Okresowy przegląd auta - co i kiedy

Informacje i porady specyficzne dla silników V6

Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz

Awatar użytkownika
Ronin
Forumowicz
Model: s 197
Silnik: V6 4.0
Kolor: black

Okresowy przegląd auta - co i kiedy

Post autor: Ronin » 2009-07-13, 18:21

Jak w temacie - ponieważ mój angielski jest na poziomie Kali jeść Kali pić proszę o pomoc. Auto kupiłem z przebiegiem 61 tys mil. Najprawdopodobniej poprzednik nic nie robił przed sprzedażą a wg linka podanego przez Cannige przy 60 tys mil powinien być "grubszy przegląd.

link

Poniżej info jakie wyświetliło się na stronie - pomoże ktoś z tłumaczeniem ?

1.Replace engine air filter - sprawa prosta filtr powietrza
2.Inspect brake pads/shoes/rotors/drums, brake lines and hoses, and parking brake system - sprawdź hamulce i ... ??? Więcej nie wiem o co kaman :niepewny:
3.Perform multi-point inspection - nie mam pojęcia ???
4.Replace cabin air filter - jakiś filtr kabinowy :niepewny: gdzie go szukać ???
5.Inspect and lubricate all non-sealed steering linkage,ball joints,suspension joints,half and drive-shafts and u-joints - nie mam pojęcia ???
6.Change engine oil and replace oil filter (Up to 5 quarts of oil. Perform at specified mileage interval or every 6 months, whichever occurs first) - zmień olej i filtr w silniku. Czy coś jeszcze nie wiem ???
7.Inspect engine cooling system and hoses. Sprawdź system chłodzenia silnika i coś jeszcze ale nie wiem co ???
8.Replace fuel filter - zmień filtr paliwa
9.Rotate and inspect tires; check wheel end play and turning noise - poprzekładaj koła, sprawdż ich stan itd.
10.Inspect complete exhaust system and heat shields - sprawdź system wydechowy i coś jeszcze ale nie wiem co ???

Trochę tego jest - jak ktoś będzie miał chwilę to będe wdzięczny ;)

mustang... just a dream ...

alski
Forumowicz
Model: GT500 & FAST'67
Silnik: inny V8
Kolor: Aktualnie Qnia brak na stanie...
Stajnia: Stajnia Wielkopolska

Post autor: alski » 2009-07-13, 18:46

Hej

Generalnie podejdź do tematu jak do auta - zwykłego - bez obrazy :P

Sprawdzasz wszystkie części zużywalne tj. okładziny hamulca, ewent. tarcze hamulcowe, filtry paliwa, oleju, powietrza, zależy ile masz przekulane - warto sprawdzić stan świec

Klasycznie - jaki stan opon - wybieraj ilość mm według przepisów a przyczepność jaką chcesz mieć...drążki kierownicze, wahacze - wytrzepane tuleje, łączniki stabilizatorów +gumy na stabilizatorze - luzy i trzaski,.

Jak skrzynia automat to olej ale wolę zostawić odp. tym co wiedzą bo ja mam manuala

Dobrze jest (co Koledzy szeroko pisali już wcześniej) poszukać mechanika, który ma pojęcie a to ważne o samochodach...jak trafisz na takich co robią auta z USA to łatwiej z nimi gadać.

Ja takiego mam w Poznaniu - mój Stang jest piąty na jego liście - też podobno robi m.in.jakiegoś z Kołobrzegu.

Niezastąpiony w nauce jest podręcznik wydawnictwa Hayens , Hayens Repair Manual, Ford Mustang 2005 thru 2007 np. Znajdziesz na Allegro (kupiłem z małym słownikiem od gościa z Poznania) i ebay. 100 parę złotych wydasz.

Jak masz zacięcie to stopniowo poodkrywasz co i jak
Jak nie chcesz się bawić sam to poszukaj warsztatu :cwaniak:

Ja mam frajdę jak się trochę ubrudzę :D

:przestraszony: nie bądź to MUSTANG

alski

It's Never Too Late to Have a Happy Childhood

Awatar użytkownika
Ronin
Forumowicz
Model: s 197
Kolor: black

Post autor: Ronin » 2009-07-13, 18:58

Alaski generalnie podchodzę do tematu jak do każdego samochodu ( o ile to możliwe :rotfl: w tym przypadku ) Sprawdzałem większość tych rzeczy które sprawdza się rutynowo ( czyli to co wymieniłeś ). Nie wiedziałem natomiast, że wymienia się olej w skrzyni manualnej już po 60 tys mil.

Stąd moje pytanie - być może ( a raczej na 100% :wstyd: ) nie wiem wszystkiego i coś przeoczyłem. :niepewny:

Dzięki za podpowiedzi - jeżeli ktoś jeszcze ma coś do dodania to czekam :D

mustang... just a dream ...

Awatar użytkownika
Chefofrats
Forumowicz
Model: 2006 V6
Kolor: Vista Blue Metallic

Re: Okresowy przegląd auta - co i kiedy

Post autor: Chefofrats » 2011-10-18, 10:03

Będę oddawał Mustanga na przegląd jutro, przebieg aktualny 62000 km. Nie mam pojęcia, co poprzedni właściciel dokładnie robił z samochodem (kupiłem przy 56000 km), ale wszystko jest na oko i ucho sprawne, więc pewnie serwisował jak trzeba.

Czy jest coś specjalnego, oprócz generalnego przeglądu, co należałoby zrobić przy takim przebiegu? Patrzyłem w zlinkowany na forum Workshop Manual i wygląda na to, że nie, ale może coś przegapiłem. W szczególności chodzi mi o olej w skrzyni automatycznej i w moście - chyba coś źle rozumiem ten podręcznik, bo wynika z niego, że dopiero przy 240.000km się te oleje wymienia? Ale przecież to nie może być prawda.

Olej silnikowy faktycznie co 8000km lub 6 miesięcy trzeba wymieniać?

Macc
Forumowicz
Model: Były V6 i GT S 197
Silnik: V8 4.6
Kolor: Namiętny

Post autor: Macc » 2011-10-18, 10:36

Witaj, nie oszczędzaj i wymień dynamicznie olej w skrzyni, most nie zaszkodzi. Most to nie jest duży koszt. pzdr

Awatar użytkownika
adasko74
Forumowicz
Model: GT
Kolor: sonic blue

Post autor: adasko74 » 2011-10-18, 11:16

Chefofrats pisze:Będę oddawał Mustanga na przegląd jutro, przebieg aktualny 62000 km. Nie mam pojęcia, co poprzedni właściciel dokładnie robił z samochodem (kupiłem przy 56000 km), ale wszystko jest na oko i ucho sprawne, więc pewnie serwisował jak trzeba.

Czy jest coś specjalnego, oprócz generalnego przeglądu, co należałoby zrobić przy takim przebiegu? Patrzyłem w zlinkowany na forum Workshop Manual i wygląda na to, że nie, ale może coś przegapiłem. W szczególności chodzi mi o olej w skrzyni automatycznej i w moście - chyba coś źle rozumiem ten podręcznik, bo wynika z niego, że dopiero przy 240.000km się te oleje wymienia? Ale przecież to nie może być prawda.

Olej silnikowy faktycznie co 8000km lub 6 miesięcy trzeba wymieniać?
na olej w skrzyni masz czas...nawet nie przejechales polowy przebiegu :) ja wymienilem polowe przy 90 tys km i olej byl w skrzyni oki...
co do silnika to co 8000 -10000 tys i tego sie trzymaj :cwaniak:

Awatar użytkownika
Chefofrats
Forumowicz
Model: 2006 V6
Kolor: Vista Blue Metallic

Post autor: Chefofrats » 2011-10-18, 11:29

Ok, dzięki :)

caniggia
Stowarzyszenie MKP
Model: Mustang GT 4.6 Turbo
Kolor: satin silver

Post autor: caniggia » 2011-10-20, 13:28

W skrzyni automatycznej oleju się nie wymienia bez powodu. Wymianą można narobić więcej szkody niż pożytku.
Kniga (sheduled_maintenance_guide ) mówi o 150k mil! dla automatu, 105k mil dla manuala. W przytoczonym schedule przez Ronina nawet nie ma dla manuala wymiany, jest dla automatu 150kmil.

Ja olej zmieniam co 7500 mil - 12500 km dla syntetyka, choć i do 18000 km można dociągnąć na syntetyku.

Awatar użytkownika
pavlito
Stowarzyszenie MKP
Model: GT 05 premium manual
Kolor: Sonic Blue

Post autor: pavlito » 2011-10-21, 00:57

caniggia pisze:W skrzyni automatycznej oleju się nie wymienia bez powodu. Wymianą można narobić więcej szkody niż pożytku.

A możesz to jakoś wytłumaczyć? Jeszcze się nie spotkałem z podobną opinią u żadnego skrzyniarza...

caniggia
Stowarzyszenie MKP

Post autor: caniggia » 2011-10-21, 07:43

Poczytaj troche w necie. W wielu autach nie ma nawet korka do spuszczania i sie nie przewiduje wymian dożywotnio.

Awatar użytkownika
PaniC
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: PaniC » 2011-10-21, 07:59

caniggia pisze:Poczytaj troche w necie. W wielu autach nie ma nawet korka do spuszczania i sie nie przewiduje wymian dożywotnio.
Czyzby wynaleziono olej który sie nie zuzywa?
Polecam artykul caniggia
http://www.auto-swiat.pl/1-wymiana-olej ... yni-biegow" onclick="window.open(this.href);return false;

Poza tym producent liczy na to ze wymiana oleju nie jest wymagana przed wygaśnięciem okresu gwarancyjnego i tu ma zazwyczaj racje.

Mariusz :)

Obrazek

caniggia
Stowarzyszenie MKP

Post autor: caniggia » 2011-10-21, 09:33

Automatic transmission fluid is rarely changed for preventive maintenance, yet is often the cause of premature transmission failure. Considering how expensive a transmission is to replace, the cost of changing the fluid and filter periodically is peanuts.

Most vehicle owner's manuals do not specify a change interval for automatic transmission fluid, unless the vehicle is used for towing. The vehicle manufacturers say their fluids can go upwards of 100,000 miles under normal driving conditions. Yet most transmission experts say regular transmission fluid and filter changes every 25,000 to 30,000 miles can significantly prolong the life of the transmission. But if a transmission has a lot of miles on it and the fluid has never been changed, they also say it may be best to leave the fluid alone. Why? Because changing the fluid may loosen accumulated varnish deposits that could cause sticking of control valves in the valvebody.

Artukuł który przytoczyłeś jest zbyt ogólny. Automaty to specyficzna sprawa, zdania są podzielone, jest bardzo dużo przypadków,
gdy wymiana oleju spowodowała uszkodzenie skrzyni.

Macc
Forumowicz

Post autor: Macc » 2011-10-21, 09:53

Moi Drodzy, w mojej branży w której pracuje ( a jest to ceniona marka premium ) nie ma pojęcia "zdania podzielone" :). Są podane terminy wymian oleju w skrzyni biegów i już. Znam kliku takich magików którzy nie wymieniali.... Szanuje powyższą wypowiedź ale coś mi tu nie gra .. :mur: :mur: :mur:

caniggia
Stowarzyszenie MKP

Post autor: caniggia » 2011-10-21, 10:10

Macc pisze:Moi Drodzy, w mojej branży w której pracuje ( a jest to ceniona marka premium ) nie ma pojęcia "zdania podzielone" :). Są podane terminy wymian oleju w skrzyni biegów i już. Znam kliku takich magików którzy nie wymieniali.... Szanuje powyższą wypowiedź ale coś mi tu nie gra .. :mur: :mur: :mur:
No to jak się trzymać instrukcji, to proszę bardzo, co 30k wymiana w skrzniach torqshif, 150k wszystkie inne automaty.
Wyciąg z manuala od przeglądów mustang 2008 (to samo jest w 2005).
Załączniki
auutomatic.jpg
torqsshift.jpg

Macc
Forumowicz

Post autor: Macc » 2011-10-21, 10:40

:) a co jeśli auto stało 1,5 roku i przejechało max 10km? a co jeśli wymiana dynamiczna doda do skrzyni tylko np 5l nowego oleju?

ODPOWIEDZ

Wróć do „4.0 V6 2005 - 2010”