Przyciemnianie szyb

O mustangu i o nas

Moderatorzy: Hans, Hans

Awatar użytkownika
jaco
Forumowicz
Model: Cobra 01
Silnik: V8 4.6
Kolor: Czarny

Re: Przyciemnianie szyb

Post autor: jaco » 2017-08-31, 13:17

Rekin pisze:Witam.
Praktyka pokazała, że osoby siedzące z tyłu np dzieci - bardzo są narażone na promienie słoneczne przez szybę. Krótko mówiąc słońce mocno nap..la w głowę. Podjąłem decyzję o przyciemnieniu folią tylnej szyby. Nie ukrywam że walory estetyczne również biorę pod uwagę. Mój dylemat polega na tym, iż nie wiem jaki numerek wybrać. Gościu od folii powiedział że "5" będzie zajebiście wyglądał, bo praktycznie szyba jest czarna jak smoła i ma wszystkie filtry na maxa, ale jest oczywiście minus z widocznością. Wieczorem, a w szczególności w nocy - widoczności właściwie nie ma. Kompromisem jest "15", która w miarę ładnie wygląda i daje możliwość jazdy wieczorem jeszcze z widocznością. Właściwie w nocy to i tak się nie przydaje na nic bo światła innych pojazdów z tyłu i tak będzie widać.
Interesuje mnie również jak lusterko automatyczne będzie się zachowywać. Proszę o opinie kolegów w tej sprawie.
Polecałbym kompromis. Mam dość mocno przyciemnione (choć nie wiem dokładnie ile) i czasem jest z tym parę problemów. W nocy jak chcesz skądś wyjechać, to najpierw obchodzisz auto i sprawdzasz co jest za Toba, potem wyjeżdżasz, zanim to się zmieni :) Możesz dołożyć kamerę, ale póki nie masz szperaczy zamiast wstecznych, wciąż może być kiepsko.
Druga, gorsza rzecz - jazda nocą w trasie/na nieoświetlonej ulicy. Pomijając spojler, który w 100% nie przepuszcza świateł jadących kilka metrów za mną osobówek, to widzisz w lusterku wewnętrznym światła, nie przedmioty.

Remember, There Is Life Beyond Grip

Awatar użytkownika
Rekin
Stowarzyszenie MKP
Model: Ford Mustang GT
Silnik: V8 5.0
Kolor: czerwony
Kontakt:

Post autor: Rekin » 2017-08-31, 13:45

Dzięki wszystkim za opinie i zdecydowanie odrzucam "5%" a skłaniam się ku 15%. Gościu od folii powiedział że najwięcej wykleja 25%. Ale biorąc po uwagę że mam kamerę cofania i auto ma mieć wygląd co w przypadku mustanga jest bardzo istotne, oraz ma ograniczyć nagrzewanie to 15% powinno być ok. Jak wykleję to zamieszczę fotki i podzielę się wrażeniami.

"W życiu trzeba być rekinem, jeśli nie chcesz by dopadły Cię inne rekiny."
Jarosław Psikuta ( bez "s" )

Awatar użytkownika
Arek.O
Forumowicz
Model: 2010 GT
Silnik: V8 4.6

Post autor: Arek.O » 2017-08-31, 18:39

A ja poruszę jeszcze inny aspekt... Oczywiście- oby nikt z nas z takim problemem się nie spotkał... ALE...
Swego czasu rozmawiałem na temat folii z kolegą- strażakiem i uprzedził mnie, że w przypadku konieczności wybicia szyby z folią to zadanie jest naprawdę utrudnione- tak jak i kierowcy wewnątrz jak i osobom próbującym dotrzeć do środka auta od zewnątrz. Dalej tematu rozwijał nie będę, bo każdy z nas jest dorosły i wie o co chodzi :) Dlatego osobiście swoją folię zdarłem z szyb przednich i już :D
Pozdrawiam !

Awatar użytkownika
Rekin
Stowarzyszenie MKP
Kontakt:

Post autor: Rekin » 2017-09-01, 00:48

Arek.O pisze:A ja poruszę jeszcze inny aspekt... Oczywiście- oby nikt z nas z takim problemem się nie spotkał... ALE...
Swego czasu rozmawiałem na temat folii z kolegą- strażakiem i uprzedził mnie, że w przypadku konieczności wybicia szyby z folią to zadanie jest naprawdę utrudnione- tak jak i kierowcy wewnątrz jak i osobom próbującym dotrzeć do środka auta od zewnątrz. Dalej tematu rozwijał nie będę, bo każdy z nas jest dorosły i wie o co chodzi :) Dlatego osobiście swoją folię zdarłem z szyb przednich i już :D
Pozdrawiam !
Zgadzam się z kolegą w 100%, dlatego nie myślę nawet o przyciemnianiu bocznych szybek. Po pierwsze nie można bo przepisy zabraniają, po drugie ogranicza widoczność co zmniejsza bezpieczeństwo, po trzecie i tak są już delikatnie przyciemnione fabrycznie i po czwarte w razie wypadku jest problem o którym mówił strażak.

Awatar użytkownika
Rekin
Stowarzyszenie MKP
Kontakt:

Post autor: Rekin » 2017-09-07, 23:47

Szybka przyciemniona 15%. Decyzja dobra, a obawy zniknęły. Fotka jest zrobiona w dzień pochmurny i widoczność jest w miarę dobra. Polecam.
Załączniki
20170907_123857_resized_1.jpg
20170907_121922_resized_1.jpg

ODPOWIEDZ

Wróć do „Garaż”