Moment dokręcania nakrętek kół

Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU

ODPOWIEDZ
amotorhead
Młodszy Forumowicz
Model: GT Fastback
Silnik: V8 5.0
Kolor: Kona Blue

Moment dokręcania nakrętek kół

Post autor: amotorhead » 2019-02-28, 20:59

Cześć,
Nie mogę nigdzie znaleźć informacji o sile dokręcania nakrętek koła. Ostatnio musiałem zdjąć koło. Siła jakiej musiałem użyć do odkręcenia nakrętek zaskoczyła mnie mocno. Używając niemałego ramienia w postaci rury, siła potrzebna do odkręcenia każdej z nakrętek spowodowała wygięcie dobrego klucza. Zastanawiam się jakiego momentu powinienem użyć do przykręcenia koła. Z mojego dotychczasowego doświadczenia to max 170 Nm. W Subaru było podane około 110-120 Nm. Robiłem z zapasem 130. Mam klucz dynamomentryczny. Czy i jeśli tak to czym smarujecie powierzchnię stykającą się z piastą? Kobyłka to GT model 2019 z końca 2018 roku z felgami 19" gloss black 10 ramienne. Z góry dzięki za porady/informacje.
Ostatnio zmieniony 2019-03-01, 11:23 przez amotorhead, łącznie zmieniany 1 raz.

-------------
Pozdrawiam,
Andrzej.

Awatar użytkownika
Kratos
Młodszy Forumowicz
Kolor: Kolorowy

Re: Moment dokręcania nakrętek kół

Post autor: Kratos » 2019-03-01, 00:38

Na hamerykańskich forach piszą, że 150 ft lbs, a więc plus minus 203 Nm. Nie wiem czy zauważyłeś, ale to są dość potężne śruby stąd raczej nie dociągniesz ich ręcznie bez dużego ramienia, a uszkodziłeś klucz, bo pewnie nasadziłeś za płytko rurę zamiast wsunąć ją do końca ramienia klucza i pomiędzy końcami klucza doszło do sporego naprężenia i się zgiął. W taki sposób możesz uszkodzić nawet drogi sprzęt.

Hooch180
Forumowicz
Model: GT S550 2019
Kolor: Orange Fury
Stajnia: Stajnia Górny Śląsk

Post autor: Hooch180 » 2019-03-01, 08:15

Tutaj masz link do instrukcji do tabelki z informacjami o kołach. Podają 204 Nm.
Ciśnienie pompowania, jako ciekawostka, też łatwe do zapamiętania.

http://www.fordservicecontent.com/Ford_ ... Market=POL

amotorhead
Młodszy Forumowicz
Kolor: Kona Blue

Post autor: amotorhead » 2019-03-01, 10:48

Dzięki za informacje.
Chyba musiałem być mocno zmęczony, bo zapomniałem ,że na półce leży książkowa instrukcji obsługi, gdzie jest ta informacja :-)
@Kratos - umieściłem ramię poprawnie, wsunąłem maksymalnie, tylko rurka miała za dużą średnicę i stąd pewnie ten efekt. Mam jednak wrażenie, że nakrętki były dokręcone mocniej niż 204Nm. A może to po prostu lata lecą ;-)

Przy okazji sprawdzenia w książce, wpadło mi w oczy jeszcze coś. Już wcześniej się nad tym zastanawiałem. Piszą o gnieździe zasilania 230V. Ja u siebie nie widzę. Wiecie coś może na ten temat? To opcja?

-------------
Pozdrawiam,
Andrzej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „VI Generacja (2015- ... )”