Chcę kupić Mustanga GT model z 2018r

Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU

Anpio
Forumowicz
Model: Mustang 2015
Silnik: V8 5.0
Kolor: Black

Re: Chcę kupić Mustanga GT model z 2018r

Post autor: Anpio » 2018-02-24, 21:59

Czytam i czytam, postanowiłem więc dorzucić swoje 2 grosze. Mam mustanga piątej generacji z silnikiem 3,7. Moim zdaniem ten samochód bardzo średnio nadaje się do jazdy w zimie. Oczywiście, jeśli ktoś mieszka w Warszawie i na co dzień ma odśnieżone drogi to można tym autem jeździć cały rok. Ja niestety mieszkam poza miastem I bardzo często mam do czynienia ze śniegiem. Nawet jeśli rano gdy wyjeżdżam do pracy jest czarno, to nigdy nie mam gwarancji, ze przez 8 godzin śnieg nie spadnie. Nawet jeśli droga jest czarna to po nocy zimowej na wsi, pomiędzy polami, w lesie zawsze jest ślisko. Pierwszą zimę używałem mustanga, śledziłem pogodę i jak nie zapowiadali opadów to pomykałem konikiem. Ale moim zdaniem to bez sensu. Przecież jazda koniem ma być frajdą i przyjemnością, a nie jazdą dziadkową z duszą na ramieniu czy nie wpadnę w poślizg. I od razu zaznaczę, że kupiłem porządne zimówki, prawo jazdy mam ponad 20 lat i przejechałem już ze dwa miliony km. W tym roku nawet nie zmieniłem kół. Mustang stoi w garażu, jak jest sucho i czarno na drodze to wyjeżdżam żeby go rozruszać. Ale do pracy jeżdżę innym samochodem, bo to rozsądniejsze. Ale od kwietnia do końca listopada - tylko mustang. I to nie w tym rzecz, że mustang co chwile wpada w poślizgi. Nie, nie wpada, ale ryzyko jest bardzo duże. Kiedyś wracałem koniem, gdy na drodze zrobiła sie nagle szklanka. To był koszmar. Nawet ruszanie na prostej w korkach było nie lada wyzwaniem.
Jeśli ktoś zapyta, czy drugi raz kupiłbym tak mało praktyczne auto, odpowiem, ze bez zastanowienia wybrałbym mustanga. Żaden samochód nie dał mi takiej frajdy :).
Być może najnowsza generacja prowadzi sie lepiej, nie wiem. Wybór należy do ciebie. Jeśli stać cię na zrobienie sobie przyjemności w postaci konika - nie zastanawiaj sie, ale nie licz na to, że to będzie praktyczny, rodzinny samochód całoroczny :)

Awatar użytkownika
szokram
Młodszy Forumowicz
Model: 2018 GT
Kolor: Kona Blue

Post autor: szokram » 2018-02-27, 18:16

Cóż Panowie, przyznam że skutecznie mnie przestraszyliście i zniechęciliście do tego auta :zalamany: więc co mam powiedzieć... zapłaciłem zaliczkę i czekam. Ma być pod koniec kwietnia :D

MaciekK
Forumowicz
Model: 2015
Kolor: Czarny
Kontakt:

Post autor: MaciekK » 2018-02-27, 20:16

Dajcie spokój jazda Mustangiem to sama frajda !!
a mój akurat nie widzi nawet płatka śniegu bo stoi całą zimę w garażu :]

https://www.instagram.com/darkknightv6/" onclick="window.open(this.href);return false;

Anpio
Forumowicz

Post autor: Anpio » 2018-02-27, 21:02

O tym właśnie mówię, że to ogromna frajda i musi pozostać frajdą, a nie zamieniać się w stres czy dojadę do domu :D

Awatar użytkownika
Michał P.
Forumowicz
Model: Mustang V GT/CS
Kolor: Czerwony
Stajnia: Stajnia Górny Śląsk

Post autor: Michał P. » 2018-02-28, 00:13

Ja moim V6 w manualu 2012 jeżdżę całą zimę, dziennie 110 km do pracy i z prowrotem, w miesiącu około 2500-3000 km, moim zdaniem jeżeli wie z czym ma się doczynienia to nie ma problemu z jazdą. Póki co nie wpadłem w poślizg, którego nie chciałem sam wywołać. Jeżeli pojeździ się tym autem trochę i używa się pedału gazu z rozsądkiem nie powinno być problemów. Wiem, że temat dotyczy wersji V8 GT ale widzę, że już demonizujemy i wersje V6...

Mustang 3.7l - 2012 Black Beauty 2017 - 2021
Mustang 5.0 l - GT/VS 2012 2021 -

house_1
Młodszy Forumowicz
Model: GT
Kolor: Lightning Blue

Post autor: house_1 » 2018-02-28, 07:46

Nikt nic nie demonizuje. Są ludziska, co kupują używane opony zimowe np. 10-lenie i cieszą się że jeszcze 6mm bieżnika jest. Więc można.
Jest tylko jedno ale. Po prostu są pojazdy znacznie lepiej przystosowane do jazdy po śniegu niż Mustang.
Nic więcej i nic mniej.
I przyjemność jazdy Mustangiem latem jest odwrotnie proporcjonalna do przyjemności jazdy Mustangiem po śniegu.
To mówiłem ja, gość który 19 ostatnich zim spędził w Subaru :D .
I powiadam wam, 300KM w Subaru + dobra nalewka z bieżnikiem skandynawskim działa cuda na śniegu :hurra: .
szokram pisze:co mam powiedzieć... zapłaciłem zaliczkę i czekam. Ma być pod koniec kwietnia :D
No.... pięknie :D .
Masz całe lato, aby radować się Mustangiem. A do zimy coś wymyślisz....

Anpio
Forumowicz

Post autor: Anpio » 2018-02-28, 09:37

Pod Twoim postem kazdy mustang podpisałby sie czterema kopytami :):):)

Smiena
Młodszy Forumowicz
Model: W planach
Kolor: Burgund

Post autor: Smiena » 2018-02-28, 09:57

Jestem dopiero na etapie zakupu Mustanga, ale też trochę czytałem i moje wnioski są takie, że nie ma to znaczenia czy to Mustang czy mocne BMW, Mercedes, trzeba odpowiednio operować gazem i musi jechać, bo inaczej w Niemczech BMW i Mercedesy byłby samochodami dla pasjonatów i na forach by pisali że trzymają je w garażu bo mają 350 KM i nie da się jeździć zimą :D Żona ma tylno napędowy samochód 250KM+ i spokojnie jeździ ,a nawet mówi że jest trochę więcej frajdy ;-) Kiedyś były tylko tylno napędowe samochody i opony ewentualnie wielosezonowe Dębicy, wkładało się worek piasku do bagażnika, zbiornik do pełna i żadna zima nie straszna, teraz zamiast piasku w bagażniku jest , ABS,ESP, ASR, BAS,EBD, a niedługo samochody będą same jeździły i pytanie czy autonomiczny Mustang uzna że w zimę nigdzie nie jedzie :D

Awatar użytkownika
Michał P.
Forumowicz
Model: Mustang V GT/CS
Kolor: Czerwony
Stajnia: Stajnia Górny Śląsk

Post autor: Michał P. » 2018-02-28, 10:00

Amen :D

Mustang 3.7l - 2012 Black Beauty 2017 - 2021
Mustang 5.0 l - GT/VS 2012 2021 -

Anpio
Forumowicz

Post autor: Anpio » 2018-02-28, 11:42

Wszystko to co piszesz to prawda, tylko przyznasz, że nie ma żadnego porównania pomiędzy systemem E sp w Mustangu i jego odpowiednikiem w Bmw, to po prostu przepaść. Mocnym Bmw jedzie się bezproblemowo nawet po śniegu jeżeli system czuwa.

Awatar użytkownika
Kalusin
Młodszy Forumowicz
Model: GT
Kolor: metalic grey

Post autor: Kalusin » 2018-03-03, 11:33

szokram pisze:
Kalusin pisze:Jak spadnie świeży snieg lub jest chlapa/breja na drodze przy około 0 stopni celcjusza, to generalnie jestem najwolnieszym samochodem na drodze wracając wieczór z roboty, wszystkie cwaniaki z FWD, nie wspominajac AWD są szybsze na starcie (Może mi zostało uprzedzenie po letnim incydencie z zarzuceniem tyłu na stockowych oponach, ale tak to wygląda).

Natomiast od połowy października jeżdżę na zimówkach Michelin Pilot Aplin 4 (R19) i jest znacznie bezpieczniej, choć to nie znaczy że małe niezamierzone uślizgi się nie zdarzaja, zdarzają się w najmniej do tego wskazanych momentach (wyprzedzanie innego samochodu drugim pasem, po jednej stronie samochód po drugiej betonowa bariera) i trzeba działać kierownicą i pedałem gazu.

Jak włączysz tryb jazdy "śnieg" to samochód spokojniejszy i bezpieczniejszy.

Jazda na torze lub pustym placu parkingowym dużo daje.
I jeszcze bardziej się zmartwiłem. Ok, inaczej, piszesz że zdarzają się uślizgi w najmniej odpowiedniej sytuacji, ale czy w tej sytuacji jechałeś spokojnie czy może ostro dałeś po zaworach, za ostro jak na istniejące warunki drogowo ?
Skoro się nie spodziewałem to oznacza że nie dociskałem po zaworach, takie dociskanie automatycznie włącza czujność i nawet spodziewasz się czegoś więcej niż "nie spodziewasz"

Oczywiście granica niespodziewanych zachowań jest zdecydowanie wyżej ustawiona w lecie na suchej drodze, znacząco nizej jeśli masz fabryczne opony, lub w zimie na lekko zwilżonej nawierzchni, przy niskich temperaturach.
szokram pisze:
Kalusin pisze:Jak włączysz tryb jazdy "śnieg" to samochód spokojniejszy i bezpieczniejszy.
A z jakiego powodu jak było deszczowo / był śnieg miałeś wyłączony tryb jazdy "śnieg" ? czy w czymś przeszkadzał, czy może "a co tam, dam radę"
Pedał gazu jest przekalibrowany i dawkuje mniej paliwa (wrażenie jakby 4 cylindry mniej) choć nawet więcej go wciskasz, dodatkowo ESP ciut bardziej czujne. Powstaje wrażenie jakby samochód zamulony był, więc jak nie czujesz że potrzebujesz tego trybu aby bezpiecznie się czuć, to nie włączasz. Ja zawsze włączam jak jest biała nawierzchnia lub ryzyko oblodzenia.

Natomiast nie ma porównania ESP w Mustnagu z np BWM jak pisali wyżej (mam X3 F25 3.0 w benzynie, 306km, xdrive) i tam nigdy mnie samochód nie zaskoczył. W mustangu najczęściej pierwszy zorientujesz się że jesteś w poślizgu a później ESP "zaskoczy". Mi to pasuje tylko trzeba poznać samochód i można wiecej frajdy z tego czerpać.

Frajda z jazdy

konio12345
Forumowicz
Model: GT 2016
Kolor: Oxford White

Post autor: konio12345 » 2018-03-03, 19:37

Anpio pisze:Wszystko to co piszesz to prawda, tylko przyznasz, że nie ma żadnego porównania pomiędzy systemem E sp w Mustangu i jego odpowiednikiem w Bmw, to po prostu przepaść. Mocnym Bmw jedzie się bezproblemowo nawet po śniegu jeżeli system czuwa.
Tak potwierdzam, we wszystkich BMW ESP jest zepsute i zawsze musiałem wyłączać po ruszeniu, żeby dało się jechać :)

A mustang zarzuca tyłkiem nawet jak zapomnę wyłączyć ;)

Borla Touring Catback, BC RS43 Forged Wheels, BMR Vertical Links - Spherical Bushings, SR Performance IRS Tie Down Kit, Steeda IRS Alignment Kit, C&L Street CAI, Ford Perf. GT350R Strut Tower Brace, Ford Perf. Oil Catch Can, DD LED Sidemarkers

SBK00pl
Forumowicz
Model: 4,6 GT 2007
Silnik: V8 4.6

Post autor: SBK00pl » 2018-03-03, 23:41

Producent ugrzecznia z każdym rokiem Mustanga, jednak nadal pozostaje on samochodem dla prawdziwego faceta, a nie pozera w rurkach który musi się popisać a nie potrafi. Stąd tyle filmów o Mustang driver fail lub Mustang crash w ameryce. Grunt to mieć głowę na karku i przewidywać. Wiadomo, są lepsze samochody na zimę. Sam w zimę wolę Mercedesa E500 4matic bo to po prostu dobry samochód na śnieg, a do tego ma stały napęd na 4 koła. Spod świateł niezależnie od pogody rusza jak szalony, a kiedy trzeba jest wygodny. Brakuje mu jednak "tego czegoś". A Mustang ma to coś. Nie jest idealny, ma swoje wady ale każdy jakieś ma. Czasem jest niepraktyczny, nie wjedzie wszędzie, ma gorszą widoczność ale ma coś czego brakuje coraz większej liczbie współczesnych samochodów - ma duszę i charakter i dlatego jest wyjątkowy w tłumie ujednoliconych suvów, bezpłciowych kompaktów i wyidealizowanych limuzyn. Dlatego warto go mieć.

Piszę to jako osoba, która po kilku Mercedesach przesiadła się do Mustanga i wiele osób pukało się wtedy w czoło. Nie żałuję.

Ex Clk430 V8 USA Amg pack
Ex Clk500 V8 USA Amg pack
Ex E500 V8 E63 pack
Ex 2012 Mustang 3,7 Premium Pony
Ex 2013 Mustang GT
Ex 2014 Mustang V6

2010 Camaro SS 6,2 Sinister Aero MBRP Performance
2015 Dodge Challenger SXT Plus

Anpio
Forumowicz

Post autor: Anpio » 2018-03-04, 00:45

Ja tez miałem już wiele różnych samochodów, ale chciałem wreszcie mieć samochód z charakterem. Nie praktyczny, nie rozsądny, ale z charakterem. I szczerze powiem, wcale nie myślałem wtedy o mustangu. Jednak po wakacjach w USA zakochałem sie w tym samochodzie. Był zupełnie inny niz cała ta masa podobnych wozideł. Masz racje, mustang ma charakter, jest niepraktyczny, pali jak smok kiedy nim szaleje, ale uwielbiam go i teraz już nie wyobrażam sobie zamienić konika na jakieś inne sportowe auto. Mustang jest niesamowity, tylko troche mnie martwi, że coraz więcej ich jeździ na naszych drogach - kiedyś na autostradzie mijał mnie koń cały oklejony jakimiś reklamami.... masakra :szok:

MaciekK
Forumowicz
Model: 2015
Kolor: Czarny
Kontakt:

Post autor: MaciekK » 2018-03-04, 14:08

Anpio pisze:Ja tez miałem już wiele różnych samochodów, ale chciałem wreszcie mieć samochód z charakterem. Nie praktyczny, nie rozsądny, ale z charakterem. I szczerze powiem, wcale nie myślałem wtedy o mustangu. Jednak po wakacjach w USA zakochałem sie w tym samochodzie. Był zupełnie inny niz cała ta masa podobnych wozideł. Masz racje, mustang ma charakter, jest niepraktyczny, pali jak smok kiedy nim szaleje, ale uwielbiam go i teraz już nie wyobrażam sobie zamienić konika na jakieś inne sportowe auto. Mustang jest niesamowity, tylko troche mnie martwi, że coraz więcej ich jeździ na naszych drogach - kiedyś na autostradzie mijał mnie koń cały oklejony jakimiś reklamami.... masakra :szok:
reklamami...
a mi się chce płakać jak widzę taki wynalazek
http://www.sfd.pl/art/Fitplota/Mustang_ ... -a837.html" onclick="window.open(this.href);return false;

https://www.instagram.com/darkknightv6/" onclick="window.open(this.href);return false;

ODPOWIEDZ

Wróć do „VI Generacja (2015- ... )”