Nosi autem po wjechaniu w dziurę

Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU

ODPOWIEDZ
lisek88
Model: ecoboost
Kolor: gray metallic

Nosi autem po wjechaniu w dziurę

Post autor: lisek88 » 2018-04-29, 22:14

Witajcie!

Mam problem z moim mustangiem, był on uderzony w tylne prawe koło. Kupiłem myśląc ze wszystko jest OK poza łożyskiem które dosc mocno hałasowało. ze jedno koło jest pochylone do środka bardziej niż drugie. Po korekcie tego okazało sie ze tylem auta bardzo nosi na boki w szczegolnosci po wjechaniu w dziurę. Pojechalem więc na ustawianie geometrii. Mechanik stwierdził, że lewe koło musi być pochylone (okolo 3 stopie) zeby ustawic zbieżność, w momencie pionizacji koła, zbieżność ucieka. pozostale koła (w tym to bite) ma podobny stopien nachylenia (mniej niz 1 stopnien). Po ustawieniu zbieznosci auto prowadzi sie lepiej jednak czesto czuc przy wjechaniu w dziure jak tylem rzuca na boki.

Chcialbym to jakos skorygowac, wiem ze sa specjalne sruby ktore stosuje sie aby ustawic camber w mustangu ale znalazlem tylko takie na przód. Myslalem nad czyms takim , sluzy to do ustawienia zbieznosci co prawda ale mysle ze moze dzieku temu ustawie camber a tym skoryguje zbieznosc która sie wtedy rozreguluje.

Nie jestem jednak pewien czy to rozwiarze problem. Miał ktos kiedys z Was problem ze zarzuca tylem auta przy wjezdzie w w dziurę? Czy roznica miedzy ustawieniem kąta nachylenia kół moze byc przyczyną? Może jakieś inne pomysly gdzie szukac przyczyny?

Jeśli mi sie nie uda tego wyregulowac samemu to będe szukal dobrego warsztatu w okolicach poznania lub wroclawia ktory by sie podjal tego.

mjaza
Forumowicz
Model: 2016
Silnik: V8 5.0

Re: Nosi autem po wjechaniu w dziurę

Post autor: mjaza » 2018-04-29, 23:04

Według mnie problemem jest skrzywienie któregoś elementu tylnego zawieszenia. Geometrię Ci ustawiają na krzywych wahaczach, co skutkuje tym ze geometria jest ok, ale jak wahacz zaczyna pracować to pracuje w innym zakresie niż powinien - miałem tak kiedyś w 350z....

lisek88
Model: ecoboost
Kolor: gray metallic

Post autor: lisek88 » 2018-04-30, 16:31

Dzięki za odpowiedz, będziemy z kumplem rozkręcać wszystko i mierzyć suwmiarką. Mam nadzieje, że uda sie znaleźć co jest krzywe :)

Krystian75
Młodszy Forumowicz
Model: GT CS 2008
Silnik: V8 4.6
Kolor: biały
Stajnia: Stajnia Pomorze
Kontakt:

Post autor: Krystian75 » 2018-05-02, 19:55

u mnie efekt uciekania tyłu ustąpił po wymianie tylnych dolnych wahaczy i wymianie tulei na moście która była bardzo zmęczona po przebiegu ok 90tys.

Milep
Model: Mustang 3.7 2015
Silnik: V6 3.7
Kolor: Czarny

Post autor: Milep » 2020-08-07, 09:29

witam
Lisek88 i jak rozwiązałeś problem
Mam podobna sytuavję tylko z lewej strony.
Pozdrawiam :rozpacz:

ODPOWIEDZ

Wróć do „VI Generacja (2015- ... )”