjantów i z ich strony zawsze były tylko pytania z natury ciekawości, jak się jeździ, ile to pali etc. Zerkali głównie na tylne kierunki i na stan ogumienia (o który dbam). Tak samo dotyczy to Twojego stylu jazdy, jak będziesz jeździł jak debil po mieście drąc jape wydechem to zawsze się ktoś znajdzie, kto będzie chciał Cię uciszyć :) Moim zdaniem wszystko kwestia rozsądku i dobrego podejścia.

Myślę, że jeżeli bym od razu poszedł z pyskiem to mogłoby być różnie, tak jak pisali, Stanga łatwo zdjąć, nie trzeba się wysilić.

Mustang 3.7l - 2012 Black Beauty 2017 - 2021
Mustang 5.0 l - GT/VS 2012 2021 -

krosster
Forumowicz
Model: BULLITT 2008
Kolor: highland green
Stajnia: Stajnia Górny Śląsk
Kontakt:

Post autor: krosster » 2019-09-03, 22:39

Cześć

sprowadziłem bardzo dużo koni ( w tym wiele osób z forum ma mustangi odemnie)
601 444 986 zadzwoń wszystko ci wyjaśnie.
tel po 16

Awatar użytkownika
TPS
Forumowicz
Model: 2008 GT
Kolor: Taki jak u Zygzaka McQueena
Kontakt:

Post autor: TPS » 2019-12-27, 11:32

klasyczny pisze:
2019-08-31, 19:46
Hej,
jako, że przymierzam się do zakupu Mustanga (interesują mnie modele 2013+)
O ile mnie pamięć nie zawodzi, to ustawa homologacyjna weszła w życie 23.06.2013. Jeśli Twój Mustang jest zarejestrowany w PL przed ta datą to z automatu jest autem legalnym. Jeśli po, to jak piszą koledzy - ruletka z SKP i Policją

"Nigdy nie jest zbyt późno na szczęśliwe dzieciństwo"

DamianS93
Model: Mustang
Kolor: Srebrny
Stajnia: Stajnia Świętokrzyska

Post autor: DamianS93 » 2020-04-04, 18:20

wiele przydatnych informacji, dzieki za info tez bede sie przymierzał do rejestracji swojego niebawem, moze po tej epidemii ehh

ODPOWIEDZ

Wróć do „Garaż”