Ceny czesci do S550

Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU

Awatar użytkownika
Tomasz78
Forumowicz
Model: 68 coupe, 65 Coupe
Silnik: V8 5.0
Kolor: BLACK

Re: Ceny czesci do S550

Post autor: Tomasz78 » 2017-03-12, 12:56

nomad pisze:
Rezor pisze:Niejednokrotnie jak szukałem jakichś części: Dzwonie, pytam czy da radę taniej i słyszę po drugiej stronie wyliczankę: Ceny na ebay+transport+opłaty itp itd i magicznie wychodzi 2x drożej.
Dlaczego magicznie? Ja nie rozumiem oczekiwania, że części powinny się teleportować za darmo, a jednocześnie sam kupujący z jakichś magicznych powodów w USA nie kupuje tylko oczekuje w kraju "czystych" cen eBay :)
Jeśli ceny na miejscu są za wysokie to rozwiązanie jest banalnie proste - kupować w USA i tyle! Naprawdę szkoda czasu na marudzenie na ceny w kraju - mamy wolny rynek, eBay i setki sklepów na świecie dostępne dla wszystkich!
Natomiast taki temat pokazujący ceny/sklepy w USA, o ile tylko jest to zrobione rzetelnie, jest na pewno przydatny i wartościowy - każdy liczyć umie i wybierze najkorzystniejszą dla siebie relację koszt-czas-wygoda.
Popieram głos w dyskusji :super: Ludzikom którzy oczekuja sprowadzenia czegokolwiek z US w cenie kuriera w Polsce polecam samodzielne zakupy. Na pewno osiągną założone cele ;) I np ściągną komplet 19" felg za 400 zł. Powodzenia :cwaniak: Oczywistym jest przegięcie i zadanie za używany szrot ceny wyższej niz za nowe elementy - chociaż tak jak mówi Nomad, mamy wolny rynek który i tak zweryfikuje te wszystkie oferty...

Awatar użytkownika
Rezor
Forumowicz
Model: SN95 GT
Kolor: Niebieski

Post autor: Rezor » 2017-03-12, 12:57

nomad pisze: Dlaczego magicznie? Ja nie rozumiem oczekiwania, że części powinny się teleportować za darmo, a jednocześnie sam kupujący z jakichś magicznych powodów w USA nie kupuje tylko oczekuje w kraju "czystych" cen eBay :)
Pisałem o osobach, które albo nie zdają sobie sprawy z faktycznych kosztów przy sprowadzaniu części albo liczą, że trafią na takiego który sobie sprawy nie zdaje. Ot wolny rynek i jak trafią na kupującego to ich zysk i wystarczy pogratulować. Ja szukając czegoś "na miejscu" przyjmuje przelicznik cen 1.5x i taki wydaje mi się rozsądny. Chyba, że coś na gwałt potrzebne to w ostateczności trochę więcej ale 2x więcej to szkoda pieniędzy. Wiem, że sprowadzasz rzeczy na handel więc sam sobie przelicz ze swoją marżą czy za te 1.5x to naprawdę liczę na okazję :P

Mój mustang jest jak pies:
Ciągle się z nim bawię
Kobieta wypomina ile mam przez niego wydatków i problemów
Dzieci go lubią
Matka ma go dość bo przeorał jej podwórko
Ojciec zwie bo olał mu kostkę na podjeździe
Znajomi wciąż muszą o nim wysłuchiwać

Awatar użytkownika
nomad
Forumowicz
Model: Bullitt & 939
Silnik: V8 4.6
Kolor: Highland Green

Post autor: nomad » 2017-03-12, 13:08

Mniejsza o przeliczniki (zależy co importujesz - uwierz, bądź nie, ale zdarzyło mi się, że felgi na miejscu to był koszt blisko 3*cena zakupu w USA :) ), chodziło mi tylko o zasadę. Wolny rynek - cena za wysoka w kraju, to kupujesz w USA.
Na allegro są graty, które pewnie ze 3 lata wiszą i niech wiszą dalej jeśli cena przesadzona. Naprawdę nie ma sensu psioczyć, że ktoś chce cenę 2*x. Jeśli za wysoka to nikt nie kupi. I w drugą stronę jeśli ktoś oczekuje, tak jak napisał Tomasz, że da się felgi ściągnąć za 400 zł to niech próbuje sam to zrobić. Wolny rynek, wolny wybór, tej zdobyczy cywilizacyjnej się trzymajmy :ok:

Awatar użytkownika
Rezor
Forumowicz
Model: SN95 GT
Kolor: Niebieski

Post autor: Rezor » 2017-03-12, 13:18

nomad pisze:Wolny rynek - cena za wysoka w kraju, to kupujesz w USA.
Tego się właśnie trzymam :P Psioczyć na nikogo nie psioczę tylko zwróciłem uwagę na pojawiającą się niekiedy "kreatywną księgowość". Tak też jak napisałem: jak się komuś udało sprzedać to złorzeczył mu nie będę, a prędzej pogratuluje sukcesu :ok: (kto wie może i u mnie obudzi się pierwiastek handlowca, więc procederu nie neguje :D )

Mój mustang jest jak pies:
Ciągle się z nim bawię
Kobieta wypomina ile mam przez niego wydatków i problemów
Dzieci go lubią
Matka ma go dość bo przeorał jej podwórko
Ojciec zwie bo olał mu kostkę na podjeździe
Znajomi wciąż muszą o nim wysłuchiwać

ODPOWIEDZ

Wróć do „VI Generacja (2015- ... )”