S197 Base - rozbudowa nagłośnienia

Radia, anteny, wzmacniacze, głośniki, subwoofery, nawigacja itp.

Moderatorzy: Ronin, SECHUBU, Ronin, SECHUBU

ODPOWIEDZ
mitrok
Model: '14 GT
Silnik: V8 5.0
Kolor: biały

S197 Base - rozbudowa nagłośnienia

Post autor: mitrok » 2016-09-13, 12:17

Witajcie.
Ponieważ zanabyłem wymarzonego konia i okazało się że dźwięk nie spełnia oczekiwań mojego ucha, to postanowiłem go trochę rozbudować. Czytałem, analizowałem i przerobienie auto z wersji Base na wersję Premium (shaker) to droga przez mękę, więc pozostała opcja przebudowy systemu Base. W Base są założone głośniki 5x7 i z przodu i z tyłu, bez żadnego wzmacniacza. Postanowiłem pozostać przy seryjnym radiu, dokładając wzmacniacz i nowe głośniki oraz dodatkowo wygłuszyć/wytłumić drzwi i tylną półkę z bagażnikiem.
Pierwszy krok to zakup i instalacja wzmacniacza. Okazało się, że na rynku pojawiły się cyfrowe wzmacniacze o małych gabarytach, które dysponują porównywalnymi parametrami jak ich starsi bracia wielkości laptopa. Zapadła decyzja o zakupie wzmacniacza SONY XM-S400D o mocy 4x100W (4x45 RMS) - cena 499zł. Wzmacniacz jest naprawdę mały i mieści się pod seryjnym radiem. Wygląda to tak:
Obrazek
Obrazek
Rozważałem też zakup przejściówki na ebay która z sygnału głośnikowego wyprowadza mi wyjścia RCA do zasilenia wzmacniacza, ale od tego pomysłu odciągnął mnie sprzedawca car audio twierdząc, że te "sztuczne" przejściówki będą generowały sporo zakłóceń które będę słyszał w głośnikach, więc temat odpuściłem. Wzmacniacz jest podłączony pod kable głośnikowe przez dedykowaną przejściówkę do Forda (koszt 50zł), więc nie trzeba było niczego ciąć. Jedyne co, to musiałem dociągnąć zasilanie do wzmacniacza (wpiąłem się w zapalniczkę w podłokietniku, z której i tak nie korzystam).
Całość prac przy wzmacniaczu zamknąłem w 30 minutach łącznie z rozbiórką konsoli.

Drugi etap to rozbiórka drzwi. Po zdjęciu boczka wygląda to tak:
Obrazek
Tym razem założeniem było wygłuszenie drzwi matami butylowymi (grubość 4mm ze sklepu bitmat.pl) i wyklejenie pianką boczka plastikowego drzwi. Fabryczny plastik został zdjęty i zacząłem wyklejanie najpierw wewnętrznej blachy a potem od zewnątrz wyklejenie miało "zamknąć" w miarę możliwości wszystkie otwory technologiczne. Wygląda to tak:
Obrazek
Obrazek
Seryjna "ramka" trzymająca głośnik została dodatkowymi śrubami przykręcona do drzwi, bo fabryczne mocowanie nie jest stabilne.
Odnośnie doboru głośników to wybór padł na głośniki Hertz ECX 570.5 na przód i JBL GTO 8629 na tył. Dobór był podyktowany charakterystykami tych głośników, a efektem uzyskanym miał być lepszy odbiór średnio/wysokich tonów z przodu i basów z tyłu.
Głośnik w przednich drzwiach wygląda tak:
Obrazek
Obecnie mam już wyklejoną tylną półkę i głośniki założone, ale nie zrobiłem jeszcze fot. Auto cały czas rozebrane, więc po kolejnym etapie zrobię update tego wątku.
Mam nadzieje że komuś się przyda :)

sephiand

Re: S197 Base - rozbudowa nagłośnienia

Post autor: sephiand » 2016-09-30, 12:07

Dobra robota. Jestem ciekaw efektu. Btw. pierwszy raz widzę głośniki elipsy w drzwiach :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car audio”