Stuknięcie przy wysprzeglaniu
Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU
- rolek1984
- Model: GT
- Silnik: inny V8
- Kolor: Blue Velocity
- Stajnia: Stajnia Pomorze
- Kontakt:
Stuknięcie przy wysprzeglaniu
Cześć. Mam pytanko do posiadaczy mustangów. Mój mustang to rok 2018 GT. Podczas zmiany biegów i wysprzeglania na pierwszym biegu słychać stuknięcie. Podobnie jest przy wysprzeglaniu na dwójce. Później im wyższy bieg tym stuknięcie jest mniejsze. Czy to charakterystyczne stuknięcie to normalna rzecz czy jest już gdzieś luz na wale lub moście a może skrzyni. jak puszczam sprzęgło bardzo powoli to tego stuknięcia nie słychać. Auto kupiłem z przebiegiem 20kkm i nie wiem czy tak jest od nowości czy tak poproście ma być.
W necie znalazłem filmik. To jest chyba to co u mnie. Kto ma manuala VI i może na zagoszym silniku na 1 biegu i puszczonym ręcznym popchać auto do przodu/tyłu i sprawdzić czy jest takie pykanie?
W necie znalazłem filmik. To jest chyba to co u mnie. Kto ma manuala VI i może na zagoszym silniku na 1 biegu i puszczonym ręcznym popchać auto do przodu/tyłu i sprawdzić czy jest takie pykanie?
Mustang GT
stajnia zachód

-
- Młodszy Forumowicz
- Model: 2016 GT PP
- Silnik: V8 5.0
- Kolor: Deep Impact Blue
Re: Stuknięcie przy wysprzeglaniu
Ja miałem coś takiego u siebie i z tego co czytałem na forum mustang6g to jest związane z jakimś naprężeniem w dyferencjale ale nie wiem jak jest u Ciebie to może być coś zupełnie innego. Mam wrażenie, że po dodaniu podkładek usztywniających do ramy pomocniczej ten problem się zmniejszył ale sprawdzę dokładnie jak znajdę czas.
- rolek1984
- Kontakt:
Czy udało Ci się coś ustalić ?przem pisze: ↑2020-02-11, 15:24Ja miałem coś takiego u siebie i z tego co czytałem na forum mustang6g to jest związane z jakimś naprężeniem w dyferencjale ale nie wiem jak jest u Ciebie to może być coś zupełnie innego. Mam wrażenie, że po dodaniu podkładek usztywniających do ramy pomocniczej ten problem się zmniejszył ale sprawdzę dokładnie jak znajdę czas.
Mustang GT
stajnia zachód

-
- Forumowicz
- Model: 2016
Według mnie na 95% krzyżaki na wale. Podjedz do firmy zajmujacej sie walami, aby sprawdzili dokladnie.
Krzyzak ma luz, w momencie zasprzeglania luz sie kasuje i jest stukniecie.
Krzyzak ma luz, w momencie zasprzeglania luz sie kasuje i jest stukniecie.
- rolek1984
- Kontakt:
Też mi się wydaje że gdzieś na wale jest luz. Nie raz jak nieudolnie ruszę i puszczę sprzęgło za szybko to szarpnie i wówczas najbardziej słychać. W środę za tydzień umówiłem się do serwisu na przegląd to od razu mają zerknąć co jest przyczyną. Oby nie powiedzieli mi że Ten typ tak ma.
Mustang GT
stajnia zachód

- Torsen
- Forumowicz
- Model: GT Track Pack
Daj znać co powiedzą, jestem ciekaw czy rzeczywiście to krzyżak, mam ten problem w innym aucie.
- rolek1984
- Kontakt:
Jest opcja ze powiedzą ze ten typ tak ma. W USA znany problem i serwisy mówią ze tak ma być. Z kolei czytałem o przypadku gdzie wymienili wał i jakiś kołnierz wyjścia ze skrzyni biegów i nie stuka. W automatach tez tak może być ale nie słychać bo automat nie wysprzęgla tak jak manual. Szkoda ze na forum nie ma ludzi którzy maja w tej wersji manualna skrzynie.
Mustang GT
stajnia zachód

- Torsen
- Forumowicz
- Model: GT Track Pack
Na początku zawsze jest ten typ tak ma a po pewnym czasie takie luzy się pojawiają, że jak się źle wysprzęgli to buja autem w przód i tył jak łódką.
- rolek1984
- Kontakt:
w aso powiedzieli ze to naturalne i ze jest to od naperzeń i nagłego luzowania (wysprzeglania). Gwarancje mam do 2023 wiec bede obserwował. Na forum jest podobny temat wiec widzę ze nie jestem w tym sam.
Edit
Stuki dobiegają z wyjścia ze skrzyni biegów.
[bbvideo] [/bbvideo]
Edit
Stuki dobiegają z wyjścia ze skrzyni biegów.
[bbvideo] [/bbvideo]
Mustang GT
stajnia zachód