S197 - wymieniać głośniki?
Moderatorzy: Ronin, SECHUBU, Ronin, SECHUBU
Re: S197 - wymieniać głośniki?
Dzięki za relację!
A jak z odgłosem zamykania drzwi, zmienił się istotnie na lepsze?
A jak z odgłosem zamykania drzwi, zmienił się istotnie na lepsze?
- Winston_Wolf
- Forumowicz
- Model: S550 GT PP
- Silnik: V8 5.0
- Kolor: Triple Yellow
Dzięki za przypomnienie - zapomniałem o najlepszym!
Na całe szczęście Kuc zachował swój charakter - przy trzaśnięciu drzwiami dalej słychać żywą blache jak we Fiaciorze 125p.
Może już nie tak bezczelnie, ale w autach typu Honda Accord nie da się uzyskać takiego dźwięku.
Nie wiem czy to nie raczej dźwięk zamka - przypomina raczej takie "klang" niż wibracje połaci metalu.

We have reason to believe that it's supercharged, so maintain double alert.
Hmm, jak ja zamykam to właśnie mam wrażenie, że wibruje metal w środku. Jeżeli zamek wydaje paskudny dźwięk to spróbuj WD-40 - ja kiedyś tym potraktowałem trzeszczące mechanizmy zamka w drzwiach balkonowych, zapadła cisza, drzwi jak nowe 
Z Twojego opisu widzę, że to wygłuszanie to raczej sztuka dla sztuki, nie dało wyraźnych rezultatów? Większość szumu idzie z bagażnika/spod tylnej kanapy (jak się złoży kanapę różnicę słychać od razu) więc proponuję tam też wygłuszyć jak chcesz większych efektów.
Dziwi mnie, że wymiana głośników nie dała zadowalających rezultatów. U mnie była spora różnica, no ale ja wymieniałem owalne z wersji base.

Z Twojego opisu widzę, że to wygłuszanie to raczej sztuka dla sztuki, nie dało wyraźnych rezultatów? Większość szumu idzie z bagażnika/spod tylnej kanapy (jak się złoży kanapę różnicę słychać od razu) więc proponuję tam też wygłuszyć jak chcesz większych efektów.
Dziwi mnie, że wymiana głośników nie dała zadowalających rezultatów. U mnie była spora różnica, no ale ja wymieniałem owalne z wersji base.
-
- Młodszy Forumowicz
- Model: SN95 convertible 35a
- Silnik: V6 3.8
- Kolor: biały
Z tym wygłuszaniem pod kątem audio ciężka sprawa. Wygłuszenie blachy - ok, tak samo boczków. Trzeba by wyliczyć wielkość skrzynki rezonansowej do ciśnienia akustycznego głośników i zrobić coś w rodzaju pudła - rzeźba w g...ie. Zamiast rzeźby, warto na ten plastik / folię przykleić 2 mm grubości piankę wygłuszającą o zamkniętych porach. Żeby dobrze wyciszyć auto, nie wystarczy zrobić same drzwi. Na podłogę matę bitumiczną, filc akustyczny impregnowany i pianka akustyczna o zamkniętych porach. Grubość takiej izolacji to min. ok 30 mm. Gródź przednią, bagażnik i tył auta też warto wyciszyć. Każdą część samochodu robi się nieco inaczej.
Maty, pianki, filce "wygłuszają" inne częstotliwości.
Zamiast WD-40 warto stosować smary dedykowane (inne do zamków, zawiasów itp.)
Maty, pianki, filce "wygłuszają" inne częstotliwości.
Zamiast WD-40 warto stosować smary dedykowane (inne do zamków, zawiasów itp.)
- andi74
- Forumowicz
- Model: GT S550 GT350 Mod
- Kolor: Szary Metalik
mi sie wydaje ze ten halas idzie wlasnie od tylu czyli trzeba by wygluszyc tylne nadkola i bagaznik (tam chce zrobic w lato u mnie w sgt)
tam jest cienka blacha i zero wygluszenia tylko ta cienka wykladzinka w bagazniku
tam jest cienka blacha i zero wygluszenia tylko ta cienka wykladzinka w bagazniku
- Winston_Wolf
- Forumowicz
Wygłuszenie bagażnika (w tym porządnie mocowania tylnej osi) i pod kanapą mam w planach, leżą mi na chacie maty i pianka - ale tym razem poczekam na ciepłe dni. Musiałem ogrzewać garaż dmuchawą i grzejnikiem elektrycznym - łącznie 4kW prundu...
Wydaje mi się, że u mnie jest problem 1) z fabrycznym subwooferem, który daje gówniane brzmienie i zalewa całe pasmo dudnieniem 2)słucham muzyki z pendrive'a i to niekoniecznie dobrej jakości mp3. Muszę popróbować z CDkami, może być zauważalnie lepiej.
WD-40 na zamki już próbowałem - nie jest w stanie oszukać amerykańskiego rodowodu Kuca
Zresztą - ten dźwięk ma swój urok. Jak puszcze sobie Vanishing Point, gdzie głównym bohaterem jest Dodge Challenger 70' i wsłuchałem sie w odgłos zamykania drzwi - to u siebie mam niemal to samo. Klasa sama w sobie. 
Edyta:
Co do zauważalnych rezultatów - jest lepiej, ale nie jest jeszcze git. Audio w Accordzie 09' w wersji Executive (9 głośników, kto je robił i ile ma W - nie wiem) grało lepiej z fabryki. Może w ramach eksperymentu wycisze tylne fabryczne głośniki i posłucham samych przednich (tych wymienionych).

Wydaje mi się, że u mnie jest problem 1) z fabrycznym subwooferem, który daje gówniane brzmienie i zalewa całe pasmo dudnieniem 2)słucham muzyki z pendrive'a i to niekoniecznie dobrej jakości mp3. Muszę popróbować z CDkami, może być zauważalnie lepiej.
WD-40 na zamki już próbowałem - nie jest w stanie oszukać amerykańskiego rodowodu Kuca

Edyta:
Co do zauważalnych rezultatów - jest lepiej, ale nie jest jeszcze git. Audio w Accordzie 09' w wersji Executive (9 głośników, kto je robił i ile ma W - nie wiem) grało lepiej z fabryki. Może w ramach eksperymentu wycisze tylne fabryczne głośniki i posłucham samych przednich (tych wymienionych).
- Winston_Wolf
- Forumowicz
Wyłączyłem tylne głośniki i odsłuchałem audio z CDromu - gra to nieźle, dźwięk jest czysty, ale z separacją jest lipa. W dobrze zrobionym audio jest takie wrażenie, jakby każdy instrument grał oddzielnie - a u mnie wszystko się zlewa. I bas na standardowym subie jest lipny - takie se dudnienie, wcina sie w reszte pasma.
Nie wygłuszałem tego "pudła", w którym siedzi subwoofer matą, tylko pianką i widać to był błąd.

Ja mam czasem takie wrażenie, że każdy instrument gra osobno, ale to chyba bardziej zależy od utworu i jego masteringu. Są takie kapele (Metallica), gdzie zawsze będzie ściana dźwięku i bardzo rzadko są momenty "separacji" a są takie przestrzenne z lekkim pogłosem, gdzie nawet na średnim audio jest wszystko osobno, nawet jak jest porządne pier*****ęcie - na przykład świetnie zmasterowana najnowsza "13" Black Sabbath. Tam osobno słyszę bongosy, bas świetnie furga po nogawkach a w akustycznych utworach gitara jakby była na tylnym siedzeniu.
Z ciekawości, jakie masz kawałki do odsłuchu i porównania? Ja ze względu właśnie na "separację", wielość instrumentów i fakt, że znam je na pamięć, używam:
- Estranged, November Rain (GNR)
- Planet Caravan, Loner (BS)
- Vicarious, Schism (Tool)
Z ciekawości, jakie masz kawałki do odsłuchu i porównania? Ja ze względu właśnie na "separację", wielość instrumentów i fakt, że znam je na pamięć, używam:
- Estranged, November Rain (GNR)
- Planet Caravan, Loner (BS)
- Vicarious, Schism (Tool)
- Winston_Wolf
- Forumowicz
Dzisiaj słuchałem TSA i ich pierwszej płyty pod tym samym tytułem - czyli rock.
Mustang 2014
Radio wyświetla poszczególne stacje, cd ale w głośnikach brak dźwięku... W czym problem? Ktoś może mi pomóc? Miał ktoś taki problem?
Z góry dzięki
Pozdrawiam
Radio wyświetla poszczególne stacje, cd ale w głośnikach brak dźwięku... W czym problem? Ktoś może mi pomóc? Miał ktoś taki problem?
Z góry dzięki
Pozdrawiam
- Winston_Wolf
- Forumowicz
Przełączyłem audio tylko na przednie głośniki (z tyłu mam fabryczne), pojeździłem tak dłuższą chwilę i tak - te nowe głośniki, średnie + tweeter grają spoko, jest odczuwalnie lepiej, ale wszystko psują fabryczne subwoofery. Tak jak pisałem wcześniej zalewaja całe pasmo byle jakim dudnieniem. Jak sie zrobi bass na np. -3, to już sie tak nie wcinają, ale znowu brakuje niskich tonów. Czyli generalnie - wymieniać fabryczne głośniki jest sens, ale od razu z subwooferami. Z tego co czytałem, to trzeba ostrożnie wybierać suby do naszych Kucy - bo miejsce na nie jest płytkie i soczysty subwoofer nie wlezie na miejsce. 

- andi74
- Forumowicz
- Model: GT S550 GT350 Mod
- Kolor: Szary Metalik
ja kupilem plaskie Pionki 8 "
zaraz mam urlop od 02.07 i bende montowal
zaraz mam urlop od 02.07 i bende montowal