termostat do V8/ zamiennik

chłodnica, nagrzewnica i okolica, samochód mi się gotuje

Moderatorzy: Pavulon_, Rezor, pluzz, Przemek64, Piotrek86skc, Pavulon_, Rezor, pluzz, Przemek64, Piotrek86skc

ODPOWIEDZ
pimp
Młodszy Forumowicz
Model: coupe 65
Silnik: inny V8

termostat do V8/ zamiennik

Post autor: pimp » 2011-08-08, 11:31

witam,

mam problemy z grzaniem się silnika, prawdopodobnie termostat do wymiany, prócz tego przewiduję przepłukanie i odkamienienie ukł. chłodzenia.

czy ktoś się orientuje, czy jest możliwość dopasowania jakiegoś zamiennika dostępnego na polskim rynku? jeżeli tak to proszę o szczegóły :)

pozdr

Alexander25
Forumowicz
Model: 302HO 1994 rok
Silnik: V8 5.0
Kolor: sapphire blue
Kontakt:

Re: termostat do V8/ zamiennik

Post autor: Alexander25 » 2011-08-08, 17:34

nie bierz zamiennikow. Kup motorcrafta ew acdelco koszt nie jest duzy a termostat czujnik temperatury i korek powinny byc oryginalne. Pomyslec radze o wymianie chlodnicy na heavy duty mi to w 4gen uratowalo juz pare razy uszczelki pod glowica a remont v8ki z lat 60tych to koszt jest:D

302 HOooooo

pimp
Młodszy Forumowicz
Model: coupe 65
Silnik: inny V8

Post autor: pimp » 2011-08-08, 22:43

ok orientuje sie ze koszt zakupu nawet oryginalu jest niski na ebayu NOS za 10$ + reszta, w moim przypadku chodzilo jednak o czas.

tak wiec odkrecilem 2 srubki przy kolektorze dolotowym patrze a tam niespodzianka( jak zwykle :rotfl: ) z termostatu pozostal tylko element ktory wystaje z bloku... :szok: brak sprezynki i calej reszty, teraz sie zastanawiam czy sprezynka i reszta zostala zassana do ukladu czy moze jakis genialny amerykanin wsadzil tylko kawalek termostatu :rotfl: ale to raczej nie mozliwe.
wiec mam problem, mozliwe ze przegrzewanie sie jest spowodowane przez elementy termostatu blokujace kanaly chlodnicze, mam nadzieje ze nie, tak czy inaczej przeplukalem uklad odkamieniaczem moze cos pomoze bo byl totalny syf.

moze zna ktos jakis sposob rozwiazania tego problemu( procz rozbiorki silnika ) ????, wsadzic rure odkurzacza i wyssać? :mur:

Awatar użytkownika
stang232
Forumowicz
Model: stang'95
Silnik: V8 5.0
Kolor: czarny
Stajnia: Stajnia Łódzka

Post autor: stang232 » 2011-08-09, 08:05

wcale nie takie niemożliwe, czasem jak termostat się zablokuje, to można go awaryjnie wyciągnąć, auto wtedy długo się grzeje.
Bo chodzi od początku na dużym obiegu, ale można te parę mil przejechać.

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „2. układ chłodzenia”