Światło wewnętrzne, radio, lusterka...

oświetlenie, ładowanie, instalacja elektrzyczna w samochodzie

Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, Rezor, stang232, celibad, pluzz, Przemek64, mcgan, Pavulon_, Rezor, stang232, celibad, pluzz, Przemek64

ODPOWIEDZ
CobraSVT

Światło wewnętrzne, radio, lusterka...

Post autor: CobraSVT » 2009-08-17, 14:19

Witam wszystkich bardzo serdecznie!
Chciałem prosić o pomoc w sprawie bezpiecznika, który odpowiedzialny jest za wymienione w temacie rzeczy, a więc między innymi za światło wewnętrzne kabiny, sterowanie elektryczne lusterek, radio. Majstrowałem ostatnio przy oświetleniu wewnętrznym kabiny w moim Mustangu 95 (Cobra), a konkretnie to wyjmowałem żaróweczkę od oświetlenia wewnętrznego, ale niestety przy podłączonym akumulatorze i zrobiłem przy okazji małe zwarcie. Przypuszczam, że mógł przepalić się bezpiecznik, bo przestało działać m.in. radio, lusterka i światło.
Czy ktoś mógłby mi podać jego lokalizację?
Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
witekz
Forumowicz
Model: Mustang 98 Vortech
Silnik: V8 4.6
Kolor: Rio Red
Kontakt:

Post autor: witekz » 2009-08-17, 17:56

tu masz 2 linki:

1) to link do bezpieczników w środku z lewej strony pod kierownicą

http://www.veryuseful.com/mustang/tech/ ... se-Box.gif

Moim zdaniem masz uszkodzony bezpiecznik nr 8
2) bezpieczniki pod maską

http://www.veryuseful.com/mustang/tech/ ... -Fuses.gif

CobraSVT

Post autor: CobraSVT » 2009-08-18, 10:40

Bardzo Ci dziękuję za informację, myślę, że masz w 100% rację, niemniej sprawdzę to prawdopodobnie dopiero na weekendzie (wieczny brak czasu ;) ).
Mam jeszcze jedno pytanie. Z uwagi na fakt, że jestem laikiem w tych sprawach, a Ty masz jak widzę sporo doświadczenia, chciałem zapytać, czy te bezpieczniki pod kierownicą są widoczne z zewnątrz, czy też trzeba się do nich jakoś specjalnie dostać (np. rozkręcać panel, czy coś w tym stylu). Nie wiem czy zabierać się za to sam, czy też lepiej zlecić to jakiemuś serwisowi (tak abym znowu czegoś nie uszkodził...)
Mam jeszcze jedno pytanko, ale może to temat na inny post, niemniej spróbuję coś z Ciebie wyciągnąć :D. Może się orientujesz co może być przyczyną tego, że światło wewnętrzne kabiny nie wyłącza się automatycznie po zamknięciu drzwi?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
stang232
Forumowicz
Model: stang'95
Silnik: V8 5.0
Kolor: czarny
Stajnia: Stajnia Łódzka

Post autor: stang232 » 2009-08-18, 12:11

CobraSVT pisze:czy te bezpieczniki pod kierownicą są widoczne z zewnątrz, czy też trzeba się do nich jakoś specjalnie dostać (np. rozkręcać panel, czy coś w tym stylu).
Jak się schylisz to po lewej stronie pod kierownicą je znajdziesz, mogę być przykryte czarnym plastikiem, odczepienie nie zajmie więcej niż 15s.
Wydrukuj sobie schemat przesłany przez WitkaZ i sprawdź czy bezpiecznik jest ok. jeśli padnięty wymień go na nowy (według schematu ''10'') Proponuję sprawdzić też pozostałe bezpieczniki nie zajmie to więcej niż 5 min.

Jeśli to nie pomoże to dopiero jedź do warsztatu.

Obrazek

Awatar użytkownika
pavlito
Stowarzyszenie MKP
Model: GT 05 premium manual
Silnik: V8 4.6
Kolor: Sonic Blue

Post autor: pavlito » 2009-08-18, 23:50

W S197 światło się nie wyłącza, gdy pokrętło do regulacji podświetlenia zegarów przesunie się do końca. Zapala się oświetlenie wnętrza i tak zostaje do momentu wyłączenia pokrętłem z powrotem. Może w SN95 jest tak samo?

CobraSVT

Post autor: CobraSVT » 2009-08-21, 19:21

Wszystkim Wam bardzo serdecznie dziękuję za pomoc! Okazało się, że faktycznie był spalony bezpiecznik nr 8 - po wymianie na nowy wszystko zaczęło działać. Bardzo przydał się więc schemat podesłany przez WitkaZ oraz instrukcja udzielona przez Stanga232 - bardzo Wam dziękuję. Dziękuję również Tobie Pavlito - okazało się, że również i w mojej Cobrze wystarczy przekręcić pokrętło od świateł i wewnętrzne oświetlenie gaśnie!
Pozdrawiam serdecznie ;) !
PS A czy ktoś może wie skąd ściągnąć instrukcję do Mustanga - Cobry z 95 roku?

Awatar użytkownika
stang232
Forumowicz

Post autor: stang232 » 2009-08-22, 18:49

Nasz szacowny moderator KaeS podawał tu kiedyś linke, do manuala hayens'a dla stangów 94-98, jest to taka podstawowa instrukcja ale warto ja mieć na początek
http://rapidshare.com/files/237851622/h ... 7.pdf.html
Wrzucam powyżej abyś nie musiał przebijać się przez tysiące postów :D

Obrazek

Garden

Post autor: Garden » 2009-11-02, 20:51

stang232 witam i mam mały problem z zassaniem pliku z linka podanego przez ciebie jak tylko wejdę na tą stronę i klikam aby pobrać na następne stronie wyskakuje error jeśli jest możliwość jak mogę zdobyć manuale do tych roczników 94-98 bo przydały by mi się nawet podstawy nie chciał bym wydawać na książkę przynajmniej teraz może w późniejszym czasie bo na razie na chorobowym jestem a wiadomo jak z kasą jest w Polsce na chorobowym.pozdrawiam:)

Awatar użytkownika
stang232
Forumowicz

Post autor: stang232 » 2009-11-02, 21:19

Jak przebiję się przez czeluści moich twardych dysków :] i przypomnę sobie gdzie jest,
to wrzucę linkę to instr.
Ostatnio głównie korzystałem z wersji papierowej, kosztowała mnie kiedyś koło (130zł) i wg mnie nie jest warta tych pieniążków, ale ciężko znaleźć coś lepszego do mustangów z lat 94-98. pzdr

Obrazek

Garden

Post autor: Garden » 2009-11-03, 21:18

Oki rozumiem wielkie dzięki z góry :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „11 układ elektryczny”