Drgania reflektorów - wyraźne w czasie szybkiej jazdy

Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU

ODPOWIEDZ
Nix2
Forumowicz
Model: MY 2016
Silnik: V6 3.7
Kolor: Deep Impact Blue

Drgania reflektorów - wyraźne w czasie szybkiej jazdy

Post autor: Nix2 » 2020-05-10, 22:16

Od jakiegoś czasu mam wyraźne drgania xenonów w czasie szybszej jazdy ( do ok 100-110 km/h nie widać drgań, zaczynają się powyżej 130km/h).
Drgania dobrze widać po zmroku np. na dużych tablicach kierunkowych przy drodze, lub też z innego auta jadącego przede mną ( w lusterku wstecznym - widać coś a'la stroboskop)...

Same reflektory trochę się poddają/przesuwają przy mocnym naciskaniu, nie mam za bardzo skali porównania jak mocno powinny się trzymać, ale może to same mocowanie xenonu się pogorszyło ?
Mam lampy EU, ale żarniki US ( no i pewnie trzeba było przy nich porzeźbić - może niezbyt dokładnie ???) Sam tego nie robiłem i nigdy nie grzebałem też przy reflektorach
i nie wymieniałem też żarników ...

krosster
Forumowicz
Model: BULLITT 2008
Silnik: V8 4.6
Kolor: highland green
Stajnia: Stajnia Górny Śląsk
Kontakt:

Re: Drgania reflektorów - wyraźne w czasie szybkiej jazdy

Post autor: krosster » 2020-05-11, 08:00

podjedz do najbliższego blacharza niech zdejmie zderzak i obczai czy dobrze przykręcone są lampy,
jak już bedzie miał rozebrany przód to warto zobaczyć czy same żarniki nie latają. W każdym razie nigdy nie spotkałem sie z takim problemem.

Nix2
Forumowicz
Model: MY 2016
Silnik: V6 3.7
Kolor: Deep Impact Blue

Re: Drgania reflektorów - wyraźne w czasie szybkiej jazdy

Post autor: Nix2 » 2020-05-11, 10:56

Tak zrobię.

A rozumiem, że są szanse 50/50 że to będzie sam reflektor lub sam żarnik ?

Bo jest jeszcze opcja, że to nie jest w ogóle DRGANIE, a MRUGANIE ( w sensie coś w rodzaju stroboskopu) żarnika - obie przyczyny
dają finalnie podobne efekty na drodze, tyle że nie zauważam tego podczas wolniejszej jazdy...

ODPOWIEDZ

Wróć do „VI Generacja (2015- ... )”