Słabe oryginalne wycieraczki. Co polecacie?

Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU

ODPOWIEDZ
Hooch180
Forumowicz
Model: GT S550 2019
Silnik: V8 5.0
Kolor: Orange Fury
Stajnia: Stajnia Górny Śląsk

Słabe oryginalne wycieraczki. Co polecacie?

Post autor: Hooch180 » 2019-11-04, 11:18

Hej,

Jestem bardzo niezadowolony z oryginalnych wycieraczek. Nie wycierają do suchości. Zostawiają wodny "film" a miejscami nawet mokre plamy. Rozmazują wodę zamiast ją zebrać.
Jakie wycieraczki polecacie?

P.S.
W Focusie byłem niezwykle zadowolony z oryginalnych. Pytanie, czy może mam jakąś wadliwa parę orginalnych wycieraczek, czy wszystkie takie są?

Awatar użytkownika
Kratos
Młodszy Forumowicz
Model: GT Fastback
Silnik: V8 5.0
Kolor: Kolorowy

Re: Słabe oryginalne wycieraczki. Co polecacie?

Post autor: Kratos » 2019-11-05, 14:09

Zacznij od dwóch spraw i dopiero weź się za serwis -> odchyl wycieraczki i oczyść dokładnie szybę preparatem na alkoholu. Jeżeli masz lub miałeś jakieś niewidzialne wycieraczki - w sensie powłokę, która przyśpiesza zwiewanie wody z szyby - przyłóż się do tego bardziej. Później zrób to samo z piórami wycieraczki - dokładnie je odtłuść - jak na szmatce będziesz mieć czarno to ponów aż wyciągniesz większość brudu i nie będziesz zbierać brudu na szmatkę. Nie musisz nic potem "silikonować" etc., bo w porządnym płynie do spryskiwaczy masz mieszankę, która zapewnia dobrą kondycję gumy piór wycieraczek, a więc wystarczy potem opryskać szybę i przejechać parę razy wycieraczkami. Przy okazji wycierania szyby zwróć uwagę czy szmatka nie przyhamowuje Ci w jakichś punktach w sensie odpryskach. Jeżeli te zabiegi nie pomogą to faktycznie pióra wycieraczek są do kosza, ale jeżeli przy okazji wykryjesz, że masz choćby jeden odprysk, który jest wyczuwalny na powierzchni szyby to niestety, ale każdą wycieraczkę będziesz mieć dość szybko do kosza, bo wycieraczka nie dość, że nie zbiera dokładnie wody z odprysku i dlatego robi się tam plama albo ścieżka z wody, to jeszcze krawędzie odprysku uszkadzają gumę.

Ja ostatnio kupiłem sobie (poza dedykacjami z katalogów, po prostu ta sama długość co oryginały) dwa pióra od bosch'a. Dostałem do nich chyba po 4 adaptery i udało się spasować. Używam od bodajże 2 tygodni i jest ok. Poniżej kody części jakbyś chciał sprawdzić (auto to 2018 EU):
bosch 3 397 006 947
bosch 3 397 006 949

ODPOWIEDZ

Wróć do „VI Generacja (2015- ... )”