Migająca kontrolka check engine przy wiekszych predkosciach

Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU

ODPOWIEDZ
jeejeemx
Model: Fastback
Silnik: V6 3.7
Kolor: Czarny

Migająca kontrolka check engine przy wiekszych predkosciach

Post autor: jeejeemx » 2018-05-17, 11:00

Witam, ostatnio pojawil sie problem z moim Mustangiem. Jadac na autostradzie okolo 140 zobaczylem z tylu goscia w Pastuchu ktory chcial mnie wyprzedzic. Puscilem go i zaraz za nim dalem gaz w podloge. Przy predkosci okolo 190km/h zaczela mrygac kontrolka chceck engine i poczulem dziwny smrod wewnatrz samochodu cos jakby palona guma. Odpuscilem gaz i po zwolnieniu do okolo 150 kontrolka przestala swiecic. Czy ktos jest w stanie mi powedziec o co chodzi? Dodam ze wczesniej jezdilem 200km/h i nic takiego sie nie dzialo. Moj Mustang to 3.7 v6 2016r 10k przebiegu manual.

house_1
Młodszy Forumowicz
Model: GT
Silnik: V8 5.0
Kolor: Lightning Blue

Re: Migająca kontrolka check engine przy wiekszych predkosci

Post autor: house_1 » 2018-05-18, 20:56

Mrugający CEL (Check Engine Lamp) oznacza występujące w danym momencie "wypadanie zapłonów" (missfire). Jak podłączysz skaner obd, powinieneś odczytać na którym/których cylindrach. Jak będzie się to powtarzać dłuższą chwilę ECU zapisze to w pamięci i CEL zapali się na stałe.
Generalnie najczęściej cewka/świeca/lpg - to są powody.

Smel
Młodszy Forumowicz
Model: V
Silnik: V6 3.7
Kolor: Biały

Post autor: Smel » 2018-05-19, 13:00

Wydaję mi się, że pod błąd"missfire" podchodzi również brak odpowiedniego przedmuchu w katalizatorze. Spaliny cofią się powodując wypadanie zapłonu na losowych cylindrach. Jeśli komputer pokazuje ten sam cylinder to tak jak napisał house_1 cewka/świeca. Był już chyba nawet taki temat.

Awatar użytkownika
kaskader bart
Forumowicz
Model: GT '08 roush
Silnik: V8 4.6

Post autor: kaskader bart » 2018-05-19, 13:53

Smel pisze:Wydaję mi się, że pod błąd"missfire" podchodzi również brak odpowiedniego przedmuchu w katalizatorze. Spaliny cofią się powodując wypadanie zapłonu na losowych cylindrach. Jeśli komputer pokazuje ten sam cylinder to tak jak napisał house_1 cewka/świeca. Był już chyba nawet taki temat.
Dokładnie . ( ja tak miałem ) Zapchany kat powoduje przeważnie "Random Misfire " Czyli nie wiadomo na którym cylindrze ale na konkretnym "Bank " czyli stronie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „VI Generacja (2015- ... )”