Cześć,
czy ktoś posiadający V6 z łopatkami, może potwierdzić, że takie objawy są normalne:
- łopatki działają tylko w trybie S
- do czasu użycia podczas jazdy łopatki, skrzynia sama zmienia biegi
- jak zaczniemy używać łopatek, skrzynia sama przestaje zmieniać biegi - czeka tylko na łopatki, ewentualnie zrzuca na niższe biegi dopiero tuż przed zatrzymaniem.
Tak ma być?
zmiana biegów łopatkami 3,7 V6
Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU
Re: zmiana biegów łopatkami 3,7 V6
Jeżeli mowa o dołożonych łopatkach do 2013-14, jest to normalna konsekwencja tego, że łopatki to tak naprawdę skopiowane przyciski +/- z dźwigni skrzyni biegów. One działają tylko w trybie ręcznym (na D nie działają), który aktywuje się właśnie przez tryb sport i pierwszą ręczną zmianę biegu. Do czasu pierwszego użycia przycisku +/- skrzynia jest w trybie sport ale automatycznym.
Można chyba wpiąć niezależne sterowanie łopatkami do sterownika skrzyni, ale to grubsza robota.
Natomiast modele 2015+ mają fabryczne łopatki działające zawsze.
Można chyba wpiąć niezależne sterowanie łopatkami do sterownika skrzyni, ale to grubsza robota.
Natomiast modele 2015+ mają fabryczne łopatki działające zawsze.
-
- Młodszy Forumowicz
- Model: 2016
- Silnik: V6 3.7
- Kolor: czarny
Dzięki za odpowiedzi, pytanie dotyczy, zgodnie z działem forum - VI generacji.
Podsumowując:
- łopatki powinny działać na D i S
- czy po użyciu łopatek na S - skrzynia nadal powinna zmieniać biegi, czy już czekać tylko na polecenia łopatek?
Podsumowując:
- łopatki powinny działać na D i S
- czy po użyciu łopatek na S - skrzynia nadal powinna zmieniać biegi, czy już czekać tylko na polecenia łopatek?
O pardon, właśnie nie spojrzałem na dział i nie wiedziłem jakiego rocznika dotyczy pytanie.
A więc w 2015+ nawet na D łopatka powinna zrobić jednorazową zmianę. Ale jeżeli nie robi to nie wiem czemu, mam wcześniejszy model. W trybie S natomiast jak użyjesz łopatek to już sam musisz zmieniać cały czas.
A więc w 2015+ nawet na D łopatka powinna zrobić jednorazową zmianę. Ale jeżeli nie robi to nie wiem czemu, mam wcześniejszy model. W trybie S natomiast jak użyjesz łopatek to już sam musisz zmieniać cały czas.