Cześć, zamierzam wkrótce zamówić nowego mustanga GT.
Jest jedna rzecz która nie daje mi spokoju a mianowicie jaką skrzynie wybrać, automat czy manual.
Wiem iż mustang+manual to jest to lecz w moim przypadku "wariacje" się znudziły więc przewiduje raczej spokojniejszą jazdę.Pewnie czasem i żona pojeździ tu i tam.
Obecnie do czynienia mam z automatem i manualem i przyznam szczerze lepiej jeździ mi się automatem ze względu na większy komfort.Oczywiście nie są to samochody pokroju mustanga.
Tak więc chyba jestem bardziej za automatem ale jednak proszę o jakieś rady i opinie.
Dodam jeszcze że nie mam doświadczenia w jeździe mustangiem.
Dzięki i pozdrawiam
Pomoc w wyborze skrzyni
Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, SECHUBU
- TPS
- Forumowicz
- Model: 2008 GT
- Silnik: V8 4.6
- Kolor: Taki jak u Zygzaka McQueena
- Kontakt:
Re: Pomoc w wyborze skrzyni
To trochę pytanie z serii - wolisz brunetki, czy rude. Jeśli jeździłeś automatem to wiesz, czy Ci pasuje. Ja od 8 lat jeżdżę automatami. W mieście, w korku - rewelacja. W trasie - rewelacja. Manual brałbym tylko na tor. A ulica to nie tor. Dla mnie wybór jest oczywisty. Są jednak zwolennicy manuala do jazdy po mieście czy w trasie. Ja ich nie rozumiem, chociaż przez 18 lat jeździłem manualami.stef pisze:Cześć, zamierzam wkrótce zamówić nowego mustanga GT.
Jest jedna rzecz która nie daje mi spokoju a mianowicie jaką skrzynie wybrać, automat czy manual.
Wiem iż mustang+manual to jest to lecz w moim przypadku "wariacje" się znudziły więc przewiduje raczej spokojniejszą jazdę.Pewnie czasem i żona pojeździ tu i tam.
Obecnie do czynienia mam z automatem i manualem i przyznam szczerze lepiej jeździ mi się automatem ze względu na większy komfort.Oczywiście nie są to samochody pokroju mustanga.
Tak więc chyba jestem bardziej za automatem ale jednak proszę o jakieś rady i opinie.
Dodam jeszcze że nie mam doświadczenia w jeździe mustangiem.
Dzięki i pozdrawiam
"Nigdy nie jest zbyt późno na szczęśliwe dzieciństwo"
-
- Młodszy Forumowicz
- Model: S550 GT
- Silnik: V8 5.0
- Kolor: magnetic
Miałem ten sam dylemat, problem rozwiązał się sam- "od ręki" mogłem mieć tylko automat i na takie rozwiązanie się zdecydowałem.
Poprzedniego mustanga miałem w manualu (GT z 2008r), po nim przesiadłem się do bmw z rewelacyjną 8-biegową skrzynią steptronic.
Trochę bałem się, że automat w moim nowym GT będzie znacznie odbiegał od tego, który pracował w bmw, ale póki co jakiejś wielkiej
różnicy nie widzę, może po prostu nie zauważam z powodu wielu innych pozytywnych bodźców, które do mnie docierają :-)
Ja poruszam się głównie w warszawskich korkach, więc automat bardziej się sprawdzi, przynajmniej taką mam nadzieję :-)
Trochę brakuje "auto hold", w który było wyposażone bmw, ale to szczegół.
Poprzedniego mustanga miałem w manualu (GT z 2008r), po nim przesiadłem się do bmw z rewelacyjną 8-biegową skrzynią steptronic.
Trochę bałem się, że automat w moim nowym GT będzie znacznie odbiegał od tego, który pracował w bmw, ale póki co jakiejś wielkiej
różnicy nie widzę, może po prostu nie zauważam z powodu wielu innych pozytywnych bodźców, które do mnie docierają :-)
Ja poruszam się głównie w warszawskich korkach, więc automat bardziej się sprawdzi, przynajmniej taką mam nadzieję :-)
Trochę brakuje "auto hold", w który było wyposażone bmw, ale to szczegół.
-
- Forumowicz
- Model: Był GT Premium 2015
- Kolor: Race Red
Manual działa miło. Warto wiedzieć, że specyficznie hałasuje na biegach 1 do 3...
- Radziu
- Forumowicz
- Model: 2012 Premium Pony
- Silnik: V6 3.7
- Kolor: Czarny
- Stajnia: Stajnia Mazowiecka
Ja z kolei nigdy nie miałem auta z automatem, jeździłem takimi w Stanach na wakacjach tylko, zawsze manual i to raczej nie limuzyny tylko delikatnie sportowe autka miejskie. Uznałem, że automat do takiego GT jak Mustang to idealne połączenie, w W-wie będę miał spokój w korkach, torowo tylko okazjonalnie a i tak jest szansa, że objadę co gorszych operatorów manuala 

-
- Forumowicz
- Model: Był GT Premium 2015
- Kolor: Race Red
A to z pewnością! Manual vs nowoczesna skrzynia jest na wygranej pozycji. Nie wiem jak pracuje auto w kuniu, ale manual na pewno będzie nie-szybszy w normalnej jeździe. U mnie akurat odwrotnie, mam auto, a Mustangiem jeżdzę po autostradzie co dziennie, no prawie codziennie. Staram się pamiętać o innych zabawkach, żeby się nie zastały 

-
- Młodszy Forumowicz
- Model: S550 GT
- Kolor: magnetic
Ja do dzisiaj mam traumę po tym jak moim s197 zacząłem się ścigać spod świateł z A5, nie wcelowałem w 3 bieg i zostałem sporo w tyle. Chłopaki z audi musieli mieć niezły ubaw jak podjeżdżałem do kolejnych świateł z cegłą na twarzy ;-) Teraz z automatem tego problemu nie mam :-)
-
- Forumowicz
- Model: 2015 Fastback
- Kolor: Black
Odnośnie automatu w mustangu 2015 to byłem trochę w szoku jak szybko przełącza biegi.
Wcześniej miałem dwusprzęgłówkę i brałem się że ten automat to będzie tragedia
A zmienia biegi podobnie jak dwusprzęgłowa skrzynia. Bardzo szybko i płynnie.
Wcześniej miałem dwusprzęgłówkę i brałem się że ten automat to będzie tragedia