Bezpiecznik lub coś się stało z pompką

Informacje i porady specyficzne dla silników V6

Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz, mcgan, Pavulon_, stang232, celibad, pluzz

ODPOWIEDZ
Konrado
Forumowicz
Model: Silver Bullet, 2006
Silnik: V6 4.0
Kolor: silver

Bezpiecznik lub coś się stało z pompką

Post autor: Konrado » 2012-01-07, 00:03

Gdzie jest bezpiecznik do pompki od spryskiwaczy w mustangu 2006? Nie działaja więc chcę sprawdzić bezpiecznik. Ma może ktoś schemat eklektryczny od układu pompki do spryskiwaczy?

Pozdro,

Silver Bullet Mods: 19" American Racing Chrome/Pirelli PZero, Front HID, Clear Signal Chrome/bicolor LEDs, Sequential Tail Lights, FR Front Grille Chromes, Ford Racing Brakes, Ford Racing X-pipe Dual exhaust, DiabloSport aggresive shift Pb98 custom tune

Awatar użytkownika
pavlito
Stowarzyszenie MKP
Model: GT 05 premium manual
Silnik: V8 4.6
Kolor: Sonic Blue

Re: Bezpiecznik lub coś się stało z pompką

Post autor: pavlito » 2012-01-07, 00:51

Zgodnie z Haynes'em w modelu 2006 przekaźnik od spryskiwaczy jest zasilany przez bezpiecznik nr 10, który znajduje w BEC, czyli skrzynce w komorze silnika. Jednak podejrzewałbym coś innego, bo ten sam bezpiecznik 30A zasila też silnik wycieraczek. Z kolei instrukcja Mustanga wskazuje także bezpiecznik nr 3 przy SJB jako zasilanie wycieraczek (10A). Może tam jest podłączony spryskiwacz.

Sprawdź, czy tam w ogóle dochodzi prąd, bo może sam spryskiwacz padł, a może włącznik przy kierownicy nie działa? Przewód zasilający pompkę idzie od silnika wycieraczek i ma kolor BLK/WHT. Przewód od włącznika przy kierownicy uruchomiający pompkę ma kolor LT BLU/ORG. Wg. schematu Haynes przekaźnik od pompki jest zabudowany w zespole silnika wycieraczek.

Sprawdź, czy słychać pracę pompki, bo mi się ze dwa razy zdarzyło, że w Mondeo spadła mi rurka z pompki przy zbiorniku i też myślałem, że się pompka spaliła. A ona po prostu sikała pod samochód :wstyd:

Konrado
Forumowicz

Post autor: Konrado » 2012-01-07, 10:18

dzięki. No to jest pompka, bo jej nie słychać. Czyli bezpiecznik raczej nie. Muszę jechać do elektryka. Miałem kiedyś schemat tego obwodu wycieraczek ale nie mogę znależć. teraz na naszym forum wszystkie linki sa nieaktualne.

Proszę wyjadaczy o podesłanie schematu elektrycznego wycieraczek :mur:

Silver Bullet Mods: 19" American Racing Chrome/Pirelli PZero, Front HID, Clear Signal Chrome/bicolor LEDs, Sequential Tail Lights, FR Front Grille Chromes, Ford Racing Brakes, Ford Racing X-pipe Dual exhaust, DiabloSport aggresive shift Pb98 custom tune

Alexander25
Forumowicz
Model: 302HO 1994 rok
Silnik: V8 5.0
Kolor: sapphire blue
Kontakt:

Post autor: Alexander25 » 2012-01-07, 10:54

pavlito pisze: Sprawdź, czy słychać pracę pompki, bo mi się ze dwa razy zdarzyło, że w Mondeo spadła mi rurka z pompki przy zbiorniku i też myślałem, że się pompka spaliła. A ona po prostu sikała pod samochód :wstyd:
U mnie w 2005+ i 1994 1998 tez tak sie stalo. Wjechalem w koleine i pompka odczepila sie od zbiorniczka przez co nie dzialalo spryskiwanie szyb. Jak dzwiek jest(przynajmniej w 4gen) to zazwyczaj to jest przyczyna. Jak nie ma to sie szuka bezpiecznika ew po kablu idacym do pompki.

302 HOooooo

Konrado
Forumowicz

Post autor: Konrado » 2012-01-07, 14:13

Ok. ale u mnie prąd nie dochodzi do pompki. Pompka jest dobra bo na krótko działa. Dlatego potrzebuje schemat aby dobrać się do instalacji.

Awatar użytkownika
YoDa
Forumowicz
Model: V6 3,7 2012
Silnik: V6 3.7
Kolor: Performance White
Kontakt:

Post autor: YoDa » 2012-01-07, 14:47

Witaj ,
O takie coś chodzi ?

Obrazek

Pozdrawiam
Yoda

Obrazek

Konrado
Forumowicz

Post autor: Konrado » 2012-01-07, 19:48

Stachu - mam moje baby od prawie 4 lat - zdążyłbym sie zorientować :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Yoda- dzięki to też troszkę pomogło. Podziękować.

No to postanowiłem nie jechac do elektryka i całe popołudnie spędziłem w garażu z miernikiem. Padła częściowo elektronika w silniku wycieraczek. Coś się popsuło - Odstawienie do elektryka - nie mam za bardzo jak logistycznie tego zrobić, bo gonie w piętkę w tygodniu, dodatkowo zakup nowego silnika $$$ :chytry: , postanowiłem zadziałać sam - zrobiłem obejście założyłem dodatkowo przekaźnik i działa. tylko jest mały problem bo nie mogłem dojśc jak zrobić aby był spryskiwacz i automatycznie machniecia wycieraczek. Teraz jest tylko spryskiwacz, a machnięcie trzeba dodać "manualnie" manetką w dół. No coz i tak jestem z siebie dumny :ok:

Dzięki i zamykam problem

rick
Członek Honorowy MKP
Model: 67 fastback
Silnik: V8 4.6
Kolor: primer,czarny,bialy

Post autor: rick » 2012-01-09, 01:43

masz również "fuel pump driver module". electryka wychodzi z tego do pompy a położony jest w kole zapasowym

http://1.cdn.lib.americanmuscle.com/fil ... 134-01.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.google.ca/imgres?q=fuel+pump ... 9,r:13,s:0" onclick="window.open(this.href);return false;

ODPOWIEDZ

Wróć do „4.0 V6 2005 - 2010”