Jak zerejestrować naszego konika jako zabytek

rejestracja, ubezpieczenia, przepisy, sprowadzanie z zagranicy, zabytek

Moderatorzy: Pavulon_, Rezor, pluzz, Przemek64, Piotrek86skc, Pavulon_, Rezor, pluzz, Przemek64, Piotrek86skc

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ERTE
Forumowicz
Model: Coupe 289 66
Silnik: V8 4.6
Kolor: podkład:)

Re: Jak zerejestrować naszego konika jako zabytek

Post autor: ERTE » 2012-05-04, 18:13

podepne się pod temat

Czy ktoś dysponuje aktualnym wzorem białej karty? (ponoć się trochę zmieniła chyba w zeszłym roku ale moge się mylić) I czy mógłby udostępnić na forum lub mailem.

strażak
Młodszy Forumowicz

Post autor: strażak » 2012-08-13, 09:11

Wielkie podziękowania dla Kolegi Pawulona za okazaną pomoc w kompletowaniu dokumentów, podesłaniu wszystkich wzorów potrzebnych do rejestracji na zabytek.
Paweł Dziękuję.
Link który może się przydać z wzorami i informacjami co jak i gdzie:)
http://oldtimery.com/index.php?option=c ... e&Itemid=1" onclick="window.open(this.href);return false;

Lukas G

Post autor: Lukas G » 2012-11-24, 22:16

mysle, ze to odpowiednie miejsce na tego typu informacje ;)
Nie przerazajcie sie wymogiem czlonkostwa w pzm, skladki roczne w automobilklubach to z reguly okolo 50zl
http://www.klasyczny.com/70-znizki-na-u ... e-klasyka/

Awatar użytkownika
Bielek
Forumowicz
Model: Mustang 1965 conv
Kolor: niebieski
Kontakt:

Post autor: Bielek » 2012-11-24, 22:50

Pavulon juz działa w tym temacie. Moze uda sie aby Mustang Klub Polska tez miał taka zniżkę.

[url=http://myrencontres.com]rencontre agricole[/url]

Lukas G

Post autor: Lukas G » 2012-11-25, 12:52

stang67 pisze:
Lukas G pisze:mysle, ze to odpowiednie miejsce na tego typu informacje ;)
Nie przerazajcie sie wymogiem czlonkostwa w pzm, skladki roczne w automobilklubach to z reguly okolo 50zl
eeee niemożliwe... Ja płacę normalnie 300zł, to co minus 70% to bym płacił 90zł/rok???? :znudzony:
Za bmw płacę 1600zł...
a jednak mozliwe i realne, wystarczy zadzwonic i potwierdzic to co jest opisane w artykule ;)
http://www.formanowski.com/article/5/1/ ... dresy.html

a automobilklubow zrzeszonych pod PZM masz do wyboru do koloru ;)
http://www.pzm.pl/automobilkluby?field_ ... ue=&title=

Awatar użytkownika
stang67
Forumowicz
Model: 1967 Mustang A-code
Silnik: inny V8
Kolor: Candy Apple Red
Kontakt:

Post autor: stang67 » 2012-11-25, 21:40

Piotrek86skc pisze:
stang67 pisze:
Lukas G pisze:mysle, ze to odpowiednie miejsce na tego typu informacje ;)
eeee niemożliwe... Ja płacę normalnie 300zł, to co minus 70% to bym płacił 90zł/rok???? :znudzony:
Za bmw płacę 1600zł...
Stang nie wprowadzaj dezinformacji. Za prawie 5 litrowy silnik w naszym roczniku trzeba zabulić 1,5 k pln( wartość w zależności od ubezpieczyciela, ale zbliżona bo wszyscy korzystają z podobnych tablic do oblicznia wys. składki) jak się nie ma żadnych zniżek.
Jeżeli masz ładnie uzbierane 60% ( za beszkodową jazdę) + 70 % za członkostwo w automobilklubie( zniżek się nie sumuje tylko najpierw odejmujesz znizke za bezszkodowa jazde a potem od tego co zostalo za klasyka) to możesz zejść nawet do 200 zł na miesiąc.

Powiedz jak płacisz tylko 300 zł skoro za wiek to należy ci się jeszcze zwyżka;P Czyżby rodzice są dopisani do dowodu rejestracyjnego??:P
Mogę Ci przeskanować kartę, że jest 300pln :P I jestem ja sam w dowodzie :D Widać mam układy, ale nic mi nie wiadomo w tej kwestii :cwaniak:

_______F___U___C___K_________T___H___E_________F___U___E___L_________E___C___O___N___O___M___Y_______
Obrazek
1.1967 Mustang 289-4v V8
2.
1997 BMW e36 318ti ///M
3.1998 BMW e36 320i convertible ///M

Awatar użytkownika
6t07t
Forumowicz
Model: 1966-2008
Kolor: Silver Blue, Black
Stajnia: Stajnia Górny Śląsk

Post autor: 6t07t » 2012-11-25, 22:02

Bez znaczenia czy silnik ma 2,5 czy 7,5 l pojemności stawka jest już jednakowa powyżej 2,4 l.
Ja za jeden ze swoich samochodów (rocznik 1967, silnik 2,43 l) płaciłem w tym roku 162zł za cały rok.
Najlepsze oferty na historyczne samochody ma PZU.

1966 Silver-Blue Coupe od nowości w PL
2008 Black Bullitt 3620
Ex: 1964-1/2, 1965, 1966, 1967, 1968, 1971, 1972, 1973, 1995, 2007

Awatar użytkownika
stang67
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: stang67 » 2012-11-25, 22:05

6t07t pisze:Bez znaczenia czy silnik ma 2,5 czy 7,5 l pojemności stawka jest już jednakowa powyżej 2,4 l.
Ja za jeden ze swoich samochodów (rocznik 1967, silnik 2,43 l) płaciłem w tym roku 162zł za cały rok.
Najlepsze oferty na historyczne samochody ma PZU.
Właśnie w pzu płaciłem 315zł. Miesiąc temu przysłali odnowienie ubezpieczenia opiewające na majestatyczną kwotę 2750zł :szok: :cenzura: Dzwonię i pytam czemu :"stawki wzrosły" :wsciekly: 800%

Przepisałem się do link4 i mam 430zł teraz :)

_______F___U___C___K_________T___H___E_________F___U___E___L_________E___C___O___N___O___M___Y_______
Obrazek
1.1967 Mustang 289-4v V8
2.
1997 BMW e36 318ti ///M

Awatar użytkownika
Piotrek86skc
Forumowicz
Model: coupe 1966
Kolor: signal flare red
Kontakt:

Post autor: Piotrek86skc » 2012-11-25, 22:12

Ja w moim PZU przy przedłużaniu, też mam problem bo system nie ma czegoś takiego jak zniżka dla zabytków i też przychodzi mi astronomiczna suma. Ale na miejscu pokazuję zaświadczenie z klubu i ręcznie na blankiecie dostaję zniżkę i płacę coś około 350 zł( swoich zniżek poza 70% za klasyka mam tylko 10 %).

Awatar użytkownika
Piotrek86skc
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Piotrek86skc » 2012-11-26, 12:26

Znowu wyszła nam naparzanka z tej dyskusji. Wygaszam część moich postów,żeby nie zaśmiecać.
Reasumując to sprawdzoną i oficjalną metodą jest pokazać w PZU zaświadczenie o należeniu do uznawanego przez PZU stowarzyszeniu( automobil klub, capri.pl etc) i poproszenie o zniżkę wynikającą z tego tytułu.
Pozostałe sytuacje w których ktoś, poszedł gdzieś, zagadał i mu przyznali ale nawet nie potrafi powiedzieć na jakiej podstawie, a potem się okazuję, że następnym razem dostaje 2750 pln to się nazywa fart i nie można tego nikomu polecać bo to tylko strata czasu.

Podobnie jak 6t07t uważam, że PZU ma najlepszą ofertę obecnie i, mam nadzieję, że MKP szybko dołączy do klubów uznawanych do tej zniżki:D

Awatar użytkownika
stang67
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: stang67 » 2012-11-26, 20:51

Piotrek86skc pisze:ktoś, poszedł gdzieś, zagadał i mu przyznali ale nawet nie potrafi powiedzieć na jakiej podstawie, a potem się okazuję, że następnym razem dostaje 2750 pln to się nazywa fart i nie można tego nikomu polecać bo to tylko strata czasu.
Dziękuję :dobani:

Dostałem zniżkę 70% na zabytek, tylko że bez pokazywania dowodu członkostwa w pzm 'ie.
A że odnowienie ubezpieczenia wysyła ktoś inny niż miła pani, która mi przyznała zniżkę na słowo to poszło...
A gdy poszedłem z kartką zapytać o co chodzi, to z kolei trafiłem na taką su :cenzura: kę wredną że ręce opadły "ona w ogóle nie wie co to zabytek i żadnych zniżek nie mają" :cenzura: :mur:
5 minut później zrezygnowałem z PZU i przeniosłem się do link4 gdzie z pocałowaniem du.py mam 430zł/rok bez żadnego pierdzenia.

Obrazek
1.1967 Mustang 289-4v V8
2.
1997 BMW e36 318ti ///M

Awatar użytkownika
Piotrek86skc
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Piotrek86skc » 2012-11-26, 21:31

Stang nie oburzaj się. Mi tylko chodzi o sprawdzone i poparte jakimś udokumentowanym porozumieniem stron rozwiązania dla forumowiczów. Dasz mi gwarancję, że pani z LINK4 w moim mieście będzie kumata naliczy mi zniżkę dla zabytków. Masz pewność, że za rok nie zmieni się agent u ciebie w LINK4 i nie dowalą ci znowu 3k PLN. Ja w moim małym miasteczku zanim jeszcze dostałem dowód rejestracyjny spotkałem się z agentem PZU przedstawiłem sprawę. Facet nie wiedział o tej zniżce, ale sprawdził w centrali w Wawie i powiedział, że faktycznie jest kilka klubów w Polsce co mają umowę z PZU na 70 % zniżki.
Dlatego zaświadczenie z capri.pl załatwiłem sobie wcześniej od dowodu( na podstawie papierów z celnego)i na tymczasowy dowód załatwiłem na biegu ubezpieczonko. Spieszyło mi się bo chciałem zajechać na obronę mojej pracy magisterskiej mustangiem ale to inna historia;D

Reasumując to mili państwo z PZU ponowienie też przesyłają mi tylko z naliczeniem zniżek za bezszkodową jazdę czyli dokładnie od ch...ja.
Ale, że sami uchwalili coś takiego formalnie istniejącego jak zniżka na zabytki to mam drogę otwartą u każdego agenta PZU w kraju( co najwyżej będzie musiał biedak podzwonić i się doinformować) i nie muszę się modlić, żeby jak idę płacić za ubezpieczenie to siedział to znajomy pan Staszek, albo pani Krysia co ostatnio naliczali mi zniżki. Oczywiście zawsze PZU może zrezygnować z takiej zniżki w nowym roku, ale na to nie mam wpływu, a przynajmniej nie polecam znajomym ubezpieczyciela, który naliczył mi zniżkę bo jest kretynem albo ja jestem farciarzem.

Więc stang brawo dla ciebie jesteś gość i masz skila, że tobie akurat PZU dało zniżkę bez członkostwa gdziekolwiek. Pewnie pokazałeś paszport Polsatu, albo inny immunitet;P

Ciekawostka mała to nawet w classic auto zrobili porównanie i wyszło, że PZU ( wprawdzie nielubiane przez większość kierowców normalnych aut) ma najlepszą ofertę na zabytki.
http://jaguarclubpoland.net/forum/index ... ic=20364.0" onclick="window.open(this.href);return false;
Myślę, że składka w PZM + PZU wyszła by cię tak samo korzystnie jak link4 ale do tego miałbyś jeszcze profity jeżdżąc na imprezy PZM jako członek wiec naprawdę warto.

Na koniec mojego elaboratu Stang wielka prośba czy możesz podać na jakiej podstawie w LINK4 dostałeś taką ofertę bo nie mniej jest całkiem korzystna. Czy po prostu nie dociekałeś. Jeżeli poczułeś się urażony to z góry przepraszam, ale w druku to moje wypowiedzi mogą brzmieć obraźliwie;) Jakoś tak mam, że gdy mówię coś na żywo to ludzie łapią, że jest to żart i jest luz( zresztą spotkaliśmy się już na żywo;D) ale w tekście pisanym wychodzę na chama;P

Awatar użytkownika
stang67
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: stang67 » 2012-11-26, 22:01

Piotrek86skc pisze:Stang nie oburzaj się. Mi tylko chodzi o sprawdzone i poparte jakimś udokumentowanym porozumieniem stron rozwiązania dla forumowiczów. Dasz mi gwarancję, że pani z LINK4 w moim mieście będzie kumata naliczy mi zniżkę dla zabytków. Masz pewność, że za rok nie zmieni się agent u ciebie w LINK4 i nie dowalą ci znowu 3k PLN.
Racja :ok:
Piotrek86skc pisze: Ale, że sami uchwalili coś takiego formalnie istniejącego jak zniżka na zabytki to mam drogę otwartą u każdego agenta PZU w kraju( co najwyżej będzie musiał biedak podzwonić i się doinformować) i nie muszę się modlić, żeby jak idę płacić za ubezpieczenie to siedział to znajomy pan Staszek, albo pani Krysia co ostatnio naliczali mi zniżki. Oczywiście zawsze PZU może zrezygnować z takiej zniżki w nowym roku, ale na to nie mam wpływu, a przynajmniej nie polecam znajomym ubezpieczyciela, który naliczył mi zniżkę bo jest kretynem albo ja jestem farciarzem.
No, racja, może mi się rzeczywiście fartło że mi dali zniżkę, gdy nie należę do pzm 'u :] Wcześniej myślałem że wystarczy mieć weterana i już zniżka przybiega sama...
Piotrek86skc pisze: Więc stang brawo dla ciebie jesteś gość i masz skila, że tobie akurat PZU dało zniżkę bez członkostwa gdziekolwiek. Pewnie pokazałeś paszport Polsatu, albo inny immunitet;P
Dziękuję, dziękuję :padam:
Piotrek86skc pisze: Ciekawostka mała to nawet w classic auto zrobili porównanie i wyszło, że PZU ( wprawdzie nielubiane przez większość kierowców normalnych aut) ma najlepszą ofertę na zabytki.
Ja natomiast mam na odwrót, bejce mam w PZU i jestem mega zadowolony (teraz sprawdziłem na potwierdzeniu w dowodzie że płacę 1133zł, a nie jak pisałem wcześniej 1600. Moj błąd-przepraszam. nie wiem skąd to wziąłem)
a jeśli chodzi o zabytek to się mega zawiodłem na nich. :dobani:
Piotrek86skc pisze: Na koniec mojego elaboratu Stang wielka prośba czy możesz podać na jakiej podstawie w LINK4 dostałeś taką ofertę bo nie mniej jest całkiem korzystna. Czy po prostu nie dociekałeś.
Też nie chciał zrozumieć że zabytek powinien być uprzywilejowany, (negocjacje zaczęliśmy od coś ~~900pln) ale w końcu po pół godziny rozmowy i zapewnianiu o rocznym przebiegu 5kkm i że będę go garażował, jeździł od święta i inne bajery wyliczył 430zł. Co tam dokładnie wg paragrafów uwzględnił to nie wiem :P bo mnie to nie interesuje. Interesuje mnie ile płacę ;)
Piotrek86skc pisze: w druku to moje wypowiedzi mogą brzmieć obraźliwie;)
No, tak jest... :]
Piotrek86skc pisze: zresztą spotkaliśmy się już na żywo;D) ale w tekście pisanym wychodzę na chama;P
Wiem, jesteś gość :super: Tylko ja wyszedłem na łajzę i frajera :zdziwko: ale może tak jest :rotfl:

Obrazek
1.1967 Mustang 289-4v V8
2.
1997 BMW e36 318ti ///M

Awatar użytkownika
Piotrek86skc
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Piotrek86skc » 2012-11-27, 09:08

stang67 pisze:
Piotrek86skc pisze: w druku to moje wypowiedzi mogą brzmieć obraźliwie;)
No, tak jest... :]
Haha dzieki za szczerość :D
stang67 pisze:
Piotrek86skc pisze: zresztą spotkaliśmy się już na żywo;D) ale w tekście pisanym wychodzę na chama;P
Wiem, jesteś gość :super: Tylko ja wyszedłem na łajzę i frajera :zdziwko: ale może tak jest :rotfl:
Bez przesady :P

strażak
Młodszy Forumowicz

Post autor: strażak » 2012-11-30, 13:50

Nie wiem czy w tym temacie więc wygaszam,
pytanie mam następujące jak jest z opłata recyklingowa, czy muszę ja opłacić, czy nie ma takiego wymogu, jesli nie to prosiłbym o podanie przepisu dziennika ustaw pozycji żebym mógł wydrukować i pokazać w urzędzie i nie sprzeczać sie z baba, ze gdzieś dzwoni a nie wiem gdzie.
dziękuje za szybka odpowiedź.

ODPOWIEDZ

Wróć do „16 tematy prawne”