Moderatorzy: Pavulon_, Rezor, pluzz, Przemek64, Piotrek86skc, Pavulon_, Rezor, pluzz, Przemek64, Piotrek86skc
yoozeq pisze:Ten numerek powie Ci jedynie o roku produkcji itd... tu masz mały przewodnik jak rozpoznać blok głowice itd http://www.mustangklub.pl/2013/11/jak-o ... 02-od-289/
I tu masz racje Piotrek86skcPiotrek86skc pisze:Ja mogę dodać tylko, że mój z oryginalną klimą ma silnik od fairlana z 65. Być może jest to swap( nie interesuję mnie to aż tak), ale chciałbym uzmysłowić wszystkim, że czasami patrzymy bardzo mocno na to co piszę wikipedia, albo inne poradniki. Tylko, że te samochody wyprodukowali w latach 60 a internet dopiero w latach 90. I np czy ktoś jest w stanie zagwarantować, że dyrektor produkcji w jednej z fabryk forda, żeby nie opóźniać produkcji w chwili gdy brakło silników z literką Z nie rozkazał brać magazynierowi z regału dla fairlanów? Tego już się raczej nie sprawdzi, ale były to szalone czasy i swoisty ewenement, więc nie sądze, że nie działy się tam rzeczy eggzotyczne.
Co do mocy to po 50 latach nie trzymałbym się tych hp. Ostatnio w jednym z programów tv zajmujących się odnawianiem starych bryk( pimp my ride etc). pokazali dumnego właściciecla jakiegoś japońca( samochód miał z 18 lat) który fabrycznie miał 290 koni. Po sprawdzeniu na hamowni wyszło 175. Wymienili, świece, kable zapłonowe, filtry etc i doszli do 220 hp.