Ok trochę się obnażę
Generalnie utrzymanie takiego silnika w czystości w naszych warunkach drogowych nie jest proste – ratuje mnie trochę to, że nie śmigam w zimie i w deszczu co ogranicza chlapanie „błotem”. I tak raz na 1-2 miesiące spłukuje silnik lekkim ciśnieniem z karchera żeby spłukać kurz. Pomocny jest w tym również kompresor, który szybko pozwala usunąć nadmiar zalęgającej wody. Cały zabieg trawa około 15minut i odbywa się na zimnym świeżo odpalonym silniku. Reklamówka na komputer i akumulator + deska na stożek
Dużo daje to że przewody są całkowicie owinięte taśmą wiec żadna woda nie dostaje się pod peszel
Silnik był ręcznie czyszczony i odtłuszczany w długie zimowe wieczory oraz zostały zawoskowane lakierowane elementy komory silnika. Oczywiście najpierw poodkręcane wszystko co się da łącznie z pokrywami zaworów, które były oddane do piaskowania a potem malowane proszkowo i następnie ozdobione emblematami mustanga własnoręcznie wykonanymi szablonami – no pomógł trochę ploter. Elementy aluminiowe silnika zostały pokryte srebrzanką wysokotemperaturową wszystko ręczna robota pędzelkiem. Wszystkie przewody są owinięte wysokotemperaturową taśmą izolacyjną – w planie był peszel ale nie można dostać takich małych przekrojów w czerwonym kolorze – zużyłem ok 40m taśmy i jak na razie wytrzymuje temperaturę pod maską. Akumulator został pomalowany na czarno bo był brzydki szary centry niestety nie mieli czarnych pasujących idealnie do uchwytów.
Oczywiście w końcowym efekcie wizualnym pomaga parę dokupionych elementów jak dodatkowe rozszerzenia atrapy zasłaniającej chłodnice, które zostały polakierowane na czarno, pokrywki na mocowanie amortyzatorów, rozpórka, hydrauliczne podnośniki maski pokrywa malowana proszkowo na bezpieczniki czy też koreczki GT-H (Hornet), które musiałem ręcznie przemalować ze złotego na kolor czerwony.
W planie dalsze wizualne modyfikacje ale to w sezonie zimowym. Aktualnie żona mówi mi, że jestem zboczony i już trochę przeginam i chyba ma trochę racji
A tu dla porównania wygląd silnika przed zimą i po.

[img]http://i938.photobucket.com/albums/ad230/RedHornet_PL/Avatar/Avatar-Stripe-5-ANIM.gif[/img]
Best 1/4 ET 12,89