Witam!
Niedawno sprzedałem swoje BMW 325i i teraz przyszedł czas na zakup czegoś nowego. Domyślam się, że takich tematów była cała masa (tak wszystkie przejrzałem), ale mimo wszystko wolałbym aby ktoś zwrócił się bezpośrednio do mnie tak, żeby rozwiać wszelkie wątpliwości. Mógłbym napisać elaborat o tym co chciałbym wiedzieć i jakie są moje rozterki nt Forda Mustanga, ale zdecydowałem się Państwa nie zanudzać i może rozdzielić to na myślniki . Dodam, że pisałem podobny post na innym forum ale tam nie uzyskałem satysfakcjonującej odpowiedzi. Chciałbym z góry podziękować za udział w dyskusji i pomoc. Mam nadzieje, że nie będzie to nietaktowne zadawać pytania, które się przewijają pewnie średnio co tydzień.
- Czy budżet 55 tysięcy złotych wystarczy na zakup 3.7l 2011+? (widzę na ogłoszeniach że takie są, ale wolałbym się dowiedzieć jak to aktualnie na rynku wygląda okiem profesjonalistów)
- Czy części do takiego modelu są ogólnodostępne i czy ich koszt przewyższa ceny popularnych marek? (też sprawdzałem ale ciężko porównać wszystko)
- Jak wygląda kwestia naprawy takiego mustanga, czy zazwyczaj mechanicy się jej podejmują czy jest to dla nich czarna magia i trzeba szukać specjalistów?
- Ile średnio trwa import takiego samochodu z USA poprzez pośrednika?
- Czy koszty ubezpieczenia są rzeczywiście dużo wyższe niż w przypadku substytucyjnych europejskich aut z podobną mocą?
- Kogo polecacie do wejścia w biznes i sprowadzenia takiego auta (tak, żeby koszty nie były specjalnie wygórowane za pośrednictwo) no i naprawy
- Na co ewentualnie zwracać szczególną uwagę podczas oglądania samochodów wystawionych na otomoto (historia auta itp)
Mógłbym tak pisać i pisać. Przepraszam ale jestem zupełnie zielony w tym temacie. Zanim przyszedł mi ten pomysł do głowy to chciałem kupić bmw f30.
Pozdrawiam
Zakup mustanga V6
Moderatorzy: mcgan, Pavulon_, Rezor, stang232, celibad, pluzz
- Michał P.
- Forumowicz
- Model: Mustang V GT/CS
- Silnik: V8 5.0
- Kolor: Czerwony
- Stajnia: Stajnia Górny Śląsk
Re: Zakup mustanga V6
1. budżet według mnie bardzo odpowiedni jak na ten rocznik i ten motor, powinny być egzemplarze zadbane w dobrym stanie,
2. zależy o jakie części Ci chodzi eksploatacja dostępna od ręki na allegro (klocki, tarcze, filtry, świece, oleje), oczywiście można to samo ściągnąć z USA za połowę ceny ale trzeba się uzbroić w cierpliwość i zrobić zakupy z wyprzedzeniem (ja tak robię )
3. Auto raczej proste jak budowa cepa choć jak mechanik debil to i cep spieprzy , oczywiście są w Polsce warsztaty, które Mustangi znają z każdej strony i śrubki, podstawowe naprawy da się zrobić samemu szukając wiedzy chociażby na YT (masa filmów jak co wymienić, sam tak robię )
4. nie wypowiem się, od siebie polecam zaprzyjaźnionego kolegę Karola, który sprowadza, naprawia dobrze i sprzedaje stangi,
5. Swojego 3.7l za OC + ac mini płacę w okolicach 1200 zł w Axa
6. W zakładce "sprzedaż" są chyba 2 główne firmy, które się tym zajmuję ale polecam szczerze Karola,
7. Oczywiście VIN, zdjęcia z USA i pytanie się o wszystko jak zostało naprawione, jakie były uszkodzenia.
Nie wiem czy miałeś okazję siedzieć / jechać Mustangiem ale uważaj bo możesz się rozczarować wykonaniem i wykończeniem Tu raczej masz cene za silnik i sam wygląd Mustanga, a wykonanie, środek etc jest w dodatku ale ma to swój unikalny klimat, w którym się zakochałem jak i wielu innych.
2. zależy o jakie części Ci chodzi eksploatacja dostępna od ręki na allegro (klocki, tarcze, filtry, świece, oleje), oczywiście można to samo ściągnąć z USA za połowę ceny ale trzeba się uzbroić w cierpliwość i zrobić zakupy z wyprzedzeniem (ja tak robię )
3. Auto raczej proste jak budowa cepa choć jak mechanik debil to i cep spieprzy , oczywiście są w Polsce warsztaty, które Mustangi znają z każdej strony i śrubki, podstawowe naprawy da się zrobić samemu szukając wiedzy chociażby na YT (masa filmów jak co wymienić, sam tak robię )
4. nie wypowiem się, od siebie polecam zaprzyjaźnionego kolegę Karola, który sprowadza, naprawia dobrze i sprzedaje stangi,
5. Swojego 3.7l za OC + ac mini płacę w okolicach 1200 zł w Axa
6. W zakładce "sprzedaż" są chyba 2 główne firmy, które się tym zajmuję ale polecam szczerze Karola,
7. Oczywiście VIN, zdjęcia z USA i pytanie się o wszystko jak zostało naprawione, jakie były uszkodzenia.
Nie wiem czy miałeś okazję siedzieć / jechać Mustangiem ale uważaj bo możesz się rozczarować wykonaniem i wykończeniem Tu raczej masz cene za silnik i sam wygląd Mustanga, a wykonanie, środek etc jest w dodatku ale ma to swój unikalny klimat, w którym się zakochałem jak i wielu innych.
Mustang 3.7l - 2012 Black Beauty 2017 - 2021
Mustang 5.0 l - GT/VS 2012 2021 -
Mustang 5.0 l - GT/VS 2012 2021 -
Ja dodam, że rozczarowanie może być bardziej osiągami i prowadzdniem, szczególnie po przesiadce z doładowanego BMW - Mustang 3.7 bez modyfikacji to taki nieoszlifiowany diament i jedzie raczej jak coś z mocą około 250 a nie 300 koni. Osiągi mniej więcej na poziomie obecnej generacji BMW 328, która ma około 250 koni właśnie. Żeby uzyskać coś, co przyspiesza i prowadzi się na poziomie 330, 335, będziesz musiał zainwestować sporo czasu i pieniędzy, a możliwości podnoszenia mocy są dużo mniejsze niż z turbo.
Sprowadzając, samemu czy przez pośrednika, spokojnie się zmieścisz w budżecie, ale ryzyko jest Twoje - jak ja się orientowałem 5 lat temu, to nitk nie chciał sprowadzić i sprzedać mi już gotowego auta z rękojmią za wady i zapewnieniem, że np. silnik nie przekręci panewki po 5 kilometrach. A takie się tu na forum akcje zdarzały. Każdy Ci sprowadzi ale ryzyko tego, co przypłynie (auto uszkodzone, rozkradzione w transporcie części - typowe) obciąża Ciebie.
Dlatego ja wybrałem krajowy model i Ty też możesz spróbować z 55k w ręku. Np. kolega WinstonWolf sprzedaje zadbany, znany tu na forum od lat, doinwestowany model 2013 za 60k, więc dzieli Was tylko 5k Pogadaj z nim.
Sprowadzając, samemu czy przez pośrednika, spokojnie się zmieścisz w budżecie, ale ryzyko jest Twoje - jak ja się orientowałem 5 lat temu, to nitk nie chciał sprowadzić i sprzedać mi już gotowego auta z rękojmią za wady i zapewnieniem, że np. silnik nie przekręci panewki po 5 kilometrach. A takie się tu na forum akcje zdarzały. Każdy Ci sprowadzi ale ryzyko tego, co przypłynie (auto uszkodzone, rozkradzione w transporcie części - typowe) obciąża Ciebie.
Dlatego ja wybrałem krajowy model i Ty też możesz spróbować z 55k w ręku. Np. kolega WinstonWolf sprzedaje zadbany, znany tu na forum od lat, doinwestowany model 2013 za 60k, więc dzieli Was tylko 5k Pogadaj z nim.
Bardzo dziękuję za wypowiedzi. Powiem szczerze że jeżeli chodzi o moc to nie zależy mi aż tak bardzo, ponieważ w moim budżecie kupie i tak bmw f30 320d. Właśnie nie ukrywam, że wolałbym kupić od kogoś w Polsce, tylko po wszystkich przygodach z samochodami wiem że bardzo ciężko trafić na kogoś uczciwego. Poza tym mam jedynego sprawdzonego mechanika w swoim mieście który by mi go rzetelnie sprawdził. Z tym że no jak widać tych mustangów nie jest za dużo i są porozrzucane po całej Polsce.