to coś jeszcze o oleju do skrzyni manualnej w stangu. z racji ze denerwowala mnie jej glosnosc, jak napisalem wczesniej zalalem mobil shc 75w90, czyli cos czego sie lac nie powinno, bo ma byc atf. po25kkm nic sie ze skrzynia nie dzialo, ale z racji ze na zimnym ciezej biegi wchodzily, na cieplym przyzwoicie, stwierdzilem ze cos innego trzeba sprobowac. Aby nie kusic losu gestym olejem, podzwonilem do redline i gosc mi doradzil olej D4ATF,, mowie ze na atf - bo ten tez juz mialem, ciezko biegi wchodza glosna skrzynia, to on mi mowi, ze najlepiej wtedy redline MTL, gdyz ma taką samą gęstość jak ATF, ale ma inne komponenty ze ulej nie jest sliski jak atf, co ulatwia prace synchronizatorom i zaleca sie go wlasnie do skrzyn w ktorych oryginalnie jest ATF (tez jest czerwony).
Tak tez wlasnie zrobilem - rewelacja. Skrzynia działa tak cicho jak na 75W90,
a biegi dzialaje perfekt jak nigdy, rowniez na zimnym i nie ma strachu ze rozleca sie lozyska igielkowe.
http://motorsport.istore.pl/pl,product,182910,mtl.html
[S197] manualna skrzynia biegow 2005+ v6 + dogtracking
Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, Rezor, stang232, celibad, pluzz, mcgan, Pavulon_, Rezor, stang232, celibad, pluzz
-
- Stowarzyszenie MKP
- Model: Mustang GT 4.6 Turbo
- Silnik: V8 4.6
- Kolor: satin silver
tak, pompke musisz mieć. dzisiaj trochę zimniej bylo, ale poezja nadal.
jak Ci sie uda zwrócić, to zwróć, nie ma co jednak ryzykować z tą gęstością.
olej redline MTL to zamiennik do GM Synchromesh i RP Synchromax.
GM Synchromesh jest polecany (albo jeszcze niedawno był) przez producenta skrzyń.
są to typowo oleje do skrzyń manualnych gdzie wymgany jest rzadki olej.
a i taki mix jeszcze, nalewam ok 2 setki mniej oleju niż w instrukcji, bo jak jest tyle co potrzeba to wywala go przez odpowietrznik i tak mialem na oryginalny, na d4 atf, na 75w90 i teraz na MTL.
jak Ci sie uda zwrócić, to zwróć, nie ma co jednak ryzykować z tą gęstością.
olej redline MTL to zamiennik do GM Synchromesh i RP Synchromax.
GM Synchromesh jest polecany (albo jeszcze niedawno był) przez producenta skrzyń.
są to typowo oleje do skrzyń manualnych gdzie wymgany jest rzadki olej.
a i taki mix jeszcze, nalewam ok 2 setki mniej oleju niż w instrukcji, bo jak jest tyle co potrzeba to wywala go przez odpowietrznik i tak mialem na oryginalny, na d4 atf, na 75w90 i teraz na MTL.