Wymiana Shakera na nowe radio z Navi

Radia, anteny, wzmacniacze, głośniki, subwoofery, nawigacja itp.

Moderatorzy: Ronin, SECHUBU, Ronin, SECHUBU

Awatar użytkownika
Tom.Tom
Forumowicz
Model: X-CHARGED
Silnik: V6 4.0
Kolor: bordo + czarny mat
Stajnia: Stajnia Pomorze

Re: Wymiana Shakera na nowe radio z Navi

Post autor: Tom.Tom » 2012-01-12, 22:37

Dobra, zdecydowałem się na doświadczenie - kupiłem takie oto radyo: http://novacar.blogspot.com/2011/10/gms ... lence.html" onclick="window.open(this.href);return false; - chinol, ale podobno montowane razem z Blaupunktem New York 800.

Rozmawiałem z dwoma niezależnymi firmami, które je montują w samochodach a poza nim maja tylko Kenwoody w ofercie i mówiły że były zaskoczone stabilnością pracy i jakością wyświetlacza i dźwięku.

Plusy to wsparcie dla Automapy, wysoka rozdzielczość wyświetlacza, wszystko w komplecie, 24-bitowy przetwornik dźwięku, dobrze wykonana końcówka mocy z niskimi zakłóceniami i miłym miękkim basiorkiem.

Stwierdziłem, że jak mam wywalić 5tyś na radyo Kenwooda (albo kupić niewiadomego pochodzenia niekompletne na Allegro), to wolę za tą kasę np. wymienić most.

Do konwersji kupiłem ramkę i kabelki z Niemiec z mojego poprzedniego postu. Dam znać z wrażeń i zrobię relację z montażu.

Obrazek

Obrazek

:: PAN TOMASZ ZOSTAŁ BOHATEREM W SWOIM GARAŻU - SAM ZAMONTOWAŁ KOMPRESOR! :: viewtopic.php?f=13&t=5243&start=150#p137691

Awatar użytkownika
Tom.Tom
Forumowicz

Post autor: Tom.Tom » 2012-01-20, 12:49

UPDATE: Jednak zdecydowałem się tez na kupno podobnego (z wyglądu) Pionka F900BT - w weekend będę robił porównania - dam znać (jak kogoś to interesuje ;) )

Obrazek

:: PAN TOMASZ ZOSTAŁ BOHATEREM W SWOIM GARAŻU - SAM ZAMONTOWAŁ KOMPRESOR! :: viewtopic.php?f=13&t=5243&start=150#p137691

Awatar użytkownika
Kamil
Forumowicz
Model: 3.0d

Post autor: Kamil » 2012-02-05, 10:51

Czyli Chińczyk jednak słaby?
Daj znać jaka jest różnica w dźwięku, które radio ma bardziej rozbudowane EQ jeśli możesz ;), pewnie chińskie gra bardziej płasko i wszystko odpada w rękach ^^?

Obrazek
dubi dubi duba, dubi dubi duba... agent Pe!

Awatar użytkownika
Tom.Tom
Forumowicz

Post autor: Tom.Tom » 2012-02-06, 15:15

Kamil, mam jeszcze oba, chińczyk okazał się zadziwiająco dobry. Pionka wybrałem ze względu na możliwość jego dowolnej modyfikacji (a to lubię), natomiast dźwiękowo na 10pkt dla pionka GMSowi dałbym 7-8. Jeżeli masz subwoofer albo basowe głośniki w drzwiach z osobnym wzmakiem, to i tak puszczasz sygnał z wyjścia przedwzmacniacza. Przy porównaniach obu stacji na tych samych głośnikach i tym samym źródle dźwięku np. GMS ma mniejsze szumy niż Pionek.

Mam już prawie w 100% gotowe modyfikacje w Pionku i na dniach wrzucę foty obu radyjek. GMSa mogę odsprzedać za tyle za ile kupiłem (1 699) - jest na pełnej gwarancji.

Obrazek

Awatar użytkownika
POLEJ
Forumowicz
Model: S197
Kolor: satin silver

Post autor: POLEJ » 2012-06-25, 14:38

tom.tom pytanko o ta ramke i przejsciowki . Kupiles je ? pasuje wszystko elegancko ? jak z tymi kabelkami duzo przerobek czy tylko podpiac i smiga ??

Awatar użytkownika
Tom.Tom
Forumowicz

Post autor: Tom.Tom » 2012-06-25, 15:35

Polej - wszystko miodzik - daj znać jak się będziesz wybierał do Gdyni, to ci pokażę. Jedyną przeróbką, którą trzeba zrobić to albo stabilizator napięcia albo rezystor na zasilaniu wzmaków do głośników basowych w drzwiach, żeby nie było przy włączaniu trzasku. Ja dla prostoty zrobiłem z rezystorem, ale czasem pojawia się trzask, więc polecam regulator napięcia.

Poza tym chyba tylko podłożyłem pod górne śruby podkładki, żeby kąt pochylenia radia bardziej grał z kątem konsoli.

...ehhh, ciągle nie mam czasu zaktualizować galerii swojej i wrzucić fotek z instalacji radia.

Ramka i przejściówka na ebayu z Reichu - poszukaj wśród przedmiotów użytkownika autoteile-direkt24

- Blende DIN Einbaukit Ablagefach Ford F150 Mustang
Obrazek

- ISO Radio Stecker Ford Mustang ab 05-09
Obrazek

Tu fajny opis instalacji: http://www.stangnet.com/mustang-forums/ ... up.736028/" onclick="window.open(this.href);return false;

Obrazek

Awatar użytkownika
POLEJ
Forumowicz

Post autor: POLEJ » 2012-06-25, 23:25

tom.tom. wlasnie kupilem na ebayu ramke i kable od kolesia ktorego poleciles :) Jak dlugo czekales na przesylke ??
Zostalo jeszcze radyjo mam na oku takie sprzety:
1) http://allegro.pl/pioneer-avic-f20bt-2d ... 45959.html" onclick="window.open(this.href);return false; ten to taka ostateczna sztuka podoba mi sie bo nie ma zadnych pokretel itp. i duzy wyswietlacz kwestia tego czy mozna cos innego wgrac do niego ;)
2) http://allegro.pl/pioneer-avic-f920bt-m ... 13968.html" onclick="window.open(this.href);return false;
3) http://allegro.pl/pioneer-avh-4400bt-2d ... 48083.html" onclick="window.open(this.href);return false;

z tego co widze serie F dzialaja chyba na tym samym systemie

Awatar użytkownika
Michaś
Forumowicz
Model: Y 2006 VB style
Kolor: Vatican Bordo

Post autor: Michaś » 2012-06-26, 10:37

Ja mam coś takiego:

http://obrazki.elektroda.net/63_1202646846.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;

polecam z pilotem, mogę polecić też fachowca na terenie Warszawy, który sprawnie zamontuje.
Ostatnio zmieniony 2012-06-26, 16:03 przez Michaś, łącznie zmieniany 2 razy.

.kapo an śoc mesazc ymbórZ

Maślana
Forumowicz
Model: SN95 FT470
Silnik: V6 3.8
Kolor: czarno-pomarańczowy

Post autor: Maślana » 2012-06-26, 11:07

http://allegro.pl/2din-blaupunkt-new-yo ... 17147.html" onclick="window.open(this.href);return false;
...ja mam coś takiego pasuje idealnie i jeszcze lepiej działa sprzęt godny polecenia...ps.i mam gościa w WLKP który ma pojęcie o montażu tych sprzętów...

Awatar użytkownika
Tom.Tom
Forumowicz

Post autor: Tom.Tom » 2012-06-26, 11:24

Polej wszystko zależy od tego co chcesz robic z tym radiem. Jezeli odpowiadaja ci jego funkcje fabryczne to kupuj. A jak chceszmodyfikowac to bierz radio na WinCE ktore jest rozpracowane - polecam Avic441.com ja dzieki otwartemu systemowi moge uzywac dowolnej nawigacji, miec dostep do sieci, diagnostyke silnika itp.

Instalacja jest prosta. Jezeli masz jakiekolwiek pojecie techniczne to instaluj sam. Co do ceny radia to moje zdanie jest takie, ze lepiej kase przeznaczyc na inne modyfikacje konika a radio kopowac w okolicach 1tys. I spac bedziesz spokojniej ze ci gowniarz zaden okna nie wybije i konsoli nie polamie...

Obrazek

Awatar użytkownika
Tom.Tom
Forumowicz

Post autor: Tom.Tom » 2012-06-26, 13:11

a to prawda Kamil - też to rozważałem - jednak bez sterowania w kierownicy znacznie praktyczniej jest przycisnąć/przekręcić niż "dotykać"... chociaż zależy też co dotykasz... w automacie prawa ręka wolna :hyhy:

Obrazek

Awatar użytkownika
POLEJ
Forumowicz

Post autor: POLEJ » 2012-06-26, 18:39

Dokladnie o takie radyjo mi chodzi z Win CE zeby mozna bylo np. wgrac inna mape (osobiscie od zawsze uzywam TomTom'a :) ) , miec w aucie neta, i np. jakis programik do diagnostyki i inne pierdoly :D
Od ceny radia bardziej interesuje mnie wyglad w desce czy ladnie idzie je spasowac nic nie wystaje itp. oczywiscie nie chce byc rozrzutny ale jezeli ladniejsze bardziej komponujace sie w zabudowie radio bedzie pare stuwek drozsze i oczywiscie bedzie na WinCE z mozliwoscia odblokowania to takowe zakupie nowe badz uzywane. Co do funkcji to raczej kwestia przyzwyczajenia i wszystkie maja podobne navi, tel., dvd , mp3 ,usb ,bt , itd i raczej obstawialbym zakup jakiegos markowego sprzetu
szukam w necie jakies z WinCE ale narazie nic :rozpacz:

Maślana
Forumowicz
Model: SN95 FT470
Silnik: V6 3.8
Kolor: czarno-pomarańczowy

Post autor: Maślana » 2012-06-26, 22:24

Przecież w radiu do którego podałem Ci link możesz instalować jaka chcesz nawigację na dodatkowej karcie pamięci osobiście mam wgraną Auto Mape i I-go i wszystko działa idealnie nie wspominając że czyta wszystkie dostępne na rynku piraty cd,dvd itd itd,no i jak wspominałem dobrze pasuje....
Pozdro i powodzenia w poszukiwaniach.

Awatar użytkownika
Tom.Tom
Forumowicz

Post autor: Tom.Tom » 2012-06-27, 01:01

Ten New Yorker MAślany faktycznie jest tak rozwiązany, że ma osobny slot na kartę z Navi ale system jest zamknięty - ten GMS, którego miałem działał i nawet wyglądał prawie tak samo.

Na 100% rozpracowane są Pioneery AVIC seria F (ja mam F910BT) - masz otwarty WinCE i możesz wgrać co chcesz.
Dźwięk jest super - moim zdaniem dużo lepszy niż na oryginalnym Shakerze

Obrazek

Awatar użytkownika
POLEJ
Forumowicz

Post autor: POLEJ » 2012-07-10, 15:38

ja jak narazie zrezygnowalem z navi w aucie na rzecz podwojnego wydechu od GT :) pojutrze bedzie u mnie :super:
jednak jak juz mam te ramki i ISO kabelki zamontuje narazie zwyklego pionka z usb ,
tom.tom pytanko do ciebie o ten regulator napiecia , jaki dokladnie kupic mam na mysli Amperaz sa od 0,5A-1.5A czy to robi jakas roznice i ze wzgledu ze mamy te same wiazki ISO
czy moglbys podpowiedziec ,jak wiesz, jakie kabelki do tego regulatora podpiac w przypadku montazu zwyklego radia Bede wdzieczny :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car audio”