Ściągam teraz zbiorniki wyrównawcze z alu i będę je polerował na 'lustro' i też się zastanawiałem jak zabezpieczyć moją robotę. W usa niektórzy lakierują ale większość zostawia aluminium i zabezpiecza jakimś płynem co jakiś czas. Ostatnio jak byłem w malarni proszkowej to gość zachwalał mi proszkowy lakier bezbarwny i że tak lakierują polerowane właśnie felgi i efekt jest dobry. Nie jestem przekonany do proszku dlatego że ładnie wygląda ale się jednak szybko rysuje od byle przetarcia i szybko traci połysk i ciężko te zmatowienia usunąć nawet pastą polerską. W efekcie zostanę chyba przy żywym aluminium zabezpieczonym specjalnym płynem - jakaś butelka została mi z dawnych czasów właśnie do tego.
Polerowałem też niedawno komputer, ciężka to robota bo nie jest to aluminium tylko stop z magnezem chyba i nie można uzyskać lustra a dodatkowo widać strukturę jak się wlewała do formy. Pokryłem to lakierem bezbarwnym bo trudne do tego dojście do czyszczenia, nie będę tego macał co chwila więc mam nadzieję, że nie odpryśnie szybko. Lakier przytłumił połysk o jakieś 20%, tak to oceniam.
Jakbyś lakierował te rolki to raczej nie lakieruj w miejscu prowadzenia paska bo tam na bank się ten lakier zerwie szybko i wtedy może to nieładnie wyglądać na krawędziach.

[img]http://i938.photobucket.com/albums/ad230/RedHornet_PL/Avatar/Avatar-Stripe-5-ANIM.gif[/img]
Best 1/4 ET 12,89