Czujnik nie zapiętych pasów

oświetlenie, ładowanie, instalacja elektrzyczna w samochodzie

Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, Rezor, stang232, celibad, pluzz, Przemek64, mcgan, Pavulon_, Rezor, stang232, celibad, pluzz, Przemek64

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
artu-41
Forumowicz
Model: Mustang V6 manual
Silnik: V6 3.7
Kolor: szary
Stajnia: Stajnia Warmińsko-Mazurska

Czujnik nie zapiętych pasów

Post autor: artu-41 » 2014-11-02, 20:29

Powiecie mi na jakiej zasadzie działa czujnik nie zapiętych pasów w SN95 bo ostatnio zauważyłem że u mnie włączył się sygnał po dłuższym czasie gdy nie zapiąłem pasów, wcześniej widziałem zapaloną kontrolkę na desce rozdzielczej ale nic nie "pipczało" więc myślę że po prostu raz działa a raz nie działa. W moim mondeo cholerstwo zaraz daje znać o sobie jak ktoś nie zapnie pasów że nie idzie tego wytrzymać (może i dobrze) i wiem że to działa na ciężar bo jak postawiłem raz zakupy na fotel pasażera to się "plumkacz" włączył i myślałem że się coś zepsuło i będzie mi piszczało, ale potem zajarzyłem że to działa na ciężar.
Nie wiem jak jest w mustangu jeżeli jest i ma działać to trzeba do tego zajrzeć więc może ktoś z was już przy tym grzebał.
p.s. I czy w fotelu pasażera też jest ten czujnik??

“Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej – szaleniec”
(George Carlin)

Awatar użytkownika
2012.terminator
Młodszy Forumowicz
Model: V6 1997
Silnik: V6 3.8
Kolor: Czarny

Re: Czujnik nie zapiętych pasów

Post autor: 2012.terminator » 2015-01-05, 16:27

U mnie z 97 roku też czujnik na desce też tylko świecił i to bardzo różnie ale kiedyś coś grzebałem w kablach pod kierownicą z prawej strony poruszałem tą plątaniną kabli i czujnik się naprawił po zapaleniu świeci i bibczy chyba 5 razy i potem gaśnie niema czujnika raczej zawsze po zapaleniu tylko. Możliwe ze u ciebie to samo.

Sebastian Mk8
Model: Lincoln Mark 8
Silnik: V8 4.6
Kolor: jeweler green

Re: Czujnik nie zapiętych pasów

Post autor: Sebastian Mk8 » 2015-01-05, 23:37

Powinien pikać co jakieś 15 sekund kilkoma piknięciami. W moim było to sprawne, ale dość irytujące gdy na postoju stał odpalony, albo na zapłonie. Na szczęscie tą funkcję da się odłączyć IDS-em i wtedy zostaje tylko kontrolka. Z tego co pamiętam Mustang nie ma czujnika ciężaru. Także sprawa dotyczy tylko fotelu kierowcy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „11 układ elektryczny”