Bo to chłopaki jest opcja Autolock (jeżeli wasz pakiet bajerów takowy posiada) można to włączać i wyłączać
Przy włączonym - drzwi ryglują sie po przekroczeniu prędkości 5 mph (8 km/h) i otwierają po zwolnienieniu poniżej tej prędkości i zarazem wciśniętym pedale hamulca
W książce jest procedura włączania i wyłączania tego, niepamietam jej teraz bo kiedyś to wyłączyłem, bo wkurzało mnie to
Jak ktoś potrzebuje "how to" to mogę wrzucić jutro ( teraz już z łóżka wyłazic mi się niechce )
You can never have too much power, just not enough traction.
aktywacja/deaktywacja:
zaplon na off, drzwi zamkniete, kroki 1-7 wykonane w ciagu 30 sek:
1. zaplon na ON
2. wcisnac przycisk otwierania drzwi 3 razy
3. zaplon na off
4. wcisnac przycisk otwierania drzwi 3 razy
5. zaplon na on, klakson sie odewie
6. wcisnac przycisk otwrcia drzwi, wcisnac przycisk zamkniecia drzwi, klakson sie odezwie raz gdy autolock zostal zdeaktywowany, dwa (jeden krotki, jeden dlugi sygnal) jezeli zostal aktywowany.
7. zaplon na off, klakson da jeden sygnal dla potwierdzenia programowania.
Przed LEDami 2 mies. wcześniej elektronik stwierdził że soft spieprzył z kilku obwodów SJB i co mógł zrobić to przywrócił amerykańskie światła. Niestety przy naciskaniu na hamulec swiecił się też prawy kierunek
Po miesiącu w praktyce nagle żarówka przedniego prawego kierunku swieciła się non-stop (podobnie jak tylny prawy kierunek i 1 zarówka prawego stopu). Środkowy stop nie swiecił się. Obrysówki z boku tez nie.
Nie mam pojecia , ale teraz po przeróbkach z LEDami WSZYSTKO działa - wg. mnie to cud (i to potwierdzony!!! ; ))
tam z tym SJB jest generalnie tak ze na jednym pinie od tylniej lampy jest ciagle sygnal, nawet przy wylaczonym silniku, stacyjce itd, a na drugim pinie ( od przedniego kierunku ) nei ma w oogle sygnały ( tzn niby jest jak sprawdzamy miernikiem raz 9v, ale nei da sie z tego odpalic ani zarówki, ani diody, ani nic ) generalnie mimo ze SJB zwalone to fajnie ze działa
aktywacja/deaktywacja:
zaplon na off, drzwi zamkniete, kroki 1-7 wykonane w ciagu 30 sek:
1. zaplon na ON
2. wcisnac przycisk otwierania drzwi 3 razy
3. zaplon na off
4. wcisnac przycisk otwierania drzwi 3 razy
5. zaplon na on, klakson sie odewie
6. wcisnac przycisk otwrcia drzwi, wcisnac przycisk zamkniecia drzwi, klakson sie odezwie raz gdy autolock zostal zdeaktywowany, dwa (jeden krotki, jeden dlugi sygnal) jezeli zostal aktywowany.
7. zaplon na off, klakson da jeden sygnal dla potwierdzenia programowania.
No to teraz ja
W weekend przewalczyłem temat przeróbki tylnych świateł z dołożeniem przeciwmgielnych. Po paru przymiarkach zdecydowałem się na opcję minimum - dałem dwukolorowe LEDy kupione od Pawellosa tylko w zewnętrzne sekcje lamp, tam gdzie chciałem mieć kierunkowskazy. Inne żarówki pozostały oryginalne. Dlatego musiałem użyć przekaźników - jednego do świateł stop, drugiego do przeciwmgielnych. Przekaźniki zasiliłem ze skrzynki bezpiecznikowej w komorze silnika, znalazłem tam akurat jedno wolne wyprowadzenie. Przy odrobinie zręczności przeprowadzenie przewodu przez przegrodę czołową i wzdłuż prawej podłużnicy zajmuje parę minut. Pomocny będzie kawałek cienkiego sztywnego drutu wygiętego na końcu w haczyk. Na tym przewodzie dałem bezpiecznik 15A, na wypadek jakichś problemów z instalacją.
Tylne przeciwmgielne zrobiłem wykorzystując istniejące oprawki i nieużywane zazwyczaj drugie włókna żarówek w wewnętrznych sekcjach lamp. W oprawkach tych nie ma wyprowadzonego przewodu na drugie włókno, ale styk w oprawce jest, trzeba się tylko do niego dowiercić i przylutować końcówkę przewodu doprowadzonego od przekaźnika.
Warto zauważyć, że sterowanie przekaźnika nr 2 (od przeciwmgielnych) odbywa się masą, a nie plusem - wynika to z tego, że tak jest sterowany oryginalny przekaźnik obsługujący przednie przeciwmgielne i z tego samego sygnału korzystamy (pin 2 we wtyczce c2280c).
Przepraszam za marną jakość filmu, ale kręciłem go telefonem. Obecnie światła działają następująco: zewnętrzna sekcja tylnej lampy -> pozycja + kierunkowskaz, środkowa sekcja -> pozycja + stop, wewnętrzna sekcja -> pozycja + p/mgielne. Niejaką wadą jest to, że zewnętrzne sekcje ze względu na inną temperaturę barwową LEDów mają nieco inne, jaśniejsze zabarwienie.
jak chcesz "miec zgodnie z prawem" to stop daj na zewnatrz a kierunek w srodek, w obecnej konf nie masz zachowanego 10cm odstepu pomiedzy stopem a przeciwmgielnym.
Nad tym przyznam się nie dywagowałem - po prostu tak mi się bardziej podoba optycznie. Zamienić można w każdej chwili. Poza tym tylne przeciwmgielne powinny mieć AFAIR oddzielny włącznik i kontrolkę, a tego też nie mam. Umówmy się - jak trafi się służbista to i tak może mnie udupić