Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję. Staszek
problem z rejestracją
Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz
-
staszekura
- Model: Mustang GT 2005
- Silnik: V6 4.0
- Kolor: wiśnia
problem z rejestracją
Witam. Na początek chcę wszystkich przywitać bo jestem tu nowy
. Kupiłem Mustanga GT V8 z 2005 roku już zarejestrowanego w Polsce. Pojechałem na przegląd rejestracyjny i zaczęły się kłopoty złe światła, brak numeru vin na nadwoziu tabliczka to za mało tak powiedział diagnosta i że, od 2002 roku musi być numer nabity na nadwoziu. Jak można temu zaradzić i co zrobić aby się nie czepiali.
-
kaes
- Forumowicz
- Model: 2007
- Kolor: czarny, chwilowo bez pasów
- Kontakt:
Rada moim zdaniem jedna, jedź do takiego który będzie uprzejmy
i zarejestruje. A potem ew. zmieniaj światła na takie jak chcesz mieć, albo olej i licz się z tym że czasem możesz stracić dowód 
A o numer VIN pierwsze słyszę, żeby się czepiali.
A o numer VIN pierwsze słyszę, żeby się czepiali.
CS6 Progress bar
[||||||||||||||||||--------------------------------] 36%

[||||||||||||||||||--------------------------------] 36%

-
staszekura
- Model: Mustang GT 2005
- Kolor: wiśnia
-
alski
- Forumowicz
- Model: GT500 & FAST'67
- Silnik: inny V8
- Kolor: Aktualnie Qnia brak na stanie...
- Stajnia: Stajnia Wielkopolska
Ja mam dodatkowy VIN "wydziergany" w komorze silnika jakimś dremelem czy cuś i fakt, że jak przegląd okresowy robiłem to koleś wołał o niego a ten z podszybia kazał mi sobie ...
Nie trzeba robić specjalnych ceregieli - po prostu VIN w trwały sposób jest naniesiony na karoserię
Nie trzeba robić specjalnych ceregieli - po prostu VIN w trwały sposób jest naniesiony na karoserię
alski
It's Never Too Late to Have a Happy Childhood
- Olaf
- Forumowicz
- Model: GT 2005
- Silnik: V8 4.6
- Kolor: królewski błękit : )
- Stajnia: Stajnia Mazowiecka
He, he , fajny pomysł. I jak w jakiejś "zecerni" facet ma punktaki 'w literach i cyfrach' to chwila-moment i jest zrobione...
Jak ja rejestrowałem 2 lata temu to jeszcze nr. silnika był potrzebny- oczywiście nie ma/nie można znależć, to w końcu spisał z jakiegoś kodu kreskowego z nalepki na spodzie silnika jakis nr.... ; ) (ciekawe czy nadal ta naklejka tam jest... czy nr. silnika nie pofrunął z wiatrem w siną dal.... : )
Jak ja rejestrowałem 2 lata temu to jeszcze nr. silnika był potrzebny- oczywiście nie ma/nie można znależć, to w końcu spisał z jakiegoś kodu kreskowego z nalepki na spodzie silnika jakis nr.... ; ) (ciekawe czy nadal ta naklejka tam jest... czy nr. silnika nie pofrunął z wiatrem w siną dal.... : )
-
alski
- Forumowicz
- Model: GT500 & FAST'67
- Silnik: inny V8
- Kolor: Aktualnie Qnia brak na stanie...
- Stajnia: Stajnia Wielkopolska
Sprawa prosta - jest uregulowana Ustawą z 2002 roku.
To że diagnosta "widzi", "nie widzi", "wymaga", "nie wymaga" jest kwestią czasu na kogo wpadniesz kolejnym razem...Przepis JEST. Jak nie chcesz mieć stresu przy każdej kontroli drogowej to warto zrobić VIN...
To że diagnosta "widzi", "nie widzi", "wymaga", "nie wymaga" jest kwestią czasu na kogo wpadniesz kolejnym razem...Przepis JEST. Jak nie chcesz mieć stresu przy każdej kontroli drogowej to warto zrobić VIN...
- Załączniki
-
[Rozszerzenie gif zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]
alski
Zapodam fragment pt.: "Tabela: przedmiot i zakres badania, czynności kontrolne, metody oceny stanu technicznego pojazdu oraz kryteria uznania stanu technicznego pojazdu za niezgodny z warunkami technicznymi" w zakresie VIN i wg opisu tylko te kryteria muszą być spełnione. Jak widać pojęcie numer występuje tam w liczbie pojedynczej.

Jeśli zaś chodzi o wklejkę Alskiego to przedmiotowy zapis dotyczy PRODUCENTA pojazdu, że przypomnę:
ZAŁĄCZNIK Nr 9
WZORY CECH IDENTYFIKACYJNYCH I ICH OPIS
§ 1. Numer identyfikacyjny pojazdu VIN to nadana przez producenta kombinacja znaków przeznaczona do oznaczenia danego pojazdu. IMHO
Dla spragnionych wiedzy z zakresu co może zrobić nam DIAGNOSTA
link do całego Rozporządzenia:
http://www.legeo.pl/prawo/dziennik-usta ... 1232/zal1/
GOD BLESS POLAND

Jeśli zaś chodzi o wklejkę Alskiego to przedmiotowy zapis dotyczy PRODUCENTA pojazdu, że przypomnę:
ZAŁĄCZNIK Nr 9
WZORY CECH IDENTYFIKACYJNYCH I ICH OPIS
§ 1. Numer identyfikacyjny pojazdu VIN to nadana przez producenta kombinacja znaków przeznaczona do oznaczenia danego pojazdu. IMHO
Dla spragnionych wiedzy z zakresu co może zrobić nam DIAGNOSTA
http://www.legeo.pl/prawo/dziennik-usta ... 1232/zal1/
GOD BLESS POLAND
Jedyny alkohol jaki obecnie mogę spożywać to Piña colada...
U mnie jest tabliczka widać nawet nitykuczko pisze:Ale ten na podszybiu jest wybity na karoserii przecież, więc nie powinno być problemu - oni może myślą, że to jest włożona jakaś tabliczka?
[img]http://i938.photobucket.com/albums/ad230/RedHornet_PL/Avatar/Avatar-Stripe-5-ANIM.gif[/img]
Best 1/4 ET 12,89
Best 1/4 ET 12,89
Pismo z MI Departamentu Dróg i Transportu Drogowego z dnia 03 grudnia 2007 roku:
"W odpowiedzi na Państwa pismo z dnia xxxxxxx2007r. w sprawie odstępstw od warunków technicznych dla pojazdów w wersji amrykańskiej, Departament Dróg i Transportu Drogowego Ministerstwa Infrastruktury uprzejmnie informuje, że zgodnie z §11 ust.1 pkt rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz.U z 2003 r. Nr 32, poz 262 z późn. zm.)17-sto znakowego numeru identyfikacyjnego VIN nie wymaga się dla pojazdu z nadanym i wybitym numerem nadwozia/podwozia zgodnie z odrębnymi przepisami.
Ponadto w pojazdach w wersji amarykańskiej oraz innej, w której numer identyfikacyjny VIN naniesiony jest na metalowej tabliczce przynitowanej do pasa podszybia przedniego należy uznać jako umieszczony w sposób trwały".
"W odpowiedzi na Państwa pismo z dnia xxxxxxx2007r. w sprawie odstępstw od warunków technicznych dla pojazdów w wersji amrykańskiej, Departament Dróg i Transportu Drogowego Ministerstwa Infrastruktury uprzejmnie informuje, że zgodnie z §11 ust.1 pkt rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz.U z 2003 r. Nr 32, poz 262 z późn. zm.)17-sto znakowego numeru identyfikacyjnego VIN nie wymaga się dla pojazdu z nadanym i wybitym numerem nadwozia/podwozia zgodnie z odrębnymi przepisami.
Ponadto w pojazdach w wersji amarykańskiej oraz innej, w której numer identyfikacyjny VIN naniesiony jest na metalowej tabliczce przynitowanej do pasa podszybia przedniego należy uznać jako umieszczony w sposób trwały".
Jedyny alkohol jaki obecnie mogę spożywać to Piña colada...