dziwny dźwięk - sprzęgło??

Informacje i porady specyficzne dla silników V6

Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz

Awatar użytkownika
cezar
Młodszy Forumowicz
Model: coupe 2007
Silnik: V6 4.0
Kolor: grabber orange/black stripes

dziwny dźwięk - sprzęgło??

Post autor: cezar » 2012-01-09, 12:39

Witam,
auto: 2007 V6, manual.

Pojawiło się kilka niepokojących objawów:
- na luzie, przy włączonym silniku słychać dziwny dźwięk (jakby tarcie, harczenie, rzężenie, nierównomierne grzechotanie - nie wiem jak to opisać) - hałas ustaje po wciśnięciu sprzęgła;
- podobnie przy ekonomicznej jeździe - taki sam hałas - (np. jak wrzucam "czwórkę" przy 80 km/h - jakby za mała prędkość była dla tego biegu);
- na innych biegach podobnie, przy różnych prędkościach, które wcześniej wydawały się odpowiednie

Dodam, że wszystkie biegi wchodzą normalnie i bez problemów, a sprzęgło mam takie:
http://www.americanmuscle.com/spec-stag ... 9%20All%29" onclick="window.open(this.href);return false;^5^429.95

Czym to może być spowodowane? Czy ktoś miał takie objawy w swoim aucie?

Awatar użytkownika
RAFAŁ (GROSZEK)
Stowarzyszenie MKP
Model: był SN95 jest GT2011
Silnik: V8 5.0
Kolor: SREBRNY

Re: dziwny dźwięky - sprzęgło??

Post autor: RAFAŁ (GROSZEK) » 2012-01-09, 12:47

łożysko oporowe sprzęgła
jak się wymienia tarczę lub docisk to dla swiętego spokoju powinno się też wymienić łożysko jeżeli u ciebie
był wymieniony ten komplet to teraz czeka cię wymiana łożyska

Awatar użytkownika
cezar
Młodszy Forumowicz

Re: dziwny dźwięk, niepokojące objawy - sprzęgło??

Post autor: cezar » 2012-01-09, 13:04

dzięki RAFAŁ,
a masz pod ręką jakieś linki do AM albo RockAuto z oryginalną nazwą?
szukam jako "bearing", "thrust bearing" ale nie mogę nic konkretnego znaleźć:(

jaki to może być koszt?

Awatar użytkownika
cezar
Młodszy Forumowicz

Post autor: cezar » 2012-01-09, 17:23

Poczytałem trochę na różnych forach i więcej opinii jest takich, że skoro bez wciskania sprzęgła hałas jest, a po wciśnięciu zanika, to nie wina łożyska oporowego tylko skrzyni biegów. Ponoć może pomóc wymiana oleju.
Co o tym sądzicie?

Awatar użytkownika
RAFAŁ (GROSZEK)
Stowarzyszenie MKP

Post autor: RAFAŁ (GROSZEK) » 2012-01-09, 18:25

widzisz jestem mechanikiem amatorem i robiłem parę sprzęgieł
z twojego opisu mogę wywnioskować że to łożysko bo przeważnie to pada ale i robiłem też takie gdzie skrzynia rzegotała jakby była rozsypana a okazało się że to spręzyny w tarczy popękały
nieda się postawić diagnozy przez forum
zacznijmy od tego kto to będzie robił
jak mechanik to do niego o autopsję można podpowiedzieć że to łożysko
jak ty to czeka cię wyciągnięcie skrzyni i wtedy organoleptycznie zbadanie
olej mógłby pomóc jakby go tam niebyło lub byś miał przejechane ze 100 tyś mil
niewiem jakiej jeszcze odpowiedzi oczekujesz

Awatar użytkownika
Stachu_xjr
Forumowicz
Model: GT 2016

Post autor: Stachu_xjr » 2012-01-09, 19:06

Łożysko oporowe miał tak samo w polonezie gld , a zawansowanie techniczne podobne :) u mnie sie jescze uspokajało jak mokro było :hyhy:

Awatar użytkownika
Magic
Forumowicz
Model: RTR 2012
Silnik: V6 3.7
Kolor: BLACK
Stajnia: Stajnia Dolny Śląsk
Kontakt:

Re: dziwny dźwięk - sprzęgło??

Post autor: Magic » 2012-01-09, 19:41

U mnie były takie objawy i łożysko padło a to przez to że mustang niema regulacji linki sprzęgła i wiadomo jak to linka z biegiem czasu się przycina przez co łożysko niemal ciągle ociera o docisk, ja zmieniłem cały zestaw i po jakimś czasie znów mi zaczęło piszczeć i musze kupić linkę z regulacją.

Najprostsza metoda sprawdzenia to na luzie wciśnij pedał do końca i go puść raptownie bez trzymania, w takiej sytuacji łożysko powinno się na tyle daleko cofnąć by nie dotykało docisku jak nie będzie nic słychać to na 100 łożysko

Obrazek

gover
Forumowicz
Model: GT
Silnik: V8 4.6

Post autor: gover » 2012-01-09, 20:00

Jeśli brzęczy cały czas i na wszystkich biegach to może być nie tylko łożysko. Natomiast jeśli najciszej brzęczy na 4 biegu /lub wogóle niesłyszalne a im mniejszy bieg tym głośniej/ no to na bank łożysko /najprawdopodobniej tylko to/. A to dlatego, że na 4 biegu przełożenie jest 1:1 we wszystkich samochodach (w większości samochodów lub zbliżone do 1:1 - jako że mustangi mają dłuższe biegi bo vmax pow 200km/h). Więc dlatego pracuje cicho bo na 4 biegu (ze wzgl. na przełożenie wału sprzęgła wzgl. wału napędowego dyfra) następują najmniejsze opory w skrzyni i na sprzęgle co objawia się cichym brzęczeniem owego łożyska (lub wogóle niesłyszalnym). Prędkość obrotowa wału sprzęgła jest równa /przybliżona mocno/ do prędkości obrotowej wału mapędowego dyfra.
O ile pamiętam to 1:1 dokładnie jest w samochodach konstrukcyjnie przystosowanych do jazdy z max. prędkością do 200km/h i skrzynią 5-biegową (tylko 5 biegową).

Awatar użytkownika
RAFAŁ (GROSZEK)
Stowarzyszenie MKP

Post autor: RAFAŁ (GROSZEK) » 2012-01-09, 23:49

gover pisze:Jeśli brzęczy cały czas i na wszystkich biegach to może być nie tylko łożysko. Natomiast jeśli najciszej brzęczy na 4 biegu /lub wogóle niesłyszalne a im mniejszy bieg tym głośniej/ no to na bank łożysko /najprawdopodobniej tylko to/. A to dlatego, że na 4 biegu przełożenie jest 1:1 we wszystkich samochodach (w większości samochodów lub zbliżone do 1:1 - jako że mustangi mają dłuższe biegi bo vmax pow 200km/h). Więc dlatego pracuje cicho bo na 4 biegu (ze wzgl. na przełożenie wału sprzęgła wzgl. wału napędowego dyfra) następują najmniejsze opory w skrzyni i na sprzęgle co objawia się cichym brzęczeniem owego łożyska (lub wogóle niesłyszalnym). Prędkość obrotowa wału sprzęgła jest równa /przybliżona mocno/ do prędkości obrotowej wału mapędowego dyfra.
O ile pamiętam to 1:1 dokładnie jest w samochodach konstrukcyjnie przystosowanych do jazdy z max. prędkością do 200km/h i skrzynią 5-biegową (tylko 5 biegową).

wcześniej napisał że rzęzi przy jeździe ekonomicznej czyli obroty prawie równe małe obciążenie " następują najmniejsze opory w skrzyni i na sprzęgle co objawia się cichym brzęczeniem owego łożyska "

Awatar użytkownika
cezar
Młodszy Forumowicz

Post autor: cezar » 2012-01-10, 10:12

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
Pudel - Rafał mi odpisał, a że znalazłem jeszcze inną diagnozę to wpisałem do tematu - z myślą że ktoś inny może coś jeszcze doda. Nie kwestionuje odpowiedzi Rafała i wcale nie pisałem z przekonaniem że wiem lepiej :)
Na forum jest wielu użytkowników i każdy ma większe lub mniejsze doświadczenia z usterkami mustanga. Myślałem, że drążenie tematu i oczekiwanie na odpowiedź więcej niż jednego forumowicza nie jest czymś złym - z resztą nie ważne, to nie na temat.

Wracając do tematu - samochód oddam do mechanika, a że jestem laikiem w temacie mechaniki, chciałem się dowiedzieć co to może być, na ile to poważne i jakie koszty może nieść za sobą naprawa. Wygląda jednak że łożysko, co w sumie jest pocieszeniem, bo sprzęgło wymieniane w listopadzie.
Sprawdzę jeszcze metodę dr. killera z szybkim puszczeniem sprzęgła a jak znajdę chwilę jadę do specjalisty.

Jeszcze raz dzięki.
ps. jak będzie po naprawie - dam znać.

Pzdr

gover
Forumowicz

Post autor: gover » 2012-01-10, 15:24

To sie sprawdza na jednakowych obrotach (najlepiej 2000) i tylko się zmieniaja biegi. nie chodzi tu o jazdę ekonomiczną czy "dawanie w pedał". Chodzi o jednostajną prędkość silnika a różne przełożenie skrzyni (1,2, 3......5) by to zdiagnozować.
Jak dajesz "w palnik" to łożysko pod dużym obciążeniem ustawia się w dawnym /prawidłowym/ położeniu i może nie być go słychać wogóle. Dlatego jest słyszalne przy ekonomicznej jeździe (mniejsze obciążenie powoduje że "tańczy" w swojej obudowie. Im bardziej dobite tym głośniej pracuje....

Poza tym jeśli łożysko oporowe padnie raz to już będzie to regularne wynienianie co 60-90k (km). Wię szykuj się w niedługim czasie na ponowną wymianę ( w zależności od tego jak szybko biją km na liczniku).......

Co do samej wymiany: Jeśli luz w łożysku jest mały i nic nie uszkodziło więcej to tylko załpaciśz za łożysko i robociznę. a jak uszkodziło jeszcze wał.... lub powiększyło gniazdo w obudowie skrzyni, w którym się znajduje no cóż no to Cię czeka większy wydatek.,..
Jeśli nie jest tak rozbite to powinno mieć na sobie wybite numery. Spisz je, zajdź do sklepu i po podaniu tych numerków będziesz miał nowe. Chyba że będą miały jakiś standard nazewnictwa U.S. To wówczas pozostaje suwmiarka u sprzedawcy. Pod warunkiem że to nie jest "łożysko do przenoszenia dużych obciążeń" bo te to są dopiero kosmiczne i w wyglądzie i w cenie.

Awatar użytkownika
cezar
Młodszy Forumowicz

Post autor: cezar » 2012-01-12, 11:31

Mam jeszcze jedno pytanko - załączam rysunek.
Czy łożysko o którym mowa to część 7A508?
Załączniki

[Rozszerzenie gif zostało wyłączone i nie będzie dłużej wyświetlane.]

Awatar użytkownika
RAFAŁ (GROSZEK)
Stowarzyszenie MKP

Post autor: RAFAŁ (GROSZEK) » 2012-01-12, 12:13

TAK TO jest to

gover
Forumowicz

Post autor: gover » 2012-01-12, 12:35

A ja mówię że nie.
Bo:
O ile mój wzrok mnie nie myli to jest rysunek sprzęgła (i to ledwo widoczny jak na moje oczy - dobrze że mam okulary). Tylko jakiś dziwny, niekompletny....>? Sama tarcza cierna z przodu? Mi to wygląda na część sprzęgła osadzona na wale, który wchodzi do skrzyni. To co wskazałeś to mi wygląda na część mocująćcą cały ten element na wale (czasem zwany "czopem" czesem inaczej - Bogiem nie jestem wszystkiego nie wiem)... Przypatrz się - ta część którą pokazałeś ma wewnątrz frez (jakbyś miał lepsze zdjęcie to tam wszystko widać) i jest osadzona na wale (który jest wewnątrz obudowy ostatniej - jest też zafrezowany - bo inaczej nie mógłby), do niej przykręca się obudowę sprzęgła (7563) itd tid.... To jest nieruchome. To nie jest łożysko.
Łożysko oporowe jest za sprzęgłem. W obudowie SKRZYNI, przez którą przechodzi wał sprzęgłowy. Poszukaj następnego obrazka z kolei. Tam powiinno byc na bank...

Takie jest zdanie z mojej strony. jeśli się mylę no cóż... ale wydaje mi się że jednak nie.

Awatar użytkownika
RAFAŁ (GROSZEK)
Stowarzyszenie MKP

Post autor: RAFAŁ (GROSZEK) » 2012-01-12, 13:37

GOVER
to jest wyciskacz sprzęgła z łożyskiem wyciskowym i to jest komplet jako jedno do wymiany
przykłady z inny ch sam.
http://allegro.pl/lozysko-lozysko-oporo ... 55148.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://allegro.pl/lozysko-oporowe-sprze ... 65463.html" onclick="window.open(this.href);return false;

ODPOWIEDZ

Wróć do „4.0 V6 2005 - 2010”