Auto gaśnie po uruchomieniu
Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, Rezor, stang232, celibad, pluzz, Przemek64, mcgan, Pavulon_, Rezor, stang232, celibad, pluzz, Przemek64
- Hunter
- Młodszy Forumowicz
- Model: SN95
- Silnik: V6 3.8
- Kolor: Laser Red
Auto gaśnie po uruchomieniu
Tak jak w temacie, gdy uruchamiam silnik obroty najpierw wskakują na dosyć standardowe ze ssaniem (ok 1000), a za parę sekund drastycznie spadają prawie do minimum, samochód "kicha", dusi się i zazwyczaj zgaśnie. Gdy go delikatnie przytrzymam na gazie 10-15 sekund lub od razu zacznę powoli jechać do jest w miarę dobrze, aż w końcu silnik wyrówna się i cały czas ładnie utrzymuje obroty, do momentu zgaszenia silnika i ponownego uruchomienia go... Dodam, że obrotomierz też czasem podskoczy gwałtownie, potem wróci na poprzednie miejsce i w zasadzie działa dobrze, oprócz sporadycznych zawahań...
Podkręcałem śrubkę przy przepustnicy ale silnik i tak automatycznie wraca sobie do swoich obrotów, dokręcanie śrubki daje efekt tylko podczas danego uruchomienia, po zgaszeniu silnika wracają dawne obroty.
Sugestie? ^^
Podkręcałem śrubkę przy przepustnicy ale silnik i tak automatycznie wraca sobie do swoich obrotów, dokręcanie śrubki daje efekt tylko podczas danego uruchomienia, po zgaszeniu silnika wracają dawne obroty.
Sugestie? ^^
- Piotrek86skc
- Forumowicz
- Model: coupe 1966
- Silnik: V8 4.6
- Kolor: signal flare red
- Kontakt:
Re: Auto gaśnie po uruchomieniu
Też bym kombinował z przepustnicą. W klasyku mam tak, że przepustnica w gaźniku jest otwierana przez termostat, ale nawet przy zimnym silniku nie jest całkowicie zamknięta. Niestety nie znam się na 95 i nie wiem w jaki sposób jest u ciebie podawane paliwo
W klasku sprawdziłbym świece i przeczyściłbym gaźnik bo może jakieś dysze się pozapychały. Może ktoś z tym rocznikiem się wypowie??

W klasku sprawdziłbym świece i przeczyściłbym gaźnik bo może jakieś dysze się pozapychały. Może ktoś z tym rocznikiem się wypowie??
- stang232
- Forumowicz
- Model: stang'95
- Silnik: V8 5.0
- Kolor: czarny
- Stajnia: Stajnia Łódzka
Sprawdź elektromagnetyczny zawór krokowy ten zaworek z białą kropka nad przepustnicą (może być tylko brudny lub już padł i dlatego obroty wariują)
Kręcenie śrubką nic nie daje.
lub może być MAF (przepływomierz)

Kręcenie śrubką nic nie daje.
lub może być MAF (przepływomierz)

- RAFAŁ (GROSZEK)
- Stowarzyszenie MKP
- Model: był SN95 jest GT2011
- Kolor: SREBRNY
- Hunter
- Młodszy Forumowicz
Dzięki wielkie za odpowiedzi 
Silnik krokowy to to samo co zawór krokowy?
Sam to sprawdzę czy do jakiegoś fachowca muszę jechać? Drogo wychodzi wymiana na nowy? jakby to było to

Silnik krokowy to to samo co zawór krokowy?
Sam to sprawdzę czy do jakiegoś fachowca muszę jechać? Drogo wychodzi wymiana na nowy? jakby to było to

- stang232
- Forumowicz
w zasadzie spełnia ta sama rolę - ale w sn95 jest to akurat zawór krokowy.
http://www.rockauto.com/catalog/raframe ... ttype=6072" onclick="window.open(this.href);return false;
Czyli może się w 400zł uda
tu masz jak czyścić
http://www.moddedmustangs.com/cleaning-your-iac.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Jak sprawdzić czy faktycznie jest padnięty? Dobre pytanie - ja akurat podmieniłem na drugi sprawny i wyszło że jest padnięty.
Ale jak pamiętam to do chwili kiedy przyszedł mój zawór, mechanik wyciął pełną uszczelkę która włożył pod zawór i pomagało na tyle że obroty nie skakały w czasie jazdy. A na postoju nie gasnął choć miał obroty na poziomie 600.
http://www.rockauto.com/catalog/raframe ... ttype=6072" onclick="window.open(this.href);return false;
Czyli może się w 400zł uda
tu masz jak czyścić
http://www.moddedmustangs.com/cleaning-your-iac.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Jak sprawdzić czy faktycznie jest padnięty? Dobre pytanie - ja akurat podmieniłem na drugi sprawny i wyszło że jest padnięty.
Ale jak pamiętam to do chwili kiedy przyszedł mój zawór, mechanik wyciął pełną uszczelkę która włożył pod zawór i pomagało na tyle że obroty nie skakały w czasie jazdy. A na postoju nie gasnął choć miał obroty na poziomie 600.

- stang232
- Forumowicz
rozwiń bo nie rozumiemSunny pisze:nie masz żadnych błędów na kompie ?

- RAFAŁ (GROSZEK)
- Stowarzyszenie MKP
- Model: był SN95 jest GT2011
- Kolor: SREBRNY
po tym że silnik krokowy nie utrzymuje obrotów nie wyskakują błędy
a wyskoczyły by dopiero po jego przepaleniu lub odłączeniu
- stang232
- Forumowicz
dobrze mówiRAFAŁ pisze:po tym że silnik krokowy nie utrzymuje obrotów nie wyskakują błędy

- Sunny
- Forumowicz
- Model: 99' V6
- Kolor: Czarny
stang232 pisze:dobrze mówiRAFAŁ pisze:po tym że silnik krokowy nie utrzymuje obrotów nie wyskakują błędy
Ok, chodziło mi o to czy nie masz żadnych kodów błędów z OBDII, problem bardzo podobny do mojego, ale mi wskazuje za bogatą mieszankę i mam tak samo, po odpaleniu silnika chwila na ssaniu i zaczyna się dławić po czym wskakuje na wyższe obroty, otwieranie przepustnicy nic nie daje w czasie dławienia, po prostu nie idzie

Teraz będę wymieniał sondy lambda, świece i czujnik temp powietrza na dolocie, może też spróbuje od kogoś pożyczyć MAF żeby sprawdzić (swój czyściłem i bez zmian)
- Hunter
- Młodszy Forumowicz
Błędów nie mam, tylko komputer pokazuje, że jedna sonda nie działa lub działa minimalnie, a druga pracuje dobrze, jednak błędów po wizytach na kilku różnych komputerach nie było żadnych.
- Sunny
- Forumowicz
jeśli to sonda przed katem, za kolektorem to poważnie pomyśl o wymianie
zambrotta miał podobne objawy i po wymianie sondy podobno jest git

zambrotta miał podobne objawy i po wymianie sondy podobno jest git

- Hunter
- Młodszy Forumowicz
Właśnie jeszcze nie wiem dokładnie która to jest ta uszkodzona, nie przywiązywałem do tego na razie większej uwagi, bo i tak mam do wymiany pół samochodu (:P), ale teraz pomyślę też o silniczku krokowym, sondzie i świecach jeżeli mogłoby to pomóc 

- Sunny
- Forumowicz
silniczek krokowy to dosyć spory wydatek, świece i tak co jakiś czas wypada wymienić
(na dobrym przeglądzie powinni Ci sprawdzić) więc przed krokowym sprawdź czy wymiania sondy nie pomoże (20usd kosztuje jakoś) tymbardziej że zdiagnozowali u Ciebie z nią problem 
pozdro!

pozdro!