Czym pielęgnować skórę?

O mustangu i o nas

Moderatorzy: Hans, Hans

Awatar użytkownika
Dakota
Młodszy Forumowicz
Model: 1996
Silnik: inny V8
Kolor: zielony plamisty

Czym pielęgnować skórę?

Post autor: Dakota » 2009-01-19, 14:31

Podpowiedzcie, chłopcy, czym pielęgnować skórzaną tapicerkę?

Szukam po forach internetowych czegoś sensownego, jak dotąd jestem zgaszona pomysłami: od mydełek glicerynowych, przez środki do konserwacji skórzanych mebli, po kremy do rąk Nivea, czy do ciała Dove (te ostatnie to pomysły chłopaków od Mazdy)...

Czy znacie/używacie środki pielęgnujące, które nie nadają tego sztucznego połysku? Często się pojawia nazwa Turle Wax i Sonax - ale z wypowiedzi użytkowników wynika, że nadają psujajcowy błysk- a ja bym chciała tego uniknąć.
Czy znacie/używacie środki, które są bezzapachowe?
Jak często?

Dzięki za uwagę. :serce:

ps. jak było, to przepraszam, ale nie znalazłam i proszę o przekierowanie :)

YA RLY!

Awatar użytkownika
Radek
Młodszy Forumowicz
Model: Brak
Kontakt:

Post autor: Radek » 2009-01-19, 14:52

Dakota, ASO BMW - mleczko do pielęgnacji skóry. Nie ma mowy o połysku. A niekonserwowana skóra - szczególnie zimą - pęka... Albo pęka na szwach potem jak za twarda... a na słońcu blaknie.

Był Mustang... czy będzie znowu? Kto wie... Ja, nie...

kuczko
Forumowicz
Model: V6 2005
Silnik: V6 4.0
Kolor: Srebrny
Kontakt:

Post autor: kuczko » 2009-01-19, 14:58

O dzięki Radek, też się zastanawiałem nad tym samym - środków jest dużo, ale pewnie wiele byle jakich ;)

Awatar użytkownika
Dakota
Młodszy Forumowicz
Model: 1996
Kolor: zielony plamisty

Post autor: Dakota » 2009-01-19, 16:30

Radek pisze:Dakota, ASO BMW - mleczko do pielęgnacji skóry. Nie ma mowy o połysku
ma to jakiś zapach?
Tylko w ASO można to kupić? Pytam, bo w Kraku ASO BMW jest w okropnie zaniedbanym miejscu... Na allegro nawet nie zaglądam - NO WAI.

YA RLY!

Awatar użytkownika
LIZZARD
Forumowicz
Model: DODGE MAGNUM
Kolor: Torch Red

Post autor: LIZZARD » 2009-01-19, 16:56

Dakota pisze:
Radek pisze:Dakota, ASO BMW - mleczko do pielęgnacji skóry. Nie ma mowy o połysku
ma to jakiś zapach?
Tylko w ASO można to kupić? Pytam, bo w Kraku ASO BMW jest w okropnie zaniedbanym miejscu... Na allegro nawet nie zaglądam - NO WAI.
A ja tam używam od lat TAP PLUS Autolandu, zero połysku, przyjemny zapach dla mnie, no i co kwestią zasadniczą jest - zero problemu z tapicerkami skórzanymi, stosuję również ten preparat wobec :rotfl: tapicerek w domu. :oczami:

Jedyny alkohol jaki obecnie mogę spożywać to Piña colada...

Awatar użytkownika
Pawellos
Forumowicz
Model: 2009 Mustang GT
Silnik: V8 4.6
Kolor: Candy Apple Red

Post autor: Pawellos » 2009-01-19, 20:23

A jak z jego wsiąkaniem?
Ile czasu musi postać? Czy nadmiar czymś ścierać? nie chcę później mieć ciuchów od niego upapranych...

Awatar użytkownika
LIZZARD
Forumowicz

Post autor: LIZZARD » 2009-01-19, 20:38

Pawellos pisze:A jak z jego wsiąkaniem?
Ile czasu musi postać? Czy nadmiar czymś ścierać? nie chcę później mieć ciuchów od niego upapranych...
IMO stosunkowo szybko, ale zawsze tapicerę myję przed myciem :rotfl: zasadniczym, potem polerujem specjalnom szmatkom, także sezonuje się sjakeś 30 min. Nie zauważyłem niepokojących śladów na odzieży :rotfl:
Skóra po zastosowaniu środka jest trochę tępa, także szybkie wsiadanie z natarciem na plecooparcie :rotfl: może doprowadzić do zerwania i naciągnięcia odzieży na głowę :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Awatar użytkownika
AluStar
Forumowicz
Model: GT500
Kontakt:

Post autor: AluStar » 2009-01-19, 21:26

najlepszym sirodkiem sa Meguiar's
Cos wysmienitego
Firma bardzo znana na rynku USA..
http://www.meguiars.pl/

Awatar użytkownika
LIZZARD
Forumowicz

Post autor: LIZZARD » 2009-01-19, 21:53

AluStar pisze:najlepszym sirodkiem sa Meguiar's
Cos wysmienitego
Firma bardzo znana na rynku USA..
http://www.meguiars.pl/
To jeszcze lepszym jest:
http://www.zymol.com/zymolsprayleathercleaner8oz.aspx
opinie:
http://www.amazon.com/review/product/B0 ... ewpoints=1

Jest jeszcze bardzo popularny na wyspach, dostępny w PL:
http://www.grupasenso.com.pl/#app=1008& ... tedIndex=4

Mnie wystarcza mało luksusowy Tap Plus :D

Awatar użytkownika
Radek
Młodszy Forumowicz
Model: Brak
Kontakt:

Post autor: Radek » 2009-01-20, 10:32

Dakota pisze:Pytam, bo w Kraku ASO BMW jest w okropnie zaniedbanym miejscu...
Na zakopiance zaraz za A4 masz ASO, i dobre ceny - lepsze niż w Wawie :)

Tylko ASO bo to produkt sygnowany BMW :( Nie czułem zapachu, kolega używa tego w E65 i pięknie mu skórka wygląda i absolutnie nie jest matowa, a na czarnym to widać :)
Dakota pisze:Oglądałam jakiś środek w sprayu
NIE polecam sprayów do skór. Skóra MUSI być nawilżana i MUSI oddychać.
LIZZARD pisze:Taki? Ten ze zdjęcia, który mam w tej chwili, ma delikatny jaśminowy zapach. Nie lubisz Yasmine????
Mam taki ale nie widzę żeby działał...

Polecam też mleczko SONAX, kolega ma białą skórę w BMW (Białą nie beżową) i pięknie "domył" jakieś różne ślady (auto ma 21lat)
AluStar pisze:najlepszym sirodkiem sa Meguiar's
Cos wysmienitego
Również słyszałem SAME superlatywy, nie polecę, bo nie widziałem po użyciu. Natomiast owszem chwalą sobie ludzie i to bardzo.

Do skór polecam JEDYNIE mleczka. TYLKO i wyłącznie nic innego. Od biedy można użyć środka z Deichmana - mleczko do pielęgnacji skór miękkich, lub firmy Buffalo mleczko do kanap - skórzanych. Ale to w auta zabytkowych, gdzie skórę trzeba nawilżyć aby ją zmiękczyć. Jak jest "nowa" proponuję środek BMW jako sprawdzony i Meguiar's - jako polecany.

Był Mustang... czy będzie znowu? Kto wie... Ja, nie...

Awatar użytkownika
SZYGI
Młodszy Forumowicz
Model: cougar
Silnik: V8 5.4
Kolor: niebieski

Post autor: SZYGI » 2009-01-20, 14:12

Ja tam używam Plaka do skór samochodowych,jestem zadowolony,ładnie pachnie,tworzy piankę,,skórka mięciutka jak ta lala :D

kiedyś będzie

Awatar użytkownika
RedHornet
Forumowicz
Model: Mustang GT
Kolor: RedHornet

Post autor: RedHornet » 2009-01-21, 12:49

a nikt nie używa tego?

Obrazek

[img]http://i938.photobucket.com/albums/ad230/RedHornet_PL/Avatar/Avatar-Stripe-5-ANIM.gif[/img]
Best 1/4 ET 12,89

bili20
Młodszy Forumowicz
Model: Jeszcze nie ma
Silnik: V8 4.6

Re: Czym pielęgnować skórę?

Post autor: bili20 » 2013-05-21, 22:47

Pozwolę sobie odkopać temacik, bo mogę powiedzieć, że trochę znam się na rzeczy (albo udaję :p).

Z założenia Plaki, Autolandy i Turtle Waxy omijamy z daleka z racji na efekt wizualny i słabą efektywność. Kosmetyki Meguiars może i są popularne w USA, ale jakością ponad Autolanda nie wychodzą. Podany Zymol jest strasznie drogi, choć bez wątpienia skuteczny (tak samo jak Swisswax). Złotym środkiem jest np. conditioner Race Glaze, lub tańszy (jednak to dokładnie to samo) Gliptone - on w zestawie jest od razu z dedykowanym środkiem do czyszczenia. Mają troszkę grobowe zapachy, ale działają świetnie. Skóra robi się miękka i delikatna w dotyku, nie brudząc na tłusto ubrań przy tym. Alternatywą może być np. Sonus lub środki Colourlock z Lederzentrum.

Generalnie polecam zagłębić się odrobinkę w tajniki car-detailingu/kosmetyki aut, bo to bardzo pomaga w doprowadzaniu swojego autka do wspaniałego wyglądu :ok:

Awatar użytkownika
Treys
Forumowicz
Model: Mustang
Kolor: Black Metalic

Post autor: Treys » 2013-05-22, 00:37

bili20 pisze:Pozwolę sobie odkopać temacik, bo mogę powiedzieć, że trochę znam się na rzeczy (albo udaję :p).

Z założenia Plaki, Autolandy i Turtle Waxy omijamy z daleka z racji na efekt wizualny i słabą efektywność. Kosmetyki Meguiars może i są popularne w USA, ale jakością ponad Autolanda nie wychodzą. Podany Zymol jest strasznie drogi, choć bez wątpienia skuteczny (tak samo jak Swisswax). Złotym środkiem jest np. conditioner Race Glaze, lub tańszy (jednak to dokładnie to samo) Gliptone - on w zestawie jest od razu z dedykowanym środkiem do czyszczenia. Mają troszkę grobowe zapachy, ale działają świetnie. Skóra robi się miękka i delikatna w dotyku, nie brudząc na tłusto ubrań przy tym. Alternatywą może być np. Sonus lub środki Colourlock z Lederzentrum.

Generalnie polecam zagłębić się odrobinkę w tajniki car-detailingu/kosmetyki aut, bo to bardzo pomaga w doprowadzaniu swojego autka do wspaniałego wyglądu :ok:
fajny odkop :D też się tym w miare interesuję i nie narzekam na kosmetyki Meguiarsa ;) tutaj jeden z lepszych zestawów do czyszczenia i pielęgnacji skóry

http://www.sklep.polishangel.pl/index.p ... skory.html" onclick="window.open(this.href);return false;

"Run my horse run"Obrazek

Awatar użytkownika
rzabsky
Forumowicz
Kolor: Mineral Grey

Post autor: rzabsky » 2013-05-22, 08:04

A jak często?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Garaż”