hałas w moście
Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz
-
- Model: Pony Package
- Silnik: V6 3.7
- Kolor: czarny
Re: hałas w moście
Witam, jestem szczęśliwym posiadaczem v6 2011 3,7 . podczas jazdy w przedziale 70 - 120 km/h z tyłu samochodu dochodzi ciągły dźwięk ale tylko podczas tzw. "ciągnięcia" dodania gazu, po odpuszczeniu gazu cichnie i nic się nie dzieje również przy wytracaniu prędkości nic nie drga i nie hałasuje. Auto nie szarpie nie dochodzą żadne stuki czy też inne niepokojące objawy. Auto było reguralnie serwisowane, most zalany olejem motul. Czy może ktoś doradzić od czego należałoby zacząć sprawdzenie. Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.
-
- Stowarzyszenie MKP
- Model: Mustang GT 4.6 Turbo
- Silnik: V8 4.6
- Kolor: satin silver
Zależy jaki dźwięk i jaki most. Lekkie jęczenie, wycie przy zmienionym przełożeniu na aftermarket jest normalne. Mi robił Canniga i mniej więcej w tym przedziale prędkości, jak się wsłuchać to jest "miau" i ma tak wiele osób.
-
- Stowarzyszenie MKP
Ale to jeżeli występuje to przy puszczeniu gazu lub jazda bez obciążenia, na gazie jak daje głos, to źle.
-
- Młodszy Forumowicz
- Model: Base
- Kolor: Czarny
Sprawdź łożyska w przednich piastach.mi tak przenosiło że myślałem że to dyfer a jednak nie
- KaMYk
- Stowarzyszenie MKP
- Model: GT
Dołączę się do tematu. U mnie dyfer wyje gdy jadę po łuku w prawo bez gazu. Kiedy na takim łuku dodam gazu wycie cichnie. Przy jeździe na wprost i po łuku w lewo jest OK czy przyspieszam, czy też w czasie hamowania silnikiem.
Szykować się na poważną naprawę?
Łożyska z przodu mam nowe Ford Racing. Początkowo myślałem, że to od łożysk z przodu, ale im dłużej mam konika i więcej jeżdżę, to zdecydowanie wycie dochodzi z dyfra.
Łożyska z przodu mam nowe Ford Racing. Początkowo myślałem, że to od łożysk z przodu, ale im dłużej mam konika i więcej jeżdżę, to zdecydowanie wycie dochodzi z dyfra.
-
- Stowarzyszenie MKP
W Twoim przypadku jeżeli tarczki nie są zużyte, a to można sprawdzić przez sprawdzenie luzu osiowego tylnego koła, to będzie za mało modyfikatora tarcia.KaMYk pisze:Dołączę się do tematu. U mnie dyfer wyje gdy jadę po łuku w prawo bez gazu. Kiedy na takim łuku dodam gazu wycie cichnie. Przy jeździe na wprost i po łuku w lewo jest OK czy przyspieszam, czy też w czasie hamowania silnikiem.
- KaMYk
- Stowarzyszenie MKP
Jaki ten luz jest dopuszczalny? Olej nowy Motul do dyfra z modyfikatorem. Zmiana oleju nic nie zmieniła.
-
- Model: Pony Package
- Kolor: czarny
dzięki, na 15.10 umówiony jestem na sprawdzenie w CFO. Mam nadzieję że tragedii nie będziecaniggia pisze:Od ściągnięcia dekla, sprawdzenia luzów.
-
- Stowarzyszenie MKP
5mm to trup, 0.5-1mm to fabryczny luzKaMYk pisze:Jaki ten luz jest dopuszczalny? Olej nowy Motul do dyfra z modyfikatorem. Zmiana oleju nic nie zmieniła.
- KaMYk
- Stowarzyszenie MKP
5 mm na stronę? Rozumiem, że ten luz to jak podniesiemy koło i ciągniemy koło do siebie na zewnątrz auta i wciskając od siebie.
Muszę to zmierzyć, bo luz jest, tylko ile mm?
Muszę to zmierzyć, bo luz jest, tylko ile mm?
- Tom.Tom
- Forumowicz
- Model: X-CHARGED
- Silnik: V6 4.0
- Kolor: bordo + czarny mat
- Stajnia: Stajnia Pomorze
Modyfikator dodatkowo, czy ten, co jest "zintegrowany"? U mnie bez dodatkowego modyfikatora też tarczki pojękiwały przy skręcaniu.
:: PAN TOMASZ ZOSTAŁ BOHATEREM W SWOIM GARAŻU - SAM ZAMONTOWAŁ KOMPRESOR! :: viewtopic.php?f=13&t=5243&start=150#p137691
- KaMYk
- Stowarzyszenie MKP
Nie dawałem już żadnych dodatków, tylko olej Motul do mostów z modyfikatorem, polecany na tym forum MOTUL GEAR COMPETITION 75W140
- Tom.Tom
- Forumowicz
- Model: X-CHARGED
- Silnik: V6 4.0
- Kolor: bordo + czarny mat
- Stajnia: Stajnia Pomorze
...i dokładnie na tym mi skrzypiały tarczki
:: PAN TOMASZ ZOSTAŁ BOHATEREM W SWOIM GARAŻU - SAM ZAMONTOWAŁ KOMPRESOR! :: viewtopic.php?f=13&t=5243&start=150#p137691